LÆRDALSØYRI/OSLO (NTB og Nettavisen): Situasjonen i Lærdal er under kontroll, men det er fortsatt fare for oppblussing, melder politiet klokka 16.45.

Det er ingen omkomne eller savnede etter brannen.

400 til legesjekk
Totalt 400 personer har vært inne til vurdering ved Lærdal sjukehus i forbindelse med storbrannen i Lærdal, opplyser Helse Førde søndag ettermiddag.

Av disse har rundt 100 fått behandling ved Lærdal og andre sykehus.

Nær 50 personer er søndag ettermiddag til behandling ved sykehusene i Lærdak, Førde og Voss.

Rundt 100 personer er søndag behandlet for å ha pustet inn røyk. De fleste av disse har lettere røykskader. Av de 48 som var under behandling søndag ettermiddag var 35 pasienter overført fra Lærdal sykehus til sentralsykehuset i Førde. Fire ble sendt til Voss.

16 bolighus totalskadd
23 bygninger er mer eller mindre totalskadd, av disse 16 bolighus.

Brannen truet også verneverdig trehusbebyggelse i Lærdalsøyri. Ett fredet trehus, Gamlebakeriet, ble ødelagt i brannen, opplyser fylkeskonservator Eva Moberg til Nettavisen.

Les også: - Huset har høy historisk verdi

- På grunn av brannen er det ikke telefondekning og strøm i området, og det er uvisst når dette vil være på plass. Dette vanskeliggjør all kommunikasjon i området, opplyser politiet.

Les informasjonen fra politiet her

Politi og brannvesen vurderte søndag kveld å åpne det avsperrede området for huseiere.

Kommunen opplyser at de vil sørge for overnatting til alle de som er rammet og har behov for det. Det avsperrede området vil være uten strøm på ubestemt tid, heter det på kommunens hjemmeside.

Statsministeren til Lærdal
Statsminister Erna Solberg (H) og justisminister Anders Anundsen (Frp) reiser til Lærdalsøyri søndag kveld. De vil besøke det brannherjede området og møte folk fra lokalsamfunnet mandag, melder NTB.

Følg Nettavisens liveblogg om storbrannen


* Brannen i Lærdalsøyri er nå under kontroll, og det jobbes med sikring og etterslukking, melder politiet klokka 16.45 søndag.

* På grunn av brannen er det ikke telefondekning eller strøm i området

* Det pågår i øyeblikket ingen branner i området, men faren for oppblussing er fortsatt til stede og faren er derfor ikke over. Det blir fortsatt meldt om østlig vind med sterke vindkast, meldte politiet klokka 14.30.

* 23 bygninger mer eller mindre totalskadd, av disse 16 bolighus

* 200 personer evakuert

* Riksvei 5 gjennom Lærdal er åpnet igjen

* Mer enn 400 pasienter har vært til vurdering ved Lærdal sjukehus.

* Nær 50 personer er søndag ettermiddag lagt inn ved sykehusene i Lærdal, Førde og Voss.

* Brannen har slått ut tele- og datakommunikasjon i området. Telenors telesentral er brent ned. Telenor jobber med å få på plass mobilt beredskapsutstyr. Situasjonen forventes ikke løst i dag.

* Droner i lufta over katastrofeområdet skapte problemer for helikopterinnsatsen.

* Helse Førde sliter med å få tak i nok vann til pasientene sine etter storbrannen i Lærdal. Det er også fløyet ekstra leveranse av medisiner.

* Politiet har bedt om taktisk bistand fra Kripos.

* Statsminister Erna Solberg (H) og justisminister Anders Anundsen (Frp) reiser til brannrammede Lærdalsøyri søndag kveld. De skal besøke det brannherjede området og møte folk fra lokalsamfunnet mandag, melder NTB.

Aktuelle lenker

Informasjon om brannen i Lærdal på kriseinfo.no

Helse Førde

Lærdal kommune

Informasjon fra politiet

Informasjon på politiet.no

Storbrannen i Lærdal time for time

22.54: Politiet får melding om brann i et bolighus i Kyrkjegata i Lærdalsøyri. Personene i huset kom seg ut. Brannen sprer seg raskt til bolighus og terrenget rundt.

