RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Siri slipper å fyre

Foto: ARNE RISTESUND (Bergensavisen)
Hun bor i Bergens eneste passivhus.

(BA.no) Siri Kalvatns enebolig er så godt isolert at en gjest eller to er nok til å holde på varmen. Snart skal alle i nye hus ha det som henne.

- Jeg var giret på å bygge et hus utenom det vanlige, forteller Siri Kalvatn, til Bergensavisen .

Hun endte opp med det kanskje mest fremtidsrettede huset i Bergen.

Aktiv dame, passivt hus
- Jeg visste lite om passivhus fra før, men er blitt veldig imponert, sier Kalvatn, som også har stilt huset sitt til disposisjon som et pilothus for passivhus.

Passivhus er et energivennlig hus som er så godt som selvforsynt med varme. Benevnelsen «passiv» kommer av at man bruker passive tiltak for å redusere energibehovet, slik som ekstra varmeisolasjon, ekstra god tetthet og varmegjenvinning (les mer i faktaboksen).

- Det er mange som synes det er rart at jeg bor i passivhus, siden jeg er så aktiv, ler Kalvatn, som nå har bodd i passivhuset sitt i snart halvannet år.

Pustende passivt
Det er Idealbygg som står bak eneboligen i Steinsviken, som ved første øyekast kan se ut som en vanlig «funkisbolig».

Går man litt nærmere, oppdager man noen solide vinduskarmer.

- I ytterveggene er det 50 cm trefiberisolasjon, i taket 60, forteller Ole Mathias Lygren, daglig leder i Idealbygg.

Mens det opprinnelige passivhuset gjerne var tett som en termos, har dette huset pustende konstruksjoner.

- Vi har brukt tre i alle ledd, og konstruksjonene puster i begge retninger. Kombinert med trefiberisolasjonen gir dette en fuktstabil vegg, forklarer Lygren.

Passivhuset har solfangere på taket, luft til vann/vann til vann varmepumpe og en pelletsovn for ekstremkulde.

- Vi tilstreber å bruke mest mulig gjenvinnbare og miljøvennlige materialer. Å bygge energibesparende blir da en naturlig selvfølge, sier Lygren.

To ingeniørstudenter fra Høgskolen i Bergen har hatt Kalvatns hus som bacheloroppgave. De har testet om det holder mål.

- Huset kommer godt innenfor kravene på alle områder. Det holder utrolig godt på varmen, forsikrer student Sara Christiansen.

Spent på oppfølging
Passivhus har stått på dagordenen de ti siste årene, men lite har blitt bygget. I Bergen er det bare Kalvatns hus og deler av boligkomplekset Løvåshagen som har passivhusstandard. Regionalminister Liv Signe Navarsete har vært klar på at i 2015 vil energikravene til bygg bli skjerpet til passivhusnivå.

- Dette er et ambisiøst mål fra regjeringen, tatt i betraktning hvor få boliger bransjen har erfaringer med, sier Lygren.

Idealbygg er glad de er i forkant med å skaffe seg erfaringer med bygging av passivhus, men er usikker på om bransjen er klar for å møte kravene.

Ifølge SINTEF Byggforsk er det planlagt tusen passivhus i landet fremover. Dette gjelder både nybygg og oppgradering av eksisterende bygg. Det strides om hvor mye dyrere det er per kvadratmeter å bygge et passivhus. I 2011 viste rapporter 1200 kroner mer per kvadratmeter, nå opereres det med mellom 450 og 800 kroner mer. Kalvatns hus er bygget som et pilotprosjekt, der Idealbygg har tatt noen av kostnadene, og er dermed ikke representativt.

- Jeg har omtrent ingenting i strømregning, og vil også kunne tjene på standarden når jeg eventuelt skal selge en dag. Det er dette som er fremtiden, og det er dermed en ekstrakostnad som er verdt det, mener Kalvatn.

Vil ikke ha passivhus
Boligbyggeren Obos og Fremskrittspartiet går begge mot regjeringens forslag om å påby passivhus fra 2015.

Obos har allerede bygget passivhus på Mortensrud og er i gang med prosjektering av flere. Det er tidsrammene som skremmer Obos.

- Vi mener 2020 er riktigere. Vi ser at dette kommer, men 2015 er for tidlig for bransjen, sier kommunikasjonsdirektør Åge Pettersen i Obos til Teknisk Ukeblad.

Fremskrittspartiet er derimot mot et påbud, uavhengig av tid. Det er de tre stortingsrepresentantene Gjermund Hagesæter, Åge Starheim og Per Willy Amundsen enige om.

I forbindelse med behandlingen av Klimameldingen, der passivhusstandard er foreslått fra 2015, har de tre vært på befaring på det første passivhusprosjektet til Obos med 17 eneboliger.

- Vi mener det blir dyrere samtidig som det hersker usikkerhet knyttet til mulige fuktskader og inneklima. Derfor er det feil med påbud, sier Hagesæter til Teknisk ukeblad.

Se flere bilder av huset i Bergensavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere