*Nettavisen* Nyheter.

Sissel skulle bare ta et bilde av månen

Bildet Sissel Kamsvåg tok av månen ved 21-tida onsdag kveld, viste noe mer enn bare den flotte månen. Foto: Sissel Kamsvåg

- Jeg trodde først at det var noe feil med kameraet.

(STORLANDET) Tidens Krav: Var det en meteor som slo ned på månen i samme sekund som Sissel Kamsvåg tok bilde?

Kveldsturen på Storlandet ble begivenhetsrik, for bildet av månen som ble tatt ved 21-tida onsdag kveld, viste noe mer enn bare den flotte månen.

– Det var den sterke, flotte månen som fikk meg til å ta opp mobilen og knipse bildet. Men da jeg zoomet inn på bildet etterpå, fikk jeg se den lysende kulen. Jeg trodde først at det var noe feil med kameraet, men så fikk jeg se på nettet at det var en meteorsverm som hadde passert månen. Det var flere lengre sør i fylket som hadde sett et sterkt lys, sier Sissel Kamsvåg til Tidens Krav.

Meteorstorm i november

Nå lurer hun på om bildet viser en meteor som slår ned på månen, slik det også skjedde 17. mai i fjor da en 40 kilos stor meteor traff månen og lagde et kraftig lysglimt som kunne sees uten teleskop fra jorda.

Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard gikk ut i media for et par dager siden og fortalte om meteorsvermen Leonidene som vil vise seg i nesten hele november, og som vil ha sitt maksimum 14. november.

Det er derfor all mulig grunn til å gå med nesa i sky om kveldene, for meteorsvermen er synlig på nattehimmelen over hele landet.

– Om man er heldig kan man se noen skikkelige ildkuler på himmelen. Allikevel vil jeg ikke anbefale folk å gå ut for å se etter dem, fordi man skal ha flaks. Allikevel var det noen veldig kraftige stjerneskudd natt til i dag, og de vekket virkelig oppsikt, sa Røed Ødegaard, til an.no onsdag.

Klikk på bildet for å forstørre.

Sissel Kamsvåg tok bildet i 21-tida onsdag kveld.

I midten av november når meteorsvermen sitt maksimum med cirka 15 stjerneskudd i timen.

– Kometen er ikke synlig fra jorden med det blotte øye, men halen på kometen som forårsaker stjerneskuddene, er synlig.

Ildkulen onsdag 21.17 kan også tilhøre meteorsvermen tauridene som er på sitt mest aktive i disse dager. Tauridene kan være ekstra kraftige.

- Kan være månen selv

Tord Aslesen, leder av Astronimisk selskap, sår derimot tvil om det er snakk en meteor i en e-post til Tidens Krav.

- Jeg har kommunisert med vår bildeekspert og han sier at formen på lysglimtet ikke stemmer med hvordan et slik spor ser ut. Eksponeringstiden er for kort i mobilkameraet at et slik «langt» spor er lite tenkelig. Det kan være månen selv som lager lyspunktet og at det grå bildet er refleks fra en fuktig linse. Jeg er så usikker at jeg ikke vil kalle det et bilde av en ildkule.

Les flere saker hos Tidens Krav.

Hva tror du? Var det en meteor?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.