23.30: Kommunen setter krisestab.

00.30: Politiet setter i gang en storstilt evakuering i Lærdal.

03.30: Det begynner å brenne i et av de verneverdige husene i gamle Lærdal.

06.30: Brannen er meldt stabil, men stor fare for at den blusser opp igjen.

07.00: En foreløpig oversikt viser at 23 bygninger har brent ned og er totalskadd, 16 av bygningene er bolighus.

11.00: Kommunen åpner ungdomshuset på Tønjum - Tinghall for de som er rammet av brannen. Kommunens kriseteam er der.

11.30: Politiet sperret av et område i Lærdalsøyri fordi de frykter at flere gassflasker hos en entreprenørbedrift skulle eksplodere. Denne situasjonen ble avklart etter kort tid.

16.45 Politiet melder at situasjonen er under kontroll.

- Aldri sett noe så voldsomt
- Jeg har vært brannmann i 30 år og aldri vært med på noe så voldsomt, sier brigadeleder i Bergen brannvesen, Kjell Ove Christophersen til Bergensavisen. Han deltok i innsatsen i Lærdal natt til søndag.

- Vi assisterte og var med og lagde begrensningslinjer. Og så angrep vi brann for brann, sier Christophersen.

- Brannen er en påminnelse over at katastrofene kan slå inn over vårt samfunn når vi minst venter det. Når uhellet er ute og været er dårlige er vi sårbare. Mye tyder likevel på at kommunen hadde gode planer for å møte en slik situasjon, sa statsminister Erna Solberg (H) i en uttalelse søndag.

- Vondt å se katastrofen hjemme
Sp-leder Liv Signe Navarsete er selv fra Lærdal. Hun var søndag på reise i USA og uttrykte sine medfølelse med de rammede på Facebook:

- Det er vondt å være langt unna familien og se katastrofen som har utviklet seg hjemme i Lærdal, skriver hun.

- Akkurat nå ser jeg ikke flammer, men det er en del røyk i området. De siste flammene ble slukket ved 7-8-tiden, sier Even Aarethun til Nettavisen ved 11-tiden søndag morgen. Han bor rett utenfor sentrum og er ikke selv rammet av brannen.

Aarethun kan bekrefte at det er svært dårlig mobildekning i området. Selv står han ved fjordkanten når han snakker med Nettavisen.

Det var en stund snakk om eksplosjonsfare i forbindelse med gassflasker på en entreprenørbedrift. Denne situasjonen var avklart klokka 12.45.

- Det er veldig mange familier, familier med barn, som har mistet sine hjem, sier Lærdal-ordfører Jan Geir Solheim (Sp) i et intervju med TV 2 søndag morgen.

Ordfører slo inn dører
Lærdal-ordføreren sier han er glad for at ingen liv har gått tapt. Til TV 2 sier han at han på grunn av nedbørsmangelen og vinden fryktet en storbrann allerede da han hørte om boligbrannen som spredde seg.

Les også: - Jeg har selv vært og knust dører

- Det er en veldig tørr kommune. Vi har ikke snø, så jeg fryktet dette med en gang jeg hørte det, sier han.

Ordføreren var selv involvert i arbeidet med å evakuere folk.

- Jeg har selv vært og knust dører og fått ut folk. Det er ganske dramatisk, sier han til TV 2 ifølge NTB.

Solheim bor i en annen del av bygda enn den som er rammet av brann. Men både kommunens tekniske sjef og rådmannen er blant de evakuerte.

- Ikke meldt om savnede
- Det er ikke meldt om savnede, og det er foretatt en stor evakuering av beboere, uttalte operasjonsleder Kjetil Avsnes ved Sogn og Fjordane politidistrikt til TV 2 Nyhetskanalen søndag morgen.

Helse Førde meldte søndag morgen at rundt 90 pasienter så langt hadde fått behandling ved Lærdal sjukehus i forbindelse med storbrannen.

