*Nettavisen* Nyheter.

Sissel var terrorens første ansikt

Foto: (Scanpix)

Minutter før smellet tok Sissel Wilsgård farvel med avdøde Ida Marie Hill.

26.04.12 13:47

Sissel Wilsgård (62) var terrorens første ansikt og bildene av hennes blodfylte fjes gikk verden rundt. Kvinnen fra Oppegård fortalte gråtkvalt hvordan hun mistet to kolleger i åttende etasje i Høyblokka da bomben smalt.

Wilsgård måtte sy 15 sting i hodet og er i dag mye plaget av svimmelhet, balanse og dårlig syn. Hun er i dag sykemeldt og jobber litt hjemmefra.

Minutter før det smalt hadde avdøde Ida Marie Hill tatt treningsbagen og forlatt kontoret i åttende etasje.

- Dette kan du ikke ha overlevd
- Ida og jeg satt igjen. Plutselig kom hun farende. Hun hadde glemt å si ha det. Min klokke var da 15.30, fortalte Wilsgård i Oslo tingrett. Hun satt foran PC-en da det smalt.

- Så hørte jeg et tungt, dumpt drønn. Jeg tenkte med en gang at det var en bombe, fortalte hun.

- Jeg vet ikke om jeg var borte. Jeg hørte at de ropte om hjelp fra lovavdelingen. Jeg prøvde å rope jeg også, men sa til meg selv at her må jeg komme meg ut selv. Før jeg prøvde å komme meg ut så forsøkte jeg å se, men klarte ikke. Jeg blunket flere ganger og til slutt kom synet tilbake. Da ble jeg lettet. Jeg merket noe som dryppet fra hodet, og kjente etter om jeg fortsatt hadde hud i ansiktet. Det var bare blod og det var greit, fortalte Wilsgård.

Da kvinnen kom ut i heishuset og så skadene tenkte hun at «dette Ida kan ikke du ha overlevd». Kollegaen Ida Marie Hill var ved utgangen av Høyblokka da det smalt, og ble drept momentant.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fikk en pinne i hodet
Den siste som vitnet i Oslo tingrett torsdag var Line Nersnæs som fikk en flis fra vinduskarmen boret inn i hodet da bomben smalt.

- Legen sa jeg hadde utrolig flaks, sa hun i retten og fortalte hvordan treflisen hadde boret seg opp i hodet fra undersiden av kjeven. I dag er hun helt frisk og tilbake i jobb.

Line Nersnæs jobber i politiavdelingen i Justisdepartementet, og hadde planer om å jobbe gjennom hele helgen for å bli ferdig med en stortingsmelding om vold i nære relasjoner. Hun sto ved pulten sin da det smalt.

- Jeg kan huske et dypt drønn og det neste jeg husker er at jeg befinner meg i andre enden av kontoret og har forferdelig vondt i hodet, fortalte hun i retten.

Hun fikk tak i sin sjef Knut Fosli som var uskadd.

- Så spør jeg Knut om hva som har skjedd. Det neste jeg sier er at jeg har så forferdelig vondt i hodet. Han sa at «ja du har en skade i hodet og jeg skal skaffe en ambulanse med en gang».

Utenfor Høyblokka ble hun klar over den brutale skaden.

- Jeg oppdaget at jeg hadde en pinne stikkende ut av hodet og det skal man jo ikke ha. Jeg ble forferdelig redd, fortalte hun.

«Mirakeljenta
Tidligere torsdag vitnet en 24 år gammel jente som var i resepsjonen i Høyblokka da bomben smalt. Hun ble omtalt som «mirakeljenta» fordi hun var så nær eksplosjonsstedet og overlevde.

- Jeg satt inne i Høyblokka men jeg ble funnet utenfor Høyblokka. Den hodeskaden jeg fikk gjør at jeg lå nesten en måned i koma. Jeg lå en måned i koma, og husker veldig lite av 2011, sa jenta selv i Oslo tingrett.

Ansiktet løsnet
Også direktør Harald Føsker i Justisdepartementet vitnet torsdag.

- Jeg hang der og spyttet tenner. Jeg ropte mer på hjelp men ingen svarte, fortalte Føsker da han vitnet i 22. juli saken torsdag morgen. Han leder avdelingen for internasjonalt samarbeid i kriminalomsorgen i Justisdepartementet. Ansiktet og tennene løsnet, og synet ble svekket, da bomben smalt, fortalte han i retten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag