*Nettavisen* Nyheter.

Siv: – Det fins ingen «quick fix»

Ola Ødegaard og Siv Jensen Foto: Arild J. Waagbø

Frp-leder Siv Jensen nekter å svare på SV-redaktør Solhjells fattigdomsspørsmål.

28.08.09 18:42

YOUNGSTORGET (Nettavisen): Fredag ble Fattigdomshøringen 2009 avviklet i Oslo sentrum. Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV), dagens gjesteredaktør i Nettavisen, ba i den forbindelse om en reportasje der partienes debattdeltakere på høringen prioriterte sitt viktigste tiltak for å bekjempe fattigdomsproblemet.

Men det spørsmålet ville Siv Jensen ikke svare på.

– Nei, det går ikke. Problematikken er så sammensatt at det ikke går an å løse det med et enkelttiltak. Det er ingen kvikk fix på dette – det fins rett og slett ikke. Men spørsmålet tyder på at det SV sa ved forrige valg, at det er lett å fjerne fattigdommen – det mener de visst fortsatt, sier Jensen til Nettavisen.

– Har blitt stemt ned
Men på talerstolen sa Siv Jensen hva hun vil gjøre for de fattige.

– Alle som ikke kan jobbe fordi de er for syke må ha gode nok inntekter. Vi har gang på gang foreslått å øke minstepensjonen og uføretrygden, men har blitt stemt ned. Folk skal ha en inntekt de kan leve av uansett om det heter lønn eller trygd. Vi vil også fjerne en rekke avgifter som rammer fattige spesielt hardt. Selv om du har lav lønn, så skal du ha rett til å kjøre bil, sa Jensen.

LES OGSÅ:- Umoralsk å ta gebyrer av fattige

Hun kritiserte også at 4200 rusmisbrukere står i kø for å få behandling.

– Dagens behandlingssystem har utrolig mange svakheter. Vi vil ha et bedre ettervern for rusmisbrukerne. De må betale regninger og lage middag, men har ofte mistet den ferdigheten etter 10, 12 eller 20 år som rusmisbruker. Det må lære seg dette på nytt. Men også her har regjeringspartiene stemt ned vårt forslag, sa Jensen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Arild J. Waagbø

– Opp mot SIFO-satsen
Finansminister Kristin Halvorsen (SV) svarer på spørsmålet, men klarer heller ikke å begrense seg til et poeng:

– Punkt en inntektssikring for dem som ikke har arbeid. Vi må ha en nasjonal sats for dette opp mot SIFO-budsjettets nivå. At alle som kan arbeide får arbeid er viktig. Tannhelsereformen vil fylle et viktig hull i helsesystemet. Og for det forebyggende er det viktig med gratis kjernetid i barnehagene og en times gratis SFO.

På talerstolen sa Halvorsen til forsamlingen at det er nedbrytende for folk å slite med at de har for lave inntekter.

– Vi må løfte de laveste trygdene. Er det noen som tror at man får mer krefter av å ha dårlig råd? Nei, dårlig råd er med på å krympe folk og å gjøre dem små. Har du dårlig råd så får du ikke krefter og overskudd til å komme deg ut i arbeidslivet, sa Halvorsen.

– Borgerlønn
Nestleder Trine Skei Grande (V) svarer slik på Solhjells spørsmål:

– Vi vil innføre borgerlønn, en garantert minsteinntekt til alle – og sosialsatsene må iallfall opp til SIFO-nivå. Da får vi brukt byråkratiet til å få folk på trekk igjen, i stedet for at de sitter der med kalkulator og regner ut hvor mye folk har rett til å få i økonomisk støtte.

Rødts leder Torstein Dahle svarer enkelt og greit:

– Vi må få nasjonale sosialhjelpssatser på SIFO-nivå. Og sosialhjelpen må være statlig finansiert.

– Arbeid til alle
Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen nøler ikke med å svare:

– Sysselsetting er det viktigste: Arbeid til alle. Kvalifiseringsprogrammet er svært viktig for alle dem som er på utsiden av arbeidslivet.

Kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa tar to:

– Det er vanskelig å velge ett tiltak. Kan jeg ta to? Det ene er at alle som ønsker å få behandling for sine rusproblemer skal få det – uten å stå i kø. Og det andre er at enda flere må få bostøtte.

– God skole
Høyre-leder Erna Solberg syns også det er problematisk å prioritere ett tiltak høyest:

– Det er ikke ett tiltak som er viktigst. For å forebygge fattigdom så trenger vi en god skole som folk ikke ramler ut av underveis. Det andre er at vi må ta på alvor at de som faller utenfor trenger individuelle tiltak.

KrF-leder Dagfinn Høybråten trekker også fram to tiltak:

– For aleneforeldre og familier med barn så er graderte satser for barnehage og SFO viktig tiltak mot fattigdom. Og så må vi få et nasjonalt nivå på sosialhjelpen som er klart høyere enn dagens satser, men jeg vil ikke binde med til å love at det blir på nivå med SIFO-budsjettet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag