*Nettavisen* Nyheter.

Sinte London-pendlere slo tilbake mot miljøaktivister

Miljøaktivistenes aksjon på t-banen i London vekket lite sympati. Se video.

18.10.19 15:51

OSLO (Nettavisen): Miljøaktivistene tilknyttet Extinction Rebellion (XR) har lammet trafikken i europeiske storbyer de siste månedene med sine aksjoner. Da de aksjonerte på T-banen og på Docklands Light Railway i London torsdag ble de møtt med ukvemsord og fysisk inngripen fra publikum.

Fredag lammet aksjonistene et veikryss ved Oxford Circus.

Se opptak av tumultene på Jubilee Line i videovindu.

Frustrerte pendlere på Jubilee Line viste sin klare misnøye med aksjonene torsdag. Videoer fra et opptrinn på stasjonen Canning Town viser én aksjonist som klatrer opp på taket av en t-banevogn og blir dratt ned etter beina og lagt i bakken.

Også en annen aksjonist ble tatt ned på samme måte.

ITV-journalist Mahatir Pasha var en av dem som la ut opptaket på Twitter. «Det sjokkerende øyeblikket der sinte pendlere drar to Extinction Rebellion-demonstranter ned fra taket på et tog i Canning Town og angriper dem», skriver han i meldingen.

Det vanket også ukvemsord mot en eldre aksjonist som hadde limt seg fast til et tog med superlim.

Flere arrestasjoner

Åtte personer ble arrestert i kjølvannet av aksjonene torsdag, melder nettavisa Cityam.

London-borgermester Sadiq Khan fordømmer aksjonene:

- Disse ulovlige aksjonene er ekstremt farlige, kontraproduktive og forårsaker uakseptable forstyrrelser for reisende som tar offentlig transport. Det er også en urettferdig ekstra byrde for politifolk som allerede har mer enn nok å gjøre, het det i uttalelsen fra borgermesteren.

Mange stiller spørsmål ved hvorfor miljøaktivistene lammer kollektivtrafikken. Aksjonene har vært omstridt også innad i Extinction Rebellion-nettverket, skriver avisa The Guardian.

- Beklager at det eskalerte

I en offentlig uttalelse skriver Extinction Rebellion at de beklager volden på Canning Town t-banestasjon og sier seg lei for at hendelsene eskalerte.

Gruppa skriver at én av deres aktivister i selvforsvar og i panikk reagerte på en truende situasjon og har innrømmet sin rolle i det som skjedde. Gruppa skriver at de uttrykker sin takknemlighet overfor publikum som hjalp til med å beskytte ham.

- I lys av dagens hendelser vil Extinction Rebellion se på hvordan vi kan bringe folk sammen - snarere enn å skape unødig splittelse, heter det i uttalelsen.

På sine nettsider har XR også lagt ut en gjennomgang av hva som skjedde før og under aksjonene på t-banen. De viser blant annet til at det fra flere hold - også internt i organisasjonen - ble uttrykt bekymring for og motstand mot de planlagte aksjonene, men at noen likevel valgte å gjennomføre dem. Det står også at det per i dag er i tråd med nettverkets retningslinjer å gjennomføre slike aksjoner uten at de behøver å være godkjent høyere opp. XR uttrykker ikke at de tar avstand fra aksjonen på Canning Town. Tvert imot beskrives aksjonistene som modige individer, villige til å risikere fengselsstraff.

Klikk på bildet for å forstørre.  

AMPER STEMNING: På dette bildet, hentet fra en video, samler pendlere seg rundt en av demonstrantene på en en t-banestasjon i London torsdag. Foto: (AP)

Planlegger nye aksjoner

Den britiske TV-kanalen skriver ITV om planer for og gjennomføring av nye aksjoner i London fredag.

Fredag ettermiddag melder Cityam at aksjonistene har lammet et travelt veikryss ved Oxford Cirkus. De har også varslet at de skal aksjonere mot seks departementskontorer i Whitehall-området og akter å bruke vannoppløselig rødmaling.

Extinction Rebellion innledet 7. september en to uker lang aksjonsperiode i en rekke storbyer rundt om i verden i en protest mot det gruppa beskriver som verdensledernes «kriminelle passivitet» i møte med klima- og økologisk krise.

Det var i Storbritannia bevegelsen oppsto. På kort tid har Extinction Rebellion blitt en internasjonal bevegelse. Nettverket sier de står for ikke-voldelige aksjoner og sivil ulydighet og at målet er å hindre masseutryddelse av arter og få statsledere og myndigheter til å erklære klimakrise og handle deretter.

Klikk på bildet for å forstørre.  

NYE DEMONSTRASJONER: Extionction Rebellion (XR) var fredag tilbake i Londonds gater for å aksjonere og kreve raskere tiltak mot klimaendringer. Bildet er fra Whitehall. Foto: Dominic Lipinski (Pa Photos)

London-politiet innførte forbud

Tidligere denne uka kom meldingen om at London - som første by - innfører forbud mot Rebellions miljøprotester. Hensikten, ifølge politiet, er å hindre «omfattende, pågående uro i samfunnet».

Tirsdag morgen trosset demonstrantene forbudet på Trafalgar Square, men politiet fjernet dem. Bevegelsens medgrunnlegger Gail Bradbrook ledet tirsdag en demonstrasjon utenfor samferdselsdepartementet. Der klatret hun opp på toppen av inngangspartiet. Andre aktivister på stedet limte seg fast til bygningen. Bradbrook sa hun protesterte mot den planlagte fellingen av trær i forbindelse med utbygging av høyhastighetsjernbaneprosjektet HS2, melder NTB.

Klikk på bildet for å forstørre.  

FLERE BYER: Extinction Rebellion innledet 7. september en to uker lang aksjonsperiode i en rekke storbyer rundt om i verden i en protest mot det gruppa beskriver som verdensledernes «kriminelle passivitet» i møte med klima- og økologisk krise. Bildet er fra en fredelig demonstrasjon foran Brandenburger Tor i Berlin 8. oktober. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Se flere opptak fra hendelsene i London nederst i saken.

Klikk på bildet for å forstørre.  

LIMTE SEG FAST: Folk samler seg rundt en Extionction Rebellion-aksjonist som har limt seg fast til et DLR-tog i London torsdag. Foto: Twitter @maximus3005 (Reuters)

Se videoer fra tumultene i London her:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag