RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sirkus Cailfornia

Sist oppdatert:
Den 7. oktober går innbyggerne i verdens femte største økonomi til valgurnene i det som kan bli tidenes valgparodi. Velkommen til Sirkus California!

Sett med norske øyne er forspillet til guvernørvalget typisk amerikansk: Blir det Arnold Schwarzenegger eller kanskje Michael Jackson (ikke popstjernen, men navnebroren)?

Bakgrunnen er alvorlig nok. Californias nær 35 millioner innbyggere har levd en måned uten statsbudsjett og den sittende guvernøren, Gray Davis, har fått sine forslag nedstemt to ganger i statssenatet.

Ved tredje forsøk gikk budsjettet igjennom, etter en sesjon som tok 29 timer.

Budsjettet har et underskudd på 7,9 milliarder dollar.

Folk er lei av Davis og budsjettrotet. Over to millioner underskrifter er samlet for å få gjennomført et valg om å tilbakekalle mannen.

Og der starter sirkuset.

Slik det ser ut nå, kan valgseddelen inneholde flere hundre navn - deriblant en rekke navnebrødre til kjente figurer - blant annet skuespiller Bill Murray og quarterback Steve Young fra 49'ers.

Muskelmann, skuespiller og republikaner Arnold Schwarzenegger teller på knappene, men får kanskje ikke lov av sin demokratiske journalistkone.

Svaret er varslet på direkten hos Jay Leno på NBC på onsdag.

Pornokongen Larry Flynt er med: «De sa at personen med det mest kjente navnet vinner, så hvorfor ikke?», er Hustler-eierens resonnement.

Spetakkelet i California har litt relevans for Norge og debatten om rett til å skrive ut nyvalg. Erfaringen fra andre land er at en slik rett til omkamp fort kan utarte til et spill for politiske strateger og skape uforutsigbarhet og ustabilitet. Noe Sirkus California ønsker vi oss i hvert fall ikke.

Uansett; i California kan altså den mest kjente personen vinne - særlig fordi man fort kan oppleve at de «seriøse» stemmene fordeler seg jevnt på 4-5 tunge kandidater og åpne for en outsider.

Og dermed kan dørene åpnes for Terminator 4: Election Day.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere