- La oss gi elefantene en verdig avslutning på livet, sier Cirkus Meranos pressekontakt, Turid Beth Hansen.

Det tradisjonsrike sirkuset har sett seg lei på kritikken fra elefantmotstanderne. Nå bryter de sin årelange taushet, og tar til motmæle gjennom Nettavisen.

- Sirkus Merano har hittil avstått fra å kommentere disse påstandene, fordi vi har håpet på å kunne diskutere direkte med norske myndigheter. Derfor har vi holdt kjeft i årevis. Men når uriktige påstander fremsettes så mange ganger, at det etterhvert blir en sannhet, da er vi nødt til å ta til motmæle, sier Hansen.

Les også: - Vi har ledd, mens de har lidd

- Et falsum av en film
Komiker Shabana Rehman Gaarder er en av de som ønsker et forbud mot sirkuselefanter. Onsdag sa hun i sterke ordelag at elefantene ikke har det bra.

- Vi har ledd, mens de har lidd. Når vi vet dette synes jeg det vil være fullstendig uetisk å favne noe som helst annet enn et forbud, sa Gaarder til Nettavisen.

Uttalelsen kom i forbindelse med at NOAH, organisasjonen for dyrs rettigheter, lanserte filmen «Noen kaller det underholdning» denne uken.

Cirkus Merano reagerer sterkt på både kritikken, og filmen, der det blant annet hevdes at unge sirkuselefanter mishandles.

- Det er et falsum av en film som er lagt fram, tordner sirkusets informasjonssjef.

- Elefantene trenes ikke
Hansen avviser på det sterkeste at de trener opp babyelefanter.

- Elefantene er ferdigtrent. De sirkuselefantene som finnes er alle født før 1975. Da kom det et eksport- og importforbud over hele verden, og det ble stopp i all handel med elefanter, påpeker hun.

Ifølge henne er det i dag mellom 80 og 85 sirkuselefanter i verden.

- De er alle over 40 år, og da trenes de ikke lenger. De fremvises, mer for å ha dyrene i bevegelse, men de er fiks ferdig trent for mange år tilbake. Slik at påstandene fra NOAH faller på sin egen urimelighet, sier hun.

- Så heller ikke Gaarder har noen grunn til å være sjokkert?

- Jeg ble sjokkert selv da jeg så den filmen, men som vanlig har NOAH brukt klipp- og lim metoden. De fletter inn opptak gjort ved norske sirkus, sammen med opptak gjort i Asia av elefanter som trenes for å brukes i turistindustrien og landbruket, sier hun, og legger tydelig til:

- Men NOAH sier uten å blunke at dette er sirkuselefanter som blir mishandlet, og at de får folk til å tro det er det verste.

Les også: Tromsø vedtar forbud mot eksotiske sirkusdyr

- De blir stelt godt med
Cirkus Merano har i dag to voksne elefanter som er med på deres reiser rundt om i Norge. Elefantene er 43 og 44 år gamle, og har vært i sirkusets eie siden de var litt over ett år gamle.

De slår nå tilbake mot de som hevder at elefantene lider noen nød.

- Blir elefantene behandlet bra?

- Selvfølgelig gjør de det. Hvis jeg skulle ha et ønske for mitt neste liv, så ville det være en sirkuselefant, for da blir jeg stelt godt med, sier hun.

Hansen forteller at elefantene har en 100 kvadratmeter stor «hybel», et stalltelt, som de kan boltre seg i når de er på sirkusplassene.

I tilegg har de et utendørsområde på 200 kvadratmeter.

- En viktig ting er også at våre elefanter ikke står bundet, med ett unntak. Det er når det skal foretas såkalt manikyr av beina deres. Da må de selvfølgelig være i bånd, sier hun.

Elefantene er i hovedsak med på ett show om dagen, bortsett fra i de største byene der de kjører to show om dagen i helgene.

- De står heller ikke lange tiden på disse såkalte transportvognene. Vognene er betraktelig større enn det som påstås, og dyrene er de første som blir tatt ut når vi kommer fram, sier Hansen.

- Elefanter i maks ti år til
Cirkus Merano har ingen planer om å kutte ut elefantene.

- Vi får jo tilbakemeldinger fra publikum om at vi må fortsette med elefanter, sier Hansen til Nettavisen.

Men likevel vil det bli slutt på elefanter om få år.

- Sirkuselefanter er en utdøende rase. Så la oss ta vare på de vi har og stelle godt med dem, sier hun.

En elefant lever nemlig til den er mellom 60 og 70 år, så elefantene vil ifølge Hansen bli vist fram i maks ti år til.

- Om ti år vil det være slutt, og elefantstammen blir borte ved naturlig avgang, sier hun.

Alternativet er å slippe elefantene ut i naturen, men det er uaktuelt for sirkuset.

- Hvis du sender dem ut i jungelen igjen, så dør de tvert, påpeker Hansen.


- Folk vil ha elefanter

Hun håper nå at det kan bli slutt på useriøsiteten debatten.

- Det må bli slutt på manipuleringen fra NOAH, sier hun.

Særlig gjelder dette politikere som Shabana Rehman Gaarder, som hun mener «har hevet seg på en bølge», gjennom Miljøpartiet De Grønne.

- De prøver å slå politiske mynt i en sak hvor det spilles på massvis med følelser og ikke på fakta, sier Hansen.

Men også i Tromsø kommune møter sirkuset motstand, der det nylig ble vedtatt et elefantforbud for sirkus som besøker kommunen.

Likevel blir det sirkus med elefanter der i neste uke.

- Vi hadde leid plasen før hastevedtaket ble gjort, sier hun.

Landbruk- og matminister Sylvi Listhaug (Frp), som er ansvarlig statsråd på området, ønsker ikke å kommentere saken.