*Nettavisen* Nyheter.

Siljes kamp tilbake

Foto: Anders Sandbu (Indre Akershus Blad)

Etter nesten å ha omkommet i en dødsulykke i påsken, etter tre omfattende operasjoner og et sant smertehelvete, besto Silje Gangnes samtlige eksamener og feiret russetida.

14.07.12 15:25

- Silje er sterk, sta, har pågangsmot og et stort nettverk. Hun setter seg også klare og realistiske mål. Dermed får hun det til, – men selvsagt koster det, sier moren Ellen Tuverud Gangnes til Indre Akershus Blad.

Vi møter Silje Gangnes (18) hjemme på perm fra Sunnaas sykehus, drøyt tre måneder etter den fatale trafikkulykken ved Hemnes gård som kostet ett menneskeliv – 55-årige Anne Gjørvad fra Jaren i Oppland.

Bare tilfeldigheter gjorde at ikke også 18-åringen fra Hemnes omkom.

«Nå dør jeg»
Minnene fra hendelsesforløpet sitter fortsatt sterkt i.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat

- Jeg husker alt utenom selve smellet. Jeg hadde vært hjemme og vasket russebilen, og skulle besøke kjæresten min. Jeg dro hjemmefra litt før klokka 18.30. Like etter at jeg hadde passert Hemnes gård, så jeg at det kom en bil i full fart midt i veien – og den kom mer og mer over i mitt kjørefelt. Da tenkte jeg: «Nå dør jeg», forteller Silje Gangnes til Indre Akershus Blad.

18-åringen begynte å bremse, men til ingen nytte. Etter den voldsomme kollisjonen satt Silje fullstendig fastklemt. Politi, ambulanse og brannvesen rykket ut i hopetall, og Silje ble flydd direkte til Oslo universitetssykehus Ullevål. Der ble hun tatt imot av et traume-team, for deretter å bli lagt i respirator i to døgn.

Omfattende skader
Siljes skader etter ulykken var massive. Sykehuset kunne konstatere følgende:

  • Èn punktert lunge
  • Syv ribbeinsbrudd
  • Rift i lever
  • Tre brudd i venstre lårbein
  • Ett brudd i høyre lårbein
  • To brudd i høyre leggbein
  • To knuste knær.
  • Knuste hæler

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat

I alt tre omfattende operasjoner måtte til. Ikke minst den siste resulterte i et sant smertehelvete for 18-åringen

- Den siste operasjonen varte i ni timer. Dette var mine to jævligste døgn noensinne. Lår, knær og hæler ble operert, og ved slike operasjoner er smertelindringen mindre enn ellers, påpeker Silje.

Lærte alt på nytt
30. april ble hun overført til Sunnaas sykehus, der hun i utgangspunktet skal være fram til begynnelsen av august. På sykehuset har 18-åringen fått god hjelp og støtte som – sammen med en ikke ubetydelig viljestyrke – har bidratt til at Silje alt nå kan gå på krykker.

- Jeg har flinke folk rundt meg, ikke minst fysioterapeutene. Jeg er med på mange tøye-øvelser for å få bevegelse i knærne, jeg driver balansetrening, lærer meg å gå på nytt, ja, jeg lærer alt på nytt siden alle muskler er borte.

Besto eksamener
18-åringen hadde også bestemt seg for at hun skulle rekke russetida, men fikk høre at det ikke gikk.

- Jeg bestemte meg da for at jeg i hvert fall skulle klare å få med meg russedåp og russetog 16. og 17. mai. Og det klarte jeg. Russefeiringen var vellykket, og det var godt å se igjen alle jeg skulle være russ sammen med, selv om det ikke gikk som planlagt, påpeker Silje.

18-åringen har også gjennomført og bestått samtlige eksamener og fått godkjent hele sitt utdanningsløp ved Bjørkelangen videregående skole.

- Jeg ville fullføre dersom det var mulig. Skolen tilrettela slik at jeg kunne ta alle heldagsprøver og eksamener. Eksamen i matte skriftlig tok jeg på Sunnaas.

- De to andre, i norsk skriftlig og sosialkunnskap muntlig, tok jeg ved Bjørkelangen videregående. Jeg vil takke rektor og min eksamenskoordinator på videregående for god tilrettelegging, sier Silje.

Inspirert på intensiven
Nå vil hun bli sykepleier.

- Ja, jeg ble bare enda mer motivert for dette etter å ha ligget på intensivavdelingen! Jeg har søkt på sykepleierutdanningen i Oslo, og så får vi se om jeg kommer inn, sier 18-åringen.

Med den målbevisstheten, er trolig studieplassen innen rekkevidde og vel så det.

Sendt politijuristen
Lensmannskontoret har nå fullført sine undersøkelser etter dødsulykken 29. mars, men ville i går ikke kommentere noe rundt saken annet enn at den er oversendt politiadvokat Jon Aga i Romerike politidistrikt.

Aga er på ferie og har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Ingen andre i politiet kunne heller svare på hva status er i ulykken som krevde ett menneskeliv.

I april skrev Indre at politiet fortsatt var usikre på årsaken til front mot front-ulykken på fylkesvei 115 like nord for Hemnes gård.

Lensmann Einar Svensen, som nå er på ferie, kunne da opplyse at det ikke fantes noen vitner til ulykken utenom de impliserte partene.

Denne saken er levert av Indre Akershus Blad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag