Gå til sidens hovedinnhold

Sinte tyrkere forberedt på mer kamp

Demonstrantene i Tyrkia gir seg ikke selv om lederne ber om ro og advarer mot at bråkmakere forsøker å utnytte situasjonen. Mye tyder på at frontene hardner til.

Istanbul (NTB-Reuters-AFP): Demonstrantene i Tyrkia gir seg ikke selv om lederne ber om ro og advarer mot at bråkmakere forsøker å utnytte situasjonen. Mye tyder på at frontene hardner til.

I Ankara brukte politiet igjen tåregass mot demonstranter mandag, mens flere hundre ungdommer i Istanbul bygde barrikader ved Taksim-plassen i sentrum av byen. Det var her protestaksjonen startet, i utgangspunktet rettet mot utbyggingen av en park, før situasjonen utviklet seg til de største masseprotestene mot regjeringen på flere år.

Statsminister Recep Tayyip Erdogan forlot mandag Tyrkia for å dra på en firedagers tur til Nord-Afrika. Men før avreise lovet han at uroen snart vil være over.

– Vær rolige, slapp av, alt dette vil snart være over, sa Erdogan på en pressekonferanse på flyplassen i Istanbul. Han viste til at partiet hans har vunnet tre valg på rad, med stadig større oppslutning. Samtidig hevdet han at demonstrasjonene er organisert av «ekstremistiske elementer».

(Artikkelen fortsetter)

Steilere fronter?

Erdogans uttalelse blir tolket som et tegn på at han ikke har tenkt til å bøye av for demonstrantene, men i stedet sette hardt mot hardt. Men den faste linjen kan bidra til å gjøre vondt verre, påpeker en markedsanalytiker overfor Reuters.

– Det er helt klart en risiko for at dette bare fortsetter. Faren er at volden trappes opp et hakk, slik at dette havner på et helt annet nivå – at det blir enda mer spent og frontene hardner til, sier Timothy Ask i Standard Bank.

Mandag falt tyrkiske aksjekurser markant. Samme dag varslet det venstreorienterte fagforbundet KESK streik tirsdag og onsdag. Forbundet har 240.000 medlemmer i offentlig sektor.

Uroen er heller ingen god nyhet for landets turistbransje.

– Infiltratører

Tyrkias president Abdullah Gül understreker at demonstrantene bør gi seg ettersom «budskapet er mottatt». Også han antyder at det er ytterliggående grupper som hausser opp protestene, og han er bekymret for at uroen vil skade Tyrkias omdømme.

Men mange mener at tyrkiske myndigheter kan skylde seg selv ettersom det er de hardhendte politimetodene som satte fart på protestene. Den omfattende bruken av tåregass, vannkanoner og pepperspray utløste raskt et raseri som mobiliserte regjeringskritikere over hele Tyrkia. Tyrkiske myndigheter har også høstet kritikk fra menneskerettsforkjempere og vestlige land.

Roligere

Mandag hadde situasjonen på Takism-plassen roet seg ned. T-banestasjonen på plassen var igjen åpen, og demonstranter samlet inn søppel og la på plass brustein som var blitt revet løs under gatekampene. Men med byggingen av barrikader er det lite som tyder på at demonstrantene har tenkt til å fjerne seg med det første.

I Ankara brøt det mandag igjen ut opptøyer idet politiet avfyrte tåregass mot om lag 1.000 demonstranter. De marsjerte mot Kizilay-plassen i sentrum mens de ropte slagord mot Erdogan og krevde hans avgang.

Mer autoritære?

Årsaken til den sosiale uroen i Tyrkia er sammensatt. Makthaverne har etter manges mening blitt for selvsikre og gått i autoritær retning. De anklages for å ture fram med beslutninger som er svært upopulære i deler av befolkningen. Det gjelder både lokale utbyggingsprosjekter, strengere regler mot alkohol og kyssing på gaten, samt Tyrkias håndtering av krigen i nabolandet Syria.

Erdogans parti AKP har stor støtte blant landets mange konservative muslimer. Men da det kom til makten for over ti år siden, fryktet den sekulære delen av befolkningen at det ville trekke Tyrkia i islamistisk retning.

– Hvis det var opp til statsministeren, ville jeg hatt på meg hodeplagg nå, sa Tugba Bitiktas før hun sluttet seg til protestene lørdag kveld.

– Regjeringen bryr seg bare om å belønne sine egne. De med andre meninger blir marginalisert, sier den universitetsutdannede og arbeidsløse 25-åringen. (©NTB)

Kommentarer til denne saken