Gå til sidens hovedinnhold

- Siv er svak og tafatt

Professor stiller spørsmål ved om hun er rett leder for Frp etter håndteringen av Hagen.

Ordførerduellen i Oslo mellom Høyres Fabian Stang (55) og Frps Carl I. Hagen (67) tok i helgen en ny vending.

- Hagen er ikke for gammel, men han har vært for lenge i Spania. Han har sett Norge utenfra, ikke vært til stede og fått med seg «stemningen», som å se 200.000 ute i Oslos gater i rosetog, sier professor ved Universitetet i Bergen (UiB), Frank Aarebrot, til Nettavisen.

Han har aldri sett Hagen gjøre en så slett jobb som med helgens utspill.

- Det er første gang i min levetid at han har gjort denne feilen, sier Aarebrot.

Les også: - Fabian er en fantastisk ordfører

- Utelukket seg selv
Og - det er nettopp Hagens teft som har gitt partiet det enorme løftet, ifølge ham:

- Hagen har gjennom hele sitt politiske virke vært en mester i å lese hva folk mener. Det har gjort Frp til en suksess. Men nå er han helt i utakt med befolkningen, og den ene ordfører etter den andre ser dette og reagerer. De vet jo hva som rører seg i sine lokalsamfunn, sier Aarebrot.

- Hvor mye skader det ham?

- Jeg ville trodd at uansett valgresultat, ville Frp stått på at Hagen skulle bli ordfører. Men etter de siste utspillene har han gjort det nærmest umulig. Nå er det åpenbart at det er Stang som blir ordfører.

- I tillegg skader han partiet over det ganske land. Ifølge TV 2-målingen mandag kveld, fikk partiet laveste oppslutning på ti år.

- Siv er svak
- Har Hagen hatt for mye makt?

- Dette går på både Hagen og Jensen. Siv fremstår ikke som noen sterk leder. Hun tar ikke avstand fra verken Hagen eller ordførerne - og det er ikke mulig å være enig med begge parter.

- Hva burde hun gjøre?

- Hun gir ingen tydelig marsjordre, og det burde hun gjøre. Det er andre i partiet som seiler opp som utfordrere. La meg nevne Ketil Solvik-Olsen, som vil løfte den økonomiske politikken og næringspolitikken i stedet for å snakke innvandringspolitikk og blande seg opp i politiarbeidet på Utøya.

Solvik-Olsen kommer fra Rogaland og sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

- Går utenfor sin rolle
- Det er hyggelig at han snakker pent om meg, og setter pris på noen av mine kvaliteter, men jeg ser ikke noe grunnlag for noen lederstrid i partiet, sier Solvik-Olsen til Nettavisen.

Han reagerer på Aarebrots analyse:

- Jeg mener han går utenfor sin rolle som analytiker og her blir en aktør i valgkampen.

Aarebrot