Gå til sidens hovedinnhold

Sinober, snø, snurrer og sykkel

Onsdag i forrige uke var det topp vær, topp skiføre, og like trivelig som alltid på Sinoberstua.

SINOBER: Egentlig har ikke Sinober åpent midt i uka, men bare i helgene.

Men akkurat denne onsdagen tenkte jeg at jeg skulle ha prøveåpent. Nå er det jo så flotte forhold i marka, og været i dag er jo fantastisk, sier Sinober markastuedrifter gjennom ti år, Ellen Sønsteby.

Godt besøkt

Hun forteller at hun så langt i sesongen er veldig godt fornøyd med besøket fra skientusiastene. Og ikke lenge etter at lokalavisa har kommet frem til den koselige markastua denne onsdag formiddagen, er de første skiløperne på plass. Og noen har faktisk vært så tidlig ute at de allerede er på vei hjem igjen.

Sinober er et sted jeg besøker ofte også Lilloseter. Jeg hadde ikke ventet at det var servering her i dag, så jeg tok med meg matpakke. Men det ble jo vaffel da nå når det likevel var åpent, forteller Grefsen-mannen Terje Viksveen, før han setter nesa og skiene hjemover mot Solemskogen.

Gammel seter

Sinober, nord i Lillomarka og drøye 400 meter over havet, er opprinnelig en gammel seter fra 1821 under Skøien Hovedgård. I 1951 solgte Sigurd Sinober stedet til Nittedal kommune for 41.000 kroner.

I dag eies markastua av Oslo kommune, men ligger på grunnen til Nittedal. Fra Kjul i Nittedal opp grusveien, er det rundt tre kilometer til Sinober. Og det er ikke så langt gjennom skogen til Oslosiden heller, rundt en mil til Ammerud, til Solemskogen er det 8 km, og til Lilloseter og Movatn er det henholdsvis 4 og 2,5 kilometer.

Fra overalt

Flere og flere blide fjes ankommer Sinober, og skiløperne kommer egentlig fra overalt.

Ingrid Næss for eksempel, har tatt turen fra Lofthus.

Nå er det jo helt nydelig. Og flott å legge turen innom her, det skjer ofte det, sier Ingrid, som blir tilbudt Ellens nybakte kanelsnurrer.

Noe annet veldig godt her er det hjemmebakte brødet til Ellen gjerne med ost og skinke, skryter Ingrid.

Brødrene Per og Odd Hebæk kommer derimot farendes fra Stovner og Stemmerudvannet.

Vi bruker gjerne marka vi, og går fast skitur sammen en gang i uken, sier gutta med vorsteh-hunden Spot som "sitter fast" i trekkbeltet til Odd.

Men litt utrettferdig da, at Odd får drahjelp men ikke du Per?

Nei da. Jeg har fått tilbudet om å låne Spot. Men tenker at jeg har nok med meg selv jeg, ler Per.

Sykkelvei

I tillegg til å drive markastue, startet Ellen i 2000 også barnehage på stedet.

Og utenom vinterstid er det både geiter, sauer, høner og kaniner å se ute på tunet. I tillegg har vi laget en urte- og grønnsakshage her, forteller Ellen.

Men vår, sommer og høst er ikke fremkommeligheten til Sinober like bra for de på hjul sammenliknet med til mange andre markastuer. Men det kan det bli en ordning på.

Det spennende nå er at Friluftsetatens forslag om sykkeltrasé også oppom her har kommet så langt at det nå er ute på høring. Bedre fremkommelighet for syklister, men også gjerne barnevogner, er noe vi og mange flere har ventet på lenge. En skikkelig sykkeltrasé vil jo også bety at løypekjøringen kan starte med mindre snø og gjøre skisesongen lenger, sier den hyggelige markastuevertinnen på Sinober.

Reklame

Pondus-boka har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen