Se video som viser dramatikken her:

BISLETT (Nettavisen): – PST er orientert av Oslo politidistrikt etter skytingen. Det er helt naturlig etter en slik hendelse. Vi følger situasjonen tett, sier kommunikasjonsdirektør i PST, Trond Hugubakken, til Nettavisen.

Les også: Nettavisens journalist øyenvitne: – Jeg så politiet skyte mannen

Gjerningsmannen ble tirsdag formiddag bekreftet død av skadene etter skyteepisoden på Bislett. Den 33 år gamle mannen ble kjørt til Ullevål sykehus etter å ha blitt truffet av skudd fra politiet.

Mannen havnet i konfrontasjon med politiet etter å ha forsøkt å angripe folk med kniv på Bislett i Oslo.

Se gjerningsmannen gå løs med kniven i Bisletts gater:

– Siterer koranen

Nettavisens kilder som har hørt videoen bekrefter at han siterer den muslimske trosbekjennelsen under angrepet. I tillegg roper han «allahu akhbar».

Den døde mannen, som er kasakhstansk statsborger, er tidligere dømt for knivangrep på åpen gate på nedre Gründerløkka i Oslo i juni 2019.

Da ble han dømt til tvungen psykisk helsevern etter at han forsøkte å drepe én person, samt truet flere andre med kniv. Mannen hevder selv at han ikke husker hva som skjedde den aktuelle morgenen

Politiet vil ikke bekrefte mannens identitet, da pårørende ikke er varslet.

I 2018 ble mannen dømt for vold mot en arbeider på en byggeplass. Han husket heller ikke da noe av hendelsen, men angret og ville ha behandling. Han ble da dømt til samfunnsstraff.

Mannen gikk i 2014/2015 på Teaterhøyskolen, men utdannelsen ble avbrutt på grunn av uakseptabel oppførsel.

Nasjonal trusselvurdering 2021

PST vil ikke bekrefte overfor Nettavisen om de har hørt på lydopptaket der mannen tilsynelatende siterer fra koranen.

– PST er orientert om saken og vi er i dialog med Oslo politidistrikt om denne saken, sier seniorrådgiver i PST, Annett Aamodt, i en kort uttalelse til Nettavisen.

– Motivet for handlingen er uavklart og det er for tidlig å konkludere. Vi etterforsker saken bredt med flere scenarioer. Dette vil etterforskningen avklare. Vi utelukker ikke noen motiver, men det er foreløpig ikke noen informasjon i saken som tyder på at det er en terrorhendelse, sier politiinspektør Egil Jørgen Brekke på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

I Nasjonal Trusselvurdering 2021 vurderes det som mulig at ekstreme islamister vil forsøke å gjennomføre terrorhandlinger i Norge i løpet året.

«På slutten av fjoråret ble terrortrusselen fra ekstreme islamister skjerpet. Bakgrunnen for dette er den økte spenningen mellom ytringsfrihet og det mange muslimer opplever som krenkelser av islam,» lyder trusselvurderingen.

«Hvorvidt den skjerpede situasjonen vil vedvare, tilspisse seg eller avta gjennom 2021 avhenger av flere forhold. Blant annet om islam- og innvandringsfiendtlige grupper vil fortsette med handlinger som kan oppfattes som krenkende av muslimer, og hvorledes ekstreme islamister vil respondere,» lyder trusselvurderingen.