Gå til sidens hovedinnhold

Sina (15) har ligget syk i seks år etter at hun ble bitt av flått

- Jeg husker nesten ikke hvordan det var å leve et normalt liv.

Søndag skulle Sina Enger (15) blitt konfirmert. Den ble utsatt på ubestemt tid. Som så mye annet i livet til den tidligere så livsglade og aktive jenta de siste seks årene.

Da Sina var ni-ti år gammel fikk hun stadig hyppigere infeksjoner. For hver gang, brukte hun stadig lengre tid på å bli frisk. Halsvondt og vondt i magen gjorde at Sina var ofte borte fra skolen.

Foreldrene trodde kanskje det kunne være psykisk, og koblet inn den kommunale psykologen Camilla Sande. Hun mente det kunne ligge noe fysisk bak Sinas dårlige helse.

Mens 15-åringens pult stadig ble stående tom i klasserommet ved Bjørkelangen skole, tilbragte Sina dagene i stummende mørke, skjermet for høye lyder og lys, hjemme i Ekornveien i Dalhauglia. Og den medisinske snøballen rullet sakte, skriver Indre.no.

I februar 2009 var Bjørkelangen-jenta så syk at hun ikke klarte å snakke. Da ble hun henvist til Barnelegesenteret på Strømmen, som ikke fant noe galt med henne. Foreldrene fryktet at datteren hadde fått kreft, eller det som verre var. Fortvilelsen og avmakten var stor.

Da kom kommunepsykologen på banen igjen, og fikk henvist Sina til eksperter ved Ahus. Datoen var 25. august 2009. Etter ett døgn med masse prøver, fant ekspertene spor av Borrelia, og en gråsoneverdi som indikerte at Sina også hadde ME (kronisk utmattelsessyndrom).

- Vi visste innerst inne at det var noe fysisk galt med jenta vår. Som foreldre ville vi imidlertid snu hver stein for å finne det ut. I 2009 fikk vi beskjed om at Sina høyst sannsynlig ville bli frisk i løpet av ett år, forteller mamma June.

Flått bitt
Årsaken til datterens ME- og Borreliose-sykdom, er et flåttbitt. Når hun fikk det, vet ingen. Men dager ble til måneder, og måneder ble til flere år. Sinas form gikk i berg- og dalbane, mest det siste.

Før jul i fjor fikk Sina en etterlengtet opptur, og var i såpass form at hele familien dro til Syden sammen.

«Nå tror jeg at jeg er i ferd med å bli frisk, mamma», sa Sina i et anfall av lykke over å igjen kjenne litt livskraft strømme gjennom årene igjen på den turen. I januar fikk hun seg et slag midt i ansiktet igjen. Da kom nedturen. Siden har hun vært sengeliggende.

15-åringen på 173 centimeter veier 44 kilo. Matlysten er elendig. Når Indre får audiens, spør vi om hvor mye hun savner livet som frisk. Hun svarer med kraftløs stemme.

- Jeg husker nesten ikke hvordan det var å leve et normalt liv. Jeg har innfunnet meg med situasjonen, men jeg håper likevel at jeg skal bli frisk en gang.

«En pult står tom»
Under de tre ukene Enger var på skolen i 7. klasse, rakk hun å bli venninne med Zoë Skjæraasen. Nå står sistnevnte opp for Sina. Tusener av Facebook-brukere har lest og delt blogginnlegget «En pult står tom»:

«Har mistet sin ungdomstid» «Sina har ligget syk i flere år. Tanken på at hun har mistet sin ungdomstid fordi legene ikke kan behandle henne er bare altfor ille. Jeg kjenner jeg blir så provosert og så lei meg, og jeg har vært så frustrert fordi det ikke har vært noe jeg kan gjøre. Helt til nå!», skriver Zoë i det engasjerte innlegget.

Sammen med blant andre Lars Monsen, holder Skjæraasen en appell for å bedre ME-syke og borreliose-sykes sak foran Stortinget i dag. Og Zoë har med seg Sinas tomme pult til maktens tinder, i tillegg til mange medelever fra Bjørkelangen.

Facebook-siden «For Sina» har i skrivende stund 838 tilhengere, og støtteerklæringene strømmer på. Sina forteller at det hun savner mest er å spille fotball. Hun var også aktiv i BSF-håndballen mens livet ennå var friskt og pur ungt. Tiendeklassingen Sina har ikke vært på skolen siden sjuendeklasse.

Hun smiler idet vi forlater henne – den tøffeste 15-åringen vi noen gang har møtt.

Les flere saker fra Indre

Reklame

Badetøy og bikini: De største trendene i 2021

Kommentarer til denne saken