*Nettavisen* Nyheter.

Sinte demonstranter over hele verden

Demonstrasjon i Roma 15. oktober 2011. Foto: STEFANO RELLANDINI (Reuters)

Største styrkeoppvisningen hittil i protestene mot skakkjørt økonomi og høy arbeidsledighet. Se bildene.

16.10.11 21:31

Samtidig som det ble holdt G20-møter i Paris lørdag, samlet demonstranter over hele verden seg til protester mot den finansielle eliten. Det er høy arbeidsledighet og dårlig økonomi som er kilden til folks vrede.

Se flere bilder og video lenger ned i saken.

Totalt var det innkalt til demonstrasjon i 951 byer, fordelt på 82 land. Det er den hittil største styrkeoppvisningen fra denne bevegelsen, som blant annet er inspirert av demonstrasjonsrekken «Occupy Wall Street» i USA.

Stengte deler av byen
Den største demonstrasjonen fant sted i Italias hovedstad Roma, der arrangørene på forhånd regnet med omkring 100.000 deltakere. Det gikk også svært heftig for seg. Voldelige opptøyer mellom demonstranter og politi, steinkasting, påtenning av biler og plyndring førte til at politiet måtte stenge deler av byen. Mer enn 70 personer skal ha pådratt seg skader. Alt dette til tross for at arrangøren hadde erklært at demonstrasjonen skulle være fredelig.

- Unge mennesker gjør rett i å være opprørte. De er sinte på finansverdenen. Det forstår jeg godt, sa den italienske sentralbanksjefen Mario Draghi fra G20-møtene i Paris. 1. november blir han sjef for den Europeiske Sentralbank (ESB).

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jessica Rinaldi

Massearrestasjon flere steder
I overkant av 2.000 mennesker deltok i demonstrasjonen i Chicago. Hele 175 av dem ble arrestert. Mer enn 80 personer ble også arrestert i New York. Minst 24 personer skal være arrestert i Denver.

Det har vært stor forskjell på demonstrasjonene. I København deltok over tusen mennesker foran Rådhusplassen uten at noen kom til skade.

- Det hele forløp stille og rolig, sier vaktleder i Københavns politi John Hansen til borsen.dk.

I London deltok Wikileaks-grunnlegger Julian Assange. Han talte også til forsamlingen, og lovte at Wikileaks de kommende månedene innleder en kampanje mot diverse finansielle institusjoner.

I Barcelona møtte rundt 60.000 mennesker opp, mens 20.000 demonstranter deltok i Sevilla. Cirka 5.000 protesterte i Frankfurt. Omkring 300 personer samlet seg i Finlands hovedstad Helsingfors, ifølge CNBC.

- Neste toppmøte blir avgjørende
En eventuell styrking av Det internasjonale pengefondet (IMF) var blant de viktigste spørsmålene under G20-møtene i Paris. Ifølge nyhetsbyrået AFP er land som Kina, India og Brasil rede til øke IMFs ressurser, slik også Frankrike ønsker. Men Tyskland nøler, og USA, som er IMFs største bidragsyter, mener at fondet er stort nok som det er.

I slutterklæringen heter det at IMF må ha «nok ressurser» til å opprettholde sine forpliktelser. Derimot nevnes ingen ting om å forsterke fondets ressurser for å håndtere gjeldskrisen.

Men kanskje kommer det en løsning i løpet av nær fremtid. For G20, som er betegnelsen på verdens 20 største økonomier, stiller harde krav til Europa.

- Resultatet av toppmøtet 23. oktober kommer til å bli avgjørende. Vi handler besluttsomt for å opprettholde den økonomiske stabiliteten, sa Frankrikes finansminister François Baroin etter møteslutt i Paris lørdag.

Splid mellom USA og Kina
Storbritannias finansminister uttrykker mye av det samme.

- Vi har hørt fra eurosonekolleger om tiltakene de planlegger, men jeg tror ikke de kommer til å forlate Paris uten å ha forstått at det er et enormt press på dem for å komme med en løsning på krisen, sier George Osborne.

I tillegg til den økonomiske krisen i Europa som denne helgen har vært gjenstand for diskusjon, skaper en konflikt mellom USA og Kina ytterligere usikkerhet. Spliden dreier seg om verdien på den kinesiske valutaen.

Kilder: borsen.dk, cnbc.com, NTB, voanews.com, 9news.com

Klikk på bildet for å forstørre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Se amatørvideo fra demonstrasjonen i Madrid under.

HTML EMBED

Se reportasje fra Roma på Euronews under.

HTML EMBED

Se video fra politiets offensiv mot demonstrantene i Roma under (Postet av Russia Today på YouTube).

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag