Gå til sidens hovedinnhold

- Sitter ikke i regjering fordi det er gøy

SU-lederen mener SV må ut av regjeringen dersom Arbeiderpartiet får for mye gjennomslag for sin politkk.

Tirsdag sier flere «sterke krefter» i SV til Dagsavisen at partiet må forlate regjeringen før neste valg dersom ikke oppslutningen øker og de får mer gjennomslag for sine saker.

Kildene er i tvil om at den rødgrønne regjeringen overlever fire nye år.

- Tjent med å gå ut av regjering
En av de som mener dette, er leder for Sosialistisk ungdom Mali Steiro Tronsmoen. Hun forteller til Nettavisen at hun frykter konsekvensene av Arbeiderpartiets økte oppslutning.

- Velgerne har gitt et ganske klart signal om at man ønsker mer rødgrønn politikk, og SV har et stort ansvar for å sørge for at det skjer. Men samtidig føler jeg en viss frykt for at et styrket Arbeiderparti bare vil føre en politikk som er lik den Stoltenberg 1-regjeringen førte, sier Tronsmoen til Nettavisen.

Tronsmoen mener Stoltenberg 1-regjeringen, som var en ren Ap-regjering, førte en politikk velgerne ikke ønsket.

- Vi så jo hvordan velgerne i 2001 straffet regjeringen og ikke ønsket den politikken, sier SU-lederen, og fortsetter:

- Jeg frykter at hvis SV ikke får nok gjennomslag for en rødgrønn politikk, kan vi se det samme i valget i 2013, at vi blir straffet og vi får et borgerlig flertall. Da tror jeg vi i SV er mer tjent med å gå ut av regjeringen enn å føre arbeiderpartipolitikk, sier Tronsmoen.

- Er ikke i regjering fordi det er gøy
Hun mener de må vurderes fortløpende om SV skal være i regjering.

- Jeg mener vi hele tiden må vurdere resultatet i regjering opp mot den politikken velgerne og Norge er tjent med. Og ser vi at det bærer helt feil av sted, må vi vurdere om SV skal sitte i regjering, sier Tronsmoen videre.

Ungdomspolitikeren mener posisjonenene ikke er viktige.

- Jeg mener at for SV betyr posisjoner ingenting, politikken betyr alt. Vi sitter ikke i regjering for at vi synes det er gøy, men vi sitter der for barn og unge i Norge, kvinnene som gjør løftene for velferdsstaten, fattige i Norge og miljøet. De trenger at SV er der. Får vi ikke gjennomslag for dette, trenger ikke SV sitte i regjering, sier Tronsmoen bestemt.

- Ballen ligger hos Arbeiderpartiet
Tronsmoen påpeker samtidig at hun vil at SV skal være i regjering, men altså ikke for enhver pris.

- Vi har gått til valg på fortsatt rødgrønn regjering, for vi ser at Norge har hatt en positiv utvikling de siste fire årene, og det vil vi fortsette med, sier hun til Nettavisen.

Hun mener ballen nå ligger hos Arbeiderpartiet, hvorvidt de vil føre en rødgrønn politikk eller mer Ap-politikk.

- Da må Ap være sitt ansvar bevisst. De har også et ansvar for å gi velgerne den rødgrønne politikken som de har stemt på, sier Tronsmoen.

Hun vektlegger også at dette egentlig ikke handler om SV.

- Vi er opptatt av politikk. Dette handler ikke om SV, men det handler om politikk. Hva som er bra for SV er sekundært. Hvis ikke SV får gjennomslag kan ikke jeg sitte og se på det. Det handler om hvilket ansvar jeg føler vi har for velgerne, sier hun.

- Oppslutningen er avgjørende
Avtroppende stortingsrepresentant Rolf Reikvam mener meningsmålingene fremover vil bli avgjørende for SVs videre regjeringsdeltakelse.

- I utgangspunktet går vi inn i dette med stor entusiasme, men hvis vi fortsetter å synke på målingene og kommer ned på 5-tallet og 4-tallet, tror jeg det vil bli vesentlig vanskeligere. Da vil folk sentralt i partiet stille spørsmål ved regjeringsdeltakelsen, for det kan egentlig bety at hele partiets eksistens står i fare. Det er grenser for hvor mye vi tåler. Se bare på hva som skjedde med Venstre i valget, sier Reikvam til Dagsavisen.

Reikvam mener det vil bli avgjørende at SV får synliggjort sine primærstandpunkter og blir gjenkjennelig for velgerne.

SV-leder Kristin Halvorsen ønsker ikke å delta i debatten om regjeringsdeltakelse.

Kommentarer til denne saken