RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sirkus bokhandler

Sist oppdatert:
Venting, forviklinger og småkaos var stikkordene da bokhandleren i Kabul, Shah Muhammad Rais, holdt pressekonferanse tirsdag.

Damm forlag inngikk sent mandag kveld en avtale med Shah Muhammad Rais om utgivelsen av den mye omtalte boken, som har fått tittelen «Jeg er bokhandleren i Kabul».

LES: Damm gir ut bokhandleren

Like før dagens pressekonferanse skulle starte gikk likevel ryktene om at Aschehoug var inne til forhandlinger. På spørsmål om Aschehoug hadde kommet med et tilbud ga Muhammad Rais det noe uklare svaret om at han hadde mottatt et tilbud, samtidig som han påpekte at møtet med forlaget bare var formaliteter.

Muhammad Rais uttalte at han valgte Damm på grunn av forlagets forhold til Ny Tid. Muhammad Rais har vært fast spaltist i Ny Tid med artikler fra Kabul.

Ny advokat
Det oppstod også forvirring da advokat Abid Q. Raja dukket opp på dagens pressekonferanse.

Shah Muhammad Rais' advokat Per Danielsen var overrasket over at det var brakt inn en ny advokat.

- Jeg ble overrasket, jeg skulle ønske jeg hadde fått et varsel på forhånd. Men det skal være en fornuftig arbeidsdeling. Raja skal bistå i kontraktsforhandlinger, sier Danielsen.

Per Danielsen er fremdeles Muhammad Rais' advokat når det gjelder det varslede søksmålet mot Cappelen og Åsne Seierstad.

Handlingen
I boken, som skal utgis i 2007, har Shah Muhammad Rais skrevet om sin barndom og sitt ekteskap. Boken kommer også til å handle om Afghanistans politikk, tradisjoner og kultur. Han mener bare en liten del, muligens bare 10 prosent av boken, vil ta for seg Åsne Seierstad. Muhammad Rais hevder han skriver om journalisters etikk generelt.

For dagens pressekonferanse sporet ofte bort fra boken og over til spørsmål om konflikten med Seierstad. Muhammad Rais uttalte at han ikke har som eneste alternativ å gå rettens vei, noe hans advokat Raja utdypet for ham.

Raja sa at det ikke nødvendigvis er snakk om en sak, men at Muhammad Rais ønsker oppreising ved forståelse for den krenkelsen han og familien angivelig har opplevd.

- Det er ikke snakk om penger, sa Raja, før han påpekte at det skulle holdes fokus på boka.

LES VÅRT INTERVJU: - Ingen hevn over Åsne.

Fargerikt liv
Administrerende direktør i Damm, Tom Haraldsen Jenssen, sier til TV 2 Nettavisen at de vil utgi Shah Muhammed Rais' bok på grunn av hans fargerike liv.

- Han har levd et spennende liv som bokhandler på hotell Continental i Kabul. Der har han observert alle som har kommet og gått og sett makthavere. Men det er hovedsakelig på grunn av hans fargerike liv.

«Jeg er bokhandleren i Kabul» skal gjennom Damm og Egmont også utgis i Danmark og Sverige, kort tid etter at boken lanseres i Norge.

Jenssen sier til TV 2 Nettavisen at det ikke er bestemt opplag og de internasjonale rettighetene er heller ikke diskutert.

Shah Muhammed Rais kommer også med en eventyrbok i slutten av mai.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere