RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Siri traff blink

Foto: Elisabeth Hægeland
Med fem treff i viltmålet er Siri Grønskar klar for storviltjakt. Vi var med henne på storviltprøven.

LØVENSKIOLDBANEN (TV 2 Nettavisen): Siri begynte å treningsskyte for storviltprøven dagen før, og er her fredag for å ta prøven. I år jakter hun på tredje året.

- Planen er å få jakte på rådyr og muligens litt sjøfugl i Grimstad kommune, sier Siri til TV 2 Nettavisen. Hun er medlem av kvinnegruppa i Grimstad Jakt og Fiske.

Det er ikke mer en tre uker før elgjakta starter, mens jakta på både villrein og hjort allerede har begynt. Selv erfarne jegere trenger å trene for å få best mulig jakt og unngå skadeskyting. Dessuten plikter jegerne å ta storviltprøven hvert år.

Løvenskiold skytebane i Oslo har lang erfaring med skytterinstruksjon. Her er det mulig å treningsskyte, få kyndig veiledning, og ta skytterprøven for storvilt.

Siri Grønskar pakket opp rifla for å treningsskyte og ta storviltprøven da TV 2 Nettavisen møtte henne på Løvenskioldbanen fredag ettermiddag.

Etter å ha studert Siris skyting i få minutter, kommenterer et par instruktører at det ser lovende ut. En av dem sier at Siri skyter bedre enn gutta som er på banen.

Bestod prøven med glans
Det gikk veldig bra med Siris skyting. Allerede etter tre kvarter greide hun å ta skytterprøven for storvilt.

- Jeg er veldig fornøyd. Nå er jeg fri til å dra på jakt, smiler Siri fornøyd.

Kravet er å skyte 30 treningsskudd og fem skudd innenfor kjerneområdet på viltmålet, som er en opptegnet sirkel rett over forbeina på dyret. Det forklarer skytterinstruktør Bjørn Scheen i Norges Jeger- og Fiskeforbund (NJFF).

- Treningsskuddene trenger ikke treffe den svarte innersirkelen av skyteplata. Men for å bestå prøven må du få fem skudd innenfor sirkelen på viltmålet, sier Sceen til TV 2 Nettavisen.

Viltmålene har sirkler som illustrerer kjerneområdet til storvilt.

- Det er her lungene og hjertet på dyret sitter. For å unngå å skadeskyte må du være helt sikker på å treffe dette kjerneområdet, sier Scheen.

Det finnes viltmål for både rådyr, elg, hjort, rein, villsvin og rein. På Løvenskioldbanen fredag 8. september er det elgmålet som brukes til storviltprøven.

Øver med ulike typer rifler
Jonny Bekkhus fra Kvinesdal har reist helt til Oslo for å ta storviltprøven før elgjakta begynner 25. september. Han har jaktet i 17-18 år, men han har aldri skutt elg.

- Jeg håper å bestå prøven før elgjakta starter i år, for jeg har veldig lyst til å jakte på elg. Jeg skal på elgjakt i Kvinesdal hvor jeg er fra.

Audun Tharaldsen tok storviltprøven da TV 2 Nettavisen besøkte skytebanen. På grunn av lite oppmøte da benyttet han muligheten til å øvingsskyte mer selv etter at han tok prøven.

- Jeg øver meg med ulike typer rifler som jeg har og skal bruke under jakta, sier han.

Inne i riflene er det et siktekors i ei glassrute som man kan stille på.

Målet er innertieren
På Løvenskioldbanen er det 25 elektriske skyteskiver tilknyttet monitorer som gir anvisning på milimeteren hvor man treffer på skiva.

Skyteskiva er 60 centimeter i diameter og har 10 små ringer som hver er på tre centimeter.

- Innertieren er den midterste sirkelen. Treffene her er de beste skuddene, forklarer skytterinstruktør i Norges Jakt og Fiskerforbund Bjørn Scheen.

Det nest beste etter tieren er nieren, og videre utover til eneren som er den ytterste sirkelen.

- I gjennomsnitt treffer folk mest på sjueren og åtteren, sier Scheen.

Full innspurt før elgjakta
Med en rundt 15 oppmøtte på en time er det egentlig stille på skytebanen fredag ettermiddag. Kontaktperson ved Løvenskioldbanen Bjørn Larsen sier at oppmøtet fredag er lavt for sesongen, men det skyldes at småviltjakta starter på søndag.

- Det var stor pågang de siste ukene før villreinjakta starta, og det er vanligvis mange flere folk her på denne tida. Folk har nok dratt til skogs nå på grunn av jaktstarten for småvilt på søndag, sier Bjørn.

Han er likevel sikker på at pågangen vil øke kraftig i tiden like før elgjakta starter.

- Det er alltid noen som skal skynde seg å ta storviltprøven i siste liten, sier Bjørn.

Les mer om skytterkurs og trening her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere