*Nettavisen* Nyheter.

Sissi var Breiviks yngste offer

Sharidyn Meegan Ngahiwi Svebakk-Bøhn

Sharidyn Svebakk-Bøhn hadde fylt 14 år for fem dager siden da hun ble drept av Anders Behring Breivik.

09.05.12 13:55

OSLO TINGHUS (Nettavisen): Nedenfor Kjærlighetsstien gjemte 14 år gamle Sharidyn Svebakk-Bøhn seg sammen med flere andre personer. I Oslo tingrett onsdag er det disse menneskene det handler om. I denne skrenten er det svært bratt, og flere ungdommer gjemte seg her.

Trolig hadde de hørt Breivik skyte de ti ofrene ved Kjærlighetsstien før han retten drapsvåpnene mot dem.

De var Sondre Furseth Dale (17), Simon Sæbø (18), Modupe Ellen Awoyemi (15), Sharidyn Svebakk-Bøhn (14), Marianne Sandvik (16) og Gizem Dogan (17).

Du kan følge dagens forhandlinger her direkte. Artikkelen fortsetter nedenfor.

HTML EMBED

Hvil i fred vår vakre engel

Sharidyn Svebakk-Bøhn fylte 14 år to dager før hun reiste til Utøya. Hun gjemte seg i skrenten sammen med flere andre ungdommer, og ble truffet av to skudd bak venstre skulder og forårsaket umiddelbar bevisstløshet og snarlig død.

Sharidyn skulle vært konfirmant i Bragernes kirke søndagen etter at hun ble drept.

- Hvil i fred vår vakre engel, hilste foreldrene i retten.

- Hennes smil kunne lyse opp et helt rom
«Sharidyn var ei vakker, omsorgsfull og livskraftig jente som hadde gledet seg masse til å reise på Utøya for første gang. Hun var ei modig jente som tok utfordringer på strak arm. En av hennes sterkeste sider var hennes store omsorg for andre. Hun var en stolt storesøster til sine to små søstre, og passet alltid så godt på dem» står det på minnesiden til Sissi på Facebook.

Klikk på bildet for å forstørre.

«Med sitt store hjerte hadde hun mye empati for andre, hun var lojal og hun var flink til å gi støtte og trøst når andre hadde det vanskelig. Hennes smil kunne lyse opp et helt rom, og det smittet over på alle i nærheten. Hun skilte seg ut som den type jente som gikk til handling når en sak engasjerte henne, hun skrev brev og fortalte sin mening og vi var så ufattelig stolte av henne», står det på siden.

En annen av de svært unge ofrene på Utøya var Modupe Ellen Awoyemi fra Drammen. Hun ble truffet av fire skudd i kroppen, og døde raskt av skadene.

Ville bli advokat
- Ellen var familiens atpåklatt - en livsglad sprudlende jente som hadde store planer for livet sitt. Planene var klare for hva hun ville bli. Hun ville bli advokat. Hun kunne diskutere deg i senk om hun ville og hadde fått en stor interesse for samfunnsfag. Hun holdt tale på avslutningen i tiendeklasse og fikk stående applaus, sa bistandsadvokaten i retten.

Litt før klokken fem ringte Modupe til mamma og ville sjekke at ingen hun kjente hadde blitt skadd i bombeangrepet. Hun hadde det da flott på Utøya og var alt for travelt opptatt med å snakke med mamma.

Klikk på bildet for å forstørre.

Stolt muslim
Etter å ha fortalt om de døde ved skrenten nedenfor Kjærlighetsstien, forteller retten om drapene på Gizem Dogan (17) og Johannes Buø (14) ved skolestua.

Dogan ble drept momentant med skudd mot hode. Familien formidlet følgende budskap som jenta selv hadde skrevet på Facebook: «Jeg er så glad i Norge og stolt av å være muslim med norsk statsborgerskap».

Klikk på bildet for å forstørre.

14-åringen Johannes Buø var fra Arendal men hadde de siste årene bodd på Svalbard. Han hadde reist verden rundt på ungdomsutvekslinger. Foreldrene formidlet i retten at det da virket så meningsløst at han aldri skulle komme hjem fra en liten øy i Norge.

Stoltenberget og Bolsjevika
På slutten av dagens gjennomgang fikk retten høre hvordan Even Flugstad Malmedal (18), Syvert Knudsen (17) som blant annet var en habil musiker. Du kan høre en av låtene hans her, Synne Røyneland (18) som mange kjente gjennom bloggen «pagetwohundred », Torjus Jakobsen Blattmann (17) og Ingrid Berg Heggelund (18) ble drept ved Bolsjevika og Stoltenberget.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat

Torjus Blattmann var sønnen til Trond Henry Blattmann, tidligere politisk rådgiver for Jens Stoltenberg og i dag leder for Støttegruppen 22. juli og talsperson for de mange etterlatte. Nettavisen snakket med Blattmann onsdag morgen.

- I dag er jeg bare pappa, sa Blattmann.

I Oslo tingrett sa bistandsadvokaten følgende på vegne av familien.

- Torjus var nestleder i AUF i Kristiansand. Dette var andre gang han var på Utøya - et sted han elsket å være. Han var veldig interessert i musikk og spilte gitar. På Utøya var han mye i rocketeltet og øvde sammen med flere av ungdommene som nå er borte. Torjus var en omsorgsfull, familiekjær gutt som elsket å jobbe med barn. Han var på vei til å bli barne- og omsorgsarbeider. Gode snille Torjus - vi savner deg veldig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.