*Nettavisen* Nyheter.

Sim-svindel med nytt produkt

Det nye produktet kan brukes til svindel og ulovlig avlytting, men er ikke ulovlig å kjøpe. Teleselskapene vet ikke hvordan de skal reagere.

08.12.03 10:07

Det nye produktet er et tomt sim-kort som du selv kan programmere med enkelt verktøy. Det kan ha praktiske formål, men fører til større risiko for mobilkunden.

Ekspertene oppfordrer nå brukerne å passe godt på sim-kortet og bruke pin-kode.

De nye sim-kortene kan lagre innholdet fra flere originale sim-kort, for eksempel både ditt private og bedriftens. På den måten må du ikke slepe rundt på to mobiler hvis du vil skille profesjonelt snakk fra privat.

Lekket kode
Men som alltid er det en bakside. Kopieringen skjer via et USB-adapter og et PC-program. En snedig algoritme og en lekket A3-kode, en del av GSM-sikkerheten, lister den hemmelige Ki-koden ut av det originale sim-kortet.

Det er en alvorlig sak som rokker ved selve sikkerheten i mobilsystemet. For Ki-koden er den hemmelige nøkkelen mobiltelefonen bruker for å identifisere brukeren ovenfor nettverket.

Lovlydige folk som ikke forstår systemet kan tenkes å utstyre hele familien med kloner av ett enkelt sim-kort – for enkelhets skyld – og skaper bølger av alarmer i systemet når samme bruker logger seg på samtidig fra flere telefoner.

Avlyttingstrussel
Hvis et sim-kort blir stjålet og klonet uten at abonnenten oppdager det, kan svindleren ringe overalt i verden på hans regning, kriminelle kan bruke metoden for å arrangere et alibi, men den kanskje verste trusselen er muligheten for avlytting.

- Med et klonet sim-kort kan man avlytte mobiltelefonen med det originale sim-kortet. Det nødvendige utstyret kan kjøpes i Russland, sier områdeleder i danske IT- og Telestyrelsen, Henry Galle Stech til Ingeniøren.

Kloning har vært mulig i flere år for skumle etteretningtjenester og hardcore hackere. Det nye er at nå kan alle kjøpe utstyret billig på norske og utenlandske nettsider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.