*Nettavisen* Nyheter.

Sist ble tre personer drept

Foto: JOHN KOLESIDIS (Reuters)

Nå går grekerne igjen til kamp mot krisekutt.

20.05.10 10:17

Torsdag er det igjen duket for en ny generalstreik i Hellas arrangert av landets mange fagforeninger. Streiken som går mot de kraftige kuttene landet har blitt pålagt å gjennomføre vil lamme det meste av offentlig sektor.

Og politiet er forberedt på at det kan bli opptøyer.

Sist grekerne gikk ut i generalstreik den 5. mai eskalerte det til det tragiske da en bank i sentrum av Aten ble stukket i brann, noe som førte til at tre bankansatte ble funnet omkommet inne i banken. I Aten alene var det mer enn 100.000 grekere som demonstrerte.

Dette, som var de første dødsfallene knyttet til protester i Hellas på nesten 20 år, har sjokkert innbyggerne i landet, der demonstrasjoner ikke er uvanlig, men hvor de sjelden har ledet til dødsfall.

Streiken torsdag vil blant annet ramme offentlig transport, skoler, offentlige administrasjonskontorer og statlige sykehus vil kun ha minimumspersonell tilgjengelig. Mesteparten av flytrafikken vil imidlertid gå som planlagt – med unntak av noen innlandsruter, ifølge Associated Press.

- La de gå konkurs
Stor statsgjeld, økende underskudd og sminking av statsregnskapet har gjort at Hellas har mistet tiltro i de internasjonale finansmarkedene. Landet har blitt reddet av en felles krisepakke fra EU og IMF på 110 milliarder euro over tre år. Hadde ikke dette skjedd ville landet etter alle solemerker misligholdt gjeldsforpliktelsene sine 19. mai, og dermed gått konkurs. Onsdag var det nemlig forfall på greske statsobligasjoner verdt 8,5 milliarder euro som ble dekket av krisehjelpen.

I tillegg til grekernes nødhjelp har EU og IMF også vedtatt en gedigen redningsaksjon tilsvarende vel to oljefond som skal bidra til å rydde opp i andre europeiske land med økonomiske problemer.

Blant annet gjelder dette Spania og Portugal, som har begynt å se samme problemer som Hellas hadde for tre måneder siden.

Men selv om mange har jublet for de enorme tiltakene finnes det også en god del kritiske røster.

En av disse er investoren Øystein Stray Spetalen som mener at de rammede landene må gå konkurs, mens risikotakerne må ta tapene.

- La stakkarene gå konkurs! Det er det beste. De bankene og investorene som har tatt risikoen må ta tapene, de kan ikke rope på skattebetalerne hver gang de trenger penger, sier Spetalen til Finansavisen

Knallharde tiltak
Blant tiltakene som grekerne skal innføre finner man, ifølge NTB:

* Lønningene i offentlig sektor fryses de neste fire årene.

* Bonuser, kjent som månedslønningene for 13. og 14. måned, forsvinner for dem som tjener over 3 000 euro i måneden. For andre kan ikke disse bonusene overstige 1 000 euro.

* Godtgjørelser for offentlige ansatte blir kuttet med ytterligere 8 prosent. Disse godtgjørelsene utgjør en betydelig del av inntekten til de ansatte og ble redusert med 12 prosent ved siste sparerunde i mars.

* Momsen, som ble økt fra 19 til 21 prosent i mars, settes til 23 prosent.

* Avgiftene på drivstoff, sigaretter og alkohol økes med 10 prosent.

* Pensjonene skal kuttes. Gjennomsnittslønn gjennom hele yrkeslivet skal heretter danne grunnlaget for pensjonen, i stedet for lønn ved pensjonsalder.

* Pensjonsalderen, som i dag er 60 år for kvinner og 65 år for menn, skal knyttes til forventet levealder. Førtidspensjon skal begrenses med mål om å forby pensjonering før fylte 60 år.

* Det vil også bli innført ny minstelønn

I tillegg kommer sannsynligvis skattenivået til å bli hevet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.