Fra sentralsykehuset i Førde dro det i morgentimene seks intensivsykepleiere og tre leger med redningshelikopter.

Les også: - En trist og vond søndagsmorgen

- Glade for at ingen liv har gått tapt
- Tankene våre går nå til alle de som har mistet hjemmene sine og sitter i en svært vanskelig situasjon. De skal vite at vi tenker på dere. Kommunen vil i samarbeid med de rette instansene ha en spesiell oppfølging av de som nå er rammet. Samtidig er vi glade for at ingen liv har gått tapt i natt, skriver Lærdals ordfører på kommunens nettside.

Pårørende må ringe nabokommunen
Lærdal kommune har opprettet pårørendetelefon i nabokommunen Aurland etter brannen i Lærdalsøyri. På grunn av brannen er det ikke telefondekning i Lærdal.

Pårørende kan ringe følgende telefonnummer til rådhuset i Aurland: 576318 30, 57631831, 576318 33 og 576329 00.

Setter inn helikopter
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) rekvirerte skogbrannhelikopter til Lærdal etter anmodning fra 110-sentralen.

- Dersom været tillater det vil helikopteret fra Helitrans ta av fra Værnes så snart det blir lyst. Mannskaper og utstyr fra Sivilforsvaret i Sogn og Fjordane samt Hordaland bistår i slokkearbeidet, medte DSB søndag morgen.

Det er også meldt at helikopter fra Forsvaret blir satt inn i brannen, opplyser politiet til TV 2 Nyhetskanalen.

VIDEO: Se video fra journalist Morten Sortland i Sogn Avis her

HTML EMBED

Mer enn 100 brannfolk
Klokka 06.30 ble det meldt at brannen var stabil, men at det var fare for oppblussing.

Over 100 brannfolk er satt inn i slokkingsarbeidet. Mannskapene som deltar i slokkingen kommer i tillegg til Lærdal fra Årdalstangen, Øvre Årdal, Sogndal, flyplassen i Sogndal, Gol, Voss og Bergen. Dessuten er mannskaper fra Florø fløyet inn med helikopter fra Hovedredningssentralen Sør-Norge.

- Jeg vil takke mannskap fra egen kommune, nabokommuner, frivillige, politi, Lærdal sjukehus og andre som har vært på jobb i mange timer i natt. De har gjort en imponerende innsats, skriver ordfører Jan Geir Solheim på kommunens nettside søndag morgen.

Melding fra Lærdal kommune klokka 08:

«Klokka 07.00 var minimum 23 bygningar brunne ned og totalskadd. Synfaring i dagslys vil gje oss eit meir presist omfang av skadeomfanget.

16 av desse bygningane er bustadhus. Resten er industribygg, to er forsamlingshus og fleire er feriebustader. I tillegg kjem mindre brannskader på fleire andre hus.

Minst tre bygningar i verneområdet på Lærdalsøyri er nedbrent. Eit av desse husa hadde status som freda.

Ifølge overlege Truls Hjellestad ved Lærdal Sjukehus har rundt 300 personar vore til vurdering på Lærdal sjukehus i løpet av natta. 52 personar har vore innlagt eller sendt vidare til andre sjukehus.

Kommunen sette kriseleiing cirka kl. 23.30

Alt tilgjengeleg mannskap har vore i funksjon sidan då. Over 100 innsatspersonell har vært i innsats. Lærdal har fått assistanse frå brannskap og politi fra Bergen og Voss i vest, til Gjøvik og Fagernes i aust. I tillegg til fleire av nabokommunane i Sogn.»

Se hele meldingen og få oppdatert informasjon fra kommunen her

300 til undersøkelse
Overlege Truls Hjellestad ved Lærdal sjukehus opplyser i en pressemelding fra Lærdal kommune søndag morgen at rundt 300 personer har vært til undersøkelse.

De 52 personene som er innlagt, er enten på det lokale sykehuset eller de har blitt sendt videre til andre sykehus.

Flere helikopter settes søndag inn i området, både for å drive slokking og å frakte mannskaper.

Begynte i Kyrkjegata
Det var rett før klokka 23 lørdag kveld det kom melding om brann i et bolighus i Kyrkjegata i Lærdalsøyri. Folkene som var i huset, kom seg ut i god behold, men brannen spredte seg raskt til flere hus.

Minst 23 bygninger er brent ned, 16 av dem bolighus. Minst tre av husene ligger i et verneområde, og ett av dem hadde status som fredet. I tillegg har en rekke andre hus fått brannskader. Kommunens folk regner med å få et bedre bilde av skadeomfanget når det blir lyst søndag.

Flere hundre evakuert
Et område fra Hansegardsvegen og vestover til fjorden er evakuert, og ifølge kommunene dreier det seg om flere hundre personer. Totalt har Lærdalsøyri om lag 1.200 innbyggere.

Det er etablert sentre for evakuerte på Lærdal sykehus, Håbakken kafé, Aurland Fjordhotell og ungdomshusene på Ljøsne og Tønjum.

Over 100 brannfolk er satt inn i slokkingsarbeidet. Mannskapene som deltar i slokkingen kommer i tillegg til Lærdal fra Årdalstangen, Øvre Årdal, Sogndal, flyplassen i Sogndal, Gol, Voss, Bergen og Florø.

Dessuten har mannskaper fra Sivilforsvaret, Røde Kors og Norsk Folkehjelp bistått.

Vernet bebyggelse
Riksantikvaren bevilget i 2010 én million kroner til sprinkleranlegg for den vernede trehusbebyggelsen på Lærdalsøyri, som har stått i fare for å brenne ned. Men arbeidet med anlegget er ikke ferdig.

Det dreier seg om unik trehusbebyggelse med 170 hus i et vernet område. Ordfører Jan Geir Solheim var på befaring med entreprenøren i forrige uke, i forbindelse med gravearbeider for å få systemene på plass.

- Arbeidet er ikke komplett. Enkelte hus er sprinklet innvendig, men jeg er usikker på om vannet er koblet til, sier ordføreren til Bergens Tidende.

Deler av Lærdal står på UNESCOs verdensarvliste, sammen med seks andre områder i Norge. Lærdal er med som en del av Vestnorsk fjordlandskap, blant annet med Bleia naturreservat, melder NTB.

Ville rive hus
Ifølge brannvaktlederen var det rekvirert flere gravemaskiner for å forsøke å rive hus og lage en branngate.

Det er fremdeles ikke telefondekning i Lærdal ved 10-tiden søndag.

Det er opprettet en pårørendetelefon i Aurland rådhus. Numrene som kan ringes er:

57 63 18 30, 57 63 18 31, 57 63 18 33, 57 63 29 00.

Se bilder fra brannen i Lærdal og les noen av reaksjonene hentet fra sosiale medier her:

HTML EMBED

Fakta om Lærdalsøyri

* Lærdalsøyri er et tettsted og administrasjonssenteret i Lærdal kommune i Sogn og Fjordane. Bygda har vel 1.100 innbyggere, 300 av dem bor i sentrum.

* Gamle Lærdalsøyri er et prisbelønt og vernet trehusmiljø fra 1700- og 1800-tallet med 161 bygninger i blant annet sveitserstil.

* Bebyggelsen er noe av det mest spesielle som er igjen av eldre tettstedsarkitektur i Norge. Ved siden av Røros er Lærdalsøyri ett av de største samlede bygningsmiljøene fra eldre tid som er tatt vare på i Noreg.

* Lærdal var på 1700- og 1800-tallet et sentralt administrasjons- og handelssted. Stedet er på Riksantikvarens liste over byområder av kulturhistorisk interesse.

* Lærdalsøyri har vært en historisk markedsplass fra slutten av 1500-tallet, og nærheten til fjorden, samt veisystem over fjellene, gjorde stedet til et viktig knutepunkt mellom øst og vest.

(Kilder: Store Norske Leksikon og Riksantikvaren )