RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: MOHAMMED SALEM (Reuters)

Sinne, sorg og redsel

Sist oppdatert:
Folk er slitne og redde på begge sider i Gaza-konflikten. Se bildene.

Ashkelon/Gaza by (NTB-DPA): Drønnene kommer med korte mellomrom. Det smeller voldsomt når nok en israelsk rakett treffer en palestinsk rakett avfyrt fra Gazastripen mot mål i Israel.

Hvite kondensstriper preger nattehimmelen over kystbyen Ashkelon sør i Israel. I gatene er det uvanlig stille. De fleste restaurantene holder stengt, og de som holder åpent har få gjester. Det er krig.

Jeg forsøker å leve videre slik jeg gjorde før det ble slik

– Alle kjøpesentrene i byen er stengt, og 30 prosent av kommunens ansatte har ikke møtt på jobb. Mange er foreldre, mange er redde. Dette gjør stor skade på byens økonomi, sier Ashkelons borgermester Benny Vaknin til BBC.

SISTE: Flyalarm i Jerusalem

Jerusalem: Flyalarmen gikk i Jerusalem fredag, ifølge øyenvitner. Hamas væpnede fløy bekrefter at den har skutt raketter mot byen. (©NTB)

– Jeg forsøker å leve videre slik jeg gjorde før det ble slik som nå, sier en fabrikkarbeider i Ashkelon som bare oppgir navnet Shimi.

– Men alle på skiftet mitt stilte på jobb. Vi hørte at det eksploderte raketter over oss, kanskje ni eller ti stykker. Vi var redde, forteller han.

Klandrer Israel
På Gazastripen preges folk av usikkerhet og frykt, men mange er også harme. Mange palestinere nekter å godta påstander om at de selv har skylden for det som nå skjer, siden de sørget for at islamistbevegelsen Hamas fikk makten i området.

Jeg klandrer Israel, som begynte det hele med å provosere Hamas

– Vi er skremt av denne krigen, men jeg legger ikke skylden på Hamas – ikke i det hele tatt. Jeg klandrer Israel, som begynte det hele med å provosere Hamas, sier 27 år gamle Zakareya al-Bana til nyhetsbyrået DPA.

Må ha brød
Zakareya har ventet i over to timer utenfor et bakeri i Gaza by, for å få kjøpt brød til seg selv og de 25 andre medlemmene av familien. De fleste av butikkene holder stengt, i likhet med skoler og universiteter i området som huser 1,7 millioner palestinere.

Mange av innbyggerne i Gaza by sier stemningen nå minner om den som hersket i 2009, da Israel gikk til en tre dager lang offensiv mot Hamas. Dette felttoget etterlot seg rundt 1.400 drepte og 5.000 sårede palestinere.

Folk er redde, slitne og sinte – i Gaza som i Israel. Men en kommentar som går igjen, er at mange først og fremst er «lut lei» krigen, og har et inderlig ønske om at det skal bli slutt på drønnene fra bomber og raketter. (©NTB)a

Fortsatte angrepene under egyptisk besøk

Gaza by (NTB-Reuters-AFP): Det var ingen tegn til at angrepene stilnet da Egypts statsminister reiste på et kort solidaritetsbesøk til Gazastripen fredag. Minst to palestinere skal ha blitt drept.

Egypts statsminister Hisham Kandil kaller de israelske angrepene mot Gazastripen for aggresjon og sier at verden må reagere for å stoppe Israel.

– Denne tragedien kan ikke foregå i stillhet, og verden bør ta ansvar for å stanse denne aggresjonen, sa Kandil da han fredag besøkte et sykehus i det palestinske området.

Kampene langs grensen til Israel fortsatte under statsministerens tre timer lange besøk. Meldingen om at to personer er drept i israelske angrep, kom etter at Israel først meldte at raketter fra Gazastripen hadde slått ned flere steder sør i Israel under besøket.

Israelsk militære avviser at det ble gjennomført angrep etter Kandils ankomst.

EUs utenrikssjef Catherine Ashton sier i en uttalelse at hun håper besøket til Kandil kan bidra til å roe ned situasjonen. Hun fordømmer at sivile er drept på både palestinsk og israelsk side, men gir samtidig den palestinske siden skylden for å ha startet opptrappingen.

– Rakettangrepene fra Hamas og andre grupperinger på Gazastripen, som startet den nåværende krisen, er fullstendig uakseptable for enhver regjering og må stanses, sier Ashton.

– Israel har rett til å forsvare sin befolkning mot slike angrep. Jeg ber Israel om å sikre at svaret er proporsjonalt, heter det videre.

De israelske angrepene torsdag formiddag var blant annet rettet mot en Hamas' kommandant for den sørlige Gazastripen, opplyser en kilde i Hamas til nyhetsbyrået Reuters. En annen palestiner skal ha blitt drept i et angrep nær Gaza by. Ifølge nyhetsbyrået AFP er også to drept nord på Gazastripen.

– Okkupantens fly bombet en gruppe borgere i Nazila-området, sier AFPs kilde.

Israel holder Hamas ansvarlig for å ha brutt våpenhvilen som skal ha vært avtalt i forbindelse med Kandils besøk. Israel hadde lovet å stanse angrepene under besøket, på betingelse av at det ikke ble skutt raketter mot israelske mål i dette tidsrommet.

– Hamas respekterer ikke den egyptiske statsministerens besøk og bryter den midlertidige våpenhvilen Israel gikk med på under besøket, skriver Ofir Gendelman, talsmann for Israels statsminister Benjamin Netanyahu, på Twitter.

Kandil besøker området for å vise sympati med den palestinske befolkningen etter harde israelske flyangrep.

Kandil reiste inn på Gazastripen gjennom grenseovergangen Rafah, der han ble ønsket velkommen av folk fra Hamas-regjeringen. Nyhetsbyrået Reuters tolker det som en sterk solidaritetserklæring til islamistene i Hamas. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere