Gå til sidens hovedinnhold

Sint Krekar er pågrepet

Politiet frykter fare for gjentakelse.

TØYEN (Nettavisen): Mandag ettermiddag falt dommen mot mulla Krekar: Fem års fengsel for å ha fremmet drapstrusler en rekke ganger.

Ved 14-tiden tirsdag ble Krekar pågrepet av væpnet politi på Tøyen i Oslo. Der har han bodd på hemmelig adresse.

- Det jeg kan fortelle er at Oslo politidistrikt bistår PST (Politiets sikkerhetstjeneste) i denne pågripelsen. Det er PST som tar seg av selve mediehåndteringen, sier operasjonsleder Tor Guldbrandsen ved Oslo politidistrikt til Nettavisen.

PST opplyser at pågripelsen skjer «på grunnlag av Oslo tingretts dom mot ham av i går, og på grunnlag av en nærliggende fare for gjentakelse av nye straffbare handlinger (trusler om terror)».

- Jeg kan bekrefte at vi har pågrepet ham i dag omtrent klokken 14.00. Og det har vi gjort med bistand fra Oslo politidistrikt. Bakgrunnen for pågripelsen er dommen i Oslo tingrett i går, også på grunnlag av nærliggende gjentakelsesfare for straffbare handlinger, det vil si trusler om terror, sier informasjonsdirektør i PST, Martin Berntsen, til Nettavisen.

Siv Jensen er fornøyd

- Jeg er glad for at politiet har gått til pågripelse. Jeg tror det harmonerer med folks generelle rettsoppfatning, sier Frp-leder Siv Jensen som i 2010 anmeldte Krekar for trusler.

- Dette var åpenbart nødvendig og fornuftig med tanke på at han ikke har sittet stille etter å ha blitt tiltalt for trusler, men tvert imot fremmet nye, sier Jensen.

- Skulle han ha blitt fengslet tidligere?

- Vi har hele tiden reagert på at en mann har fått et utvisningsvedtak, og som er en fare for rikets sikkerhet har levd som en fri mann i Norge. Den kritikken ligger ennå.

- Han vil trolig bli framstilt for fengsling i Oslo tingrett i morgen med begjæring om varetekt, sier Berntsen.

Var det riktig av politiet å pågripe Krekar? Diskuter nederst i saken!

«Lenge leve islam»
«Lenge leve islam», skrek Krekar idet han ble pågrepet.

Krekar slapp temperamentet løs og var både sint og bitter da politiet tok ham med seg, viste TV 2-bildene fra pågripelsen.

Like før pågripelsen av Krekar, snakket Nettavisen med en av verdens fremste terroreksperter, Magnus Ranstorp ved Forsvarets högskola i Stockholm.

Han følger utviklingen som nå skjer rundt mulla Krekar i Norge, og mener at det nå er på tide å «ta på hårdhanskarna».

Etter at Krekar ble dømt til fem års fengsel for drapstrusler og terrortrusler mandag har nye trusler blitt kjent, og mandag kveld gikk han til personlig angrep på en TV 2-ansatte.

Les også: Krekar fortsatt på frifot og Ikke første gang Krekar angriper fotograf og Nye trusler fra Krekar

- Han gjør det jo vanskelig for seg selv. Når han har blitt dømt for drapstrusler, og nå har kommet med nye trusler, så må man ta i med hårdhanskarna. Sånn kan man ikke ha det. Her må man jo tiltale ham for disse nye truslene, TV 2 må anmelde angrepet fra Krekar, og domstolen bør ta en ny vurdering på om han skal varetektsfengsles fram til dommen er endelig. Man kan ikke bare sitte stille og vente på at en fengselsplass skal bli ledig, sier Ranstorp.

Verken Danmark eller Sverige har noen «mulla Krekar» selv. Derfor er det vanskelig å si hvordan politi og rettsvesen i disse landene hadde reagert.

- Det finnes ikke så veldig mange som åpent truer og oppfordrer til vold på denne måten, så dette er en spesiell sak, sier han og fortsetter.

- Jeg tror nok at i de fleste land hadde mulla Krekar blitt arrestert og fengslet med en gang. Ulike land har ulike måter å håndtere dette på. I Storbritannia, som har hatt lignende tilfeller, har man strengere lover. De siste 10 årene er 235 mennesker dømt for hele spekteret av terrorvirksomhet. Italia har deportert sine problemer. Jeg tror at Nicolas Sarkozy forsøker å innføre en lignende praksis i Frankrike, sier Ranstorp.

Reaksjoner
Høyres justispolitiske talsmann, Andre Oktay Dahl, sier dette i en kommentar til pågripelsen.

- Jeg har lyst til å si at jeg er veldig glad for at denne personen nå er pågrepet og nå plasseres der han hører hjemme, nemlig bak lås og slå. Han har vist null respekt for verdiene som beskytter hans rett til å ytre seg. Nå kan vi håpe at han blir sendt ut, sier Oktay Dahl til TV 2.

Venstres Trine Skei Grande sier til TV 2 at Krekar etter hennes oppfatning er en mann som håner verdiene og fellesskapet vi har.

- Hvis politiet nå har grunnlag for å foreta denne arrestasjonen, så antar jeg at det er relativt grove ting som ligger bak, selv om det er mitt inntrykk at han også har gjort seg viktigere enn han egentlig er.

Se video av pågripelsen her (TV 2)

- Sett Krekar i fengsel!
- Selv om han anker dommen, sett ham i fengsel, sa lederen i justiskomiteen, Per Sandberg (Frp), til Nettavisen rett etter at dommen hadde falt.

- Hva synes du om dommen?

- Det betyr at anmeldelsen fra Siv Jensen (Frp) var på sin plass – og at det Krekar har gjort er meget alvorlig, både for riket og for enkeltpersoner, sa Sandberg til Nettavisen.

Frp-leder Siv Jensen politianmeldte Krekar 10. juni 2010 fordi han kvelden før hadde kommet med trusler mot norske myndigheter på en internasjonal presskonferanse i Oslo. På arabisk erklærte Krekar at dersom han skulle bli drept etter en utvisning fra Norge, ville de ansvarlige selv bli drept; for eksempel av Ansar al-Islam, Al-Qaeda eller hans egne barn.

Les hele anmeldelsen her

- Bør fengsles uansett
Dommen ble anket på stedet, men det mente Sandberg ikke bør ha så stor praktisk betydning:

- Uansett anke, håper vi nå at Krekar blir varetektsfengslet og at det i fengslingsperioden blir fremforhandlet en utvisningsavtale, slik at han kan sone dommen i Irak.

Han ville ikke uttale seg om dommens innhold, men er glad dommeren har tatt politiet på alvor - og at de igjen har tatt anmelderne på alvor.

Jobber med utvisning

Statssekretær Pål Lønseth i Justisdepartementet sier at man fremdeles jobber med å få Krekar ut av landet.

-Vi jobber ufortrødent videre når det gjelder å få til en returavtale med Irak, men som kjent har vi ennå ikke fått noen garanti mot dødsstraff, og det er avgjørende. Jeg skulle gjerne ha meldt at vi fikk på plass en returavtale i morgen, men her må vi være realistiske. Mye hviler på innenrikspolitiske forhold i Irak, sier Lønseth.

- Prøvd i mer en ti år
- Hvor sannsynlig ser du på muligheten for å få ham utvist nå?

- Nå har vi prøvd i ti år, så det er på tide å lykkes nå. Denne dommen bør ikke gjøre det noe vanskeligere å få til en sluttavtale, sa Sandberg.

Sandberg var klinkende klar på hva Frps synes Krekar fortjener:

- Vi har ønsket ham på lukket avdeling så lenge han er en «fare for rikets sikkerhet».

I 2010 sjokkerte Krekar forsamlingen med ytringer som: «Min død vil koste det norske samfunnet. Om for eksempel Erna Solberg kaster meg ut av landet og er årsak til at jeg dør, så vil hun lide samme skjebne».

Erna: - Ikke la det bli en hvilepute
Høyre-leder Erna Solberg hadde følgende kommentar til dommen:

- Jeg tar dommen fra retten til etterretning. Jeg synes det er bra at retten har reagert på trusler rettet mot personer som gjennomfører sine plikter etter norsk lov. Det er viktig at ingen kan true seg til opphold i Norge.

Hun var helt enig med Sandberg:

- Etter min mening må en eventuell rettskraftig dom ikke bli en hvilepute i arbeidet med en avtale for å få Krekar ut av landet.

Var det riktig av politiet å pågripe Krekar? Diskuter under!

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken