RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Siste frist for Yara

Sist oppdatert:
Torsdag blir gjødseldelen av Hydro, Yara, et nytt storselskap på Oslo Børs, ledet av Thorleif Enger. I dag klokken 12 går tegningsfristen ut for småaksjonærer, og mange betegner prisen som lav
Når Yara går på børs torsdag, vil 80 prosent av aksjene være eid av dagens Hydro-aksjonærer. Disse får automatisk sin andel, i forhold til Hydro-aksjer man eier ved slutten av dagen i dag - en Yara-aksje for hver Hydro-aksje.

Resten er lagt ut i et spredningssalg, som avsluttes i dag.

I dag klokken 12 er siste frist for småaksjonærer til å tegne.

Så fullføres auksjonen ("bookbuilding") mot profesjonelle investorer i løpet av kvelden. Det er her den endelige kursen settes.

På forhånd er det indikert et område på 36 til 41 kroner pr. aksje, noe som verdsetter egenkapitalen i selskapet til 11,5 til 13,1 milliarder kroner.

iMarkedet har tidligere skrevet at prisen virker lav ( Gjødselselskap til møkkapris ).

Det er også gjennomgangstonen fra andre observatører.

Aksjesjef Jan Petter Sissener i Alfred Berg betegner det som nærmest gibort-pris, ifølge Dagens Næringsliv.

- Kjøp med begge hender, sier Lars Marius Furu, analytiker
i Handelsbanken Securities, fortsatt ifølge Dagens Næringsliv. Han hadde ventet en pris på 45 til 50 kroner.

Analysebyrået Corporate Advice and Research (CAR) venter at salget blir satt i toppen av det indikerte intervallet, og anbefaler tegning.

- Det vil i så fall bety at det nye konsernet vil bli priset til en selskapsverdi på 22,7 milliarder kroner Basert på fjorårets EBITDA (driftsresultat før avskrivninger, red. anm.) prises Yara til en multiplikator på 4,8. Vi finner dette lavt. Finske Kemira som er Europas nest største gjødselprodusent er en mulig sammenligningspartner, men verdien av gjødsel utgjør en begrenset andel av totalprisingen av gruppen. Kemira prises til 6,7x EBITDA. Amerikanske selskaper er priset til 12 til 15X, men dette nivået synes urealistisk for Yara-aksjen, skriver CAR i dag, ifølge Stocklink.

CAR har en foreløpig målkurs på 50 til 60 kroner for aksjen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere