Sinne, frykt og usikkerhet etter Kairo-angrep

Foto: Amr Abdallah Dalsh (Reuters/NTB scanpix)

Situasjonen i Egypt er kaotisk og uklar etter drapene på islamistiske demonstranter i Kairo. En svært farlig utvikling, mener eksperter.

08.07.13 19:33

Kairo/Oslo (NTB-Ann Fredriksen): De over 50 menneskene som ble skutt og drept i Kairo tidlig mandag morgen, var hovedsakelig islamister som støtter den avsatte presidenten Mohamed Mursi. Flere barn og kvinner var blant de drepte, ifølge helsemyndighetene.

I tillegg skal 435 personer ha blitt såret.

Demonstrantene selv sier de var ubevæpnede, og at de ble beskutt mens de ba.

Enkelte har fortalt at det var sivilkledde menn som skjøt med skarpt etter at sikkerhetsstyrker hadde prøvd å drive folkemengden vekk ved hjelp av tåregass og skudd i luften. Andre sier det var hærens egne folk som skjøt.

- De skjøt med tåregass, hagl, gummikuler – alt. Så skjøt de med skarpe skudd, sier 30 år gamle Abdelaziz Abdel Shakua, som ble såret i beinet.

Provokatører?
Midtøsten-ekspert Cecilie Hellestveit mener det er stor fare for at provokatører som er imot en demokratisk utvikling i Egypt, står bak drapene.

- Mange krefter i Egypt ønsker at Det muslimske brorskap skal reagere voldelig, slik at de kan kjøre en undertrykkende kampanje mot dem, og slik at brorskapet ikke kan bli med i den politiske prosessen videre, sier Hellestveit til NTB.

Hun understreker at krefter som ønsker et autoritært styre i Egypt, har vært sterkt med i offensiven for å få fjernet den demokratisk valgte presidenten Mohamed Mursi, som har bakgrunn fra Brorskapet.

Artikkelen fortsetter under bildet

- Disse kreftene har sin gylne mulighet nå, mener Hellestveit, forsker ved International Law and Policy Institute (ILPI).

- Terrorister
Landets nye militære myndigheter beklager drapene «på det sterkeste», men legger ansvaret på «terrorister» som skal ha forsøkt å storme Republikanergardens hovedkvarter.

Det muslimske brorskap legger alt ansvar på hæren og oppfordret mandag til opprør mot landets nye myndigheter. Det ber også verdenssamfunnet gripe inn.

Brorskapets øverste leder Mohamed Badie anklager generalene for å ville føre Egypt inn i «samme skjebne som i Syria», ifølge Reuters.

Mandag formiddag ble hovedkontoret til Brorskapets Frihets- og rettferdighetsparti stengt etter angivelige funn av «antennelig væske, kniver og våpen».

Dermed har myndighetene tatt enda et skritt for å kneble den islamistiske bevegelsen. Fra før av er Mursi satt i husarrest og bevegelsens nestleder arrestert.

- Det verste
Sosialantropolog og Egypt-kjenner Unni Wikan er forferdet over den siste omdreiningen i Egypt:

- Dette er aldeles forferdelig. Det fører jo naturlig nok til at mange i Det muslimske brorskap vil ønske hevn. Dette er det verste som kunne skje, sier Wikan, som hadde håpet på en fredelig fortsettelse i Egypt.

Artikkelen fortsetter under bildet

Foto: Amr Abdallah Dalsh

- Søndag var det ganske rolig. At dette skjer nå, er ganske ubegripelig. I opposisjonen vil de jo vite at dette er som å helle bensin på bålet. Jeg hadde ikke trodd at noe sånt ville skje i Egypt, sier Wikan til NTB.

Ulike grupper

Forskeren Jon Nordenson ved Universitetet i Oslo mener flere ulike grupper kan ha interesse av å skape kaos i Egypt nå, og han viser spesielt til grupper innen militæret, som har vært maktbasen i landet siden 1952, og som også hadde betydelig innflytelse under Mursi.

- I militæret finnes de som ikke ville nøle med å gå imot folkets vilje for å trygge egne interesser, sier Nordenson.

Vil ikke snu
Myndighetene advarte mandag demonstranter mot å nærme seg militære bygninger og andre områder som er en del av landets «vitale infrastruktur».

Mursi ble avsatt med støtte fra en bred opposisjonsfront bestående av liberale, sekulære og sosialistiske grupperinger samt islamister i salafistpartiet al-Nour. Men al-Nour har nå trukket seg fra forhandlingene om en overgangsregjering fordi de verken vil godta den tidligere FN-diplomaten Mohamed ElBaradei eller forretningsadvokaten Ziad Bahaa El-Din som ny statsminister. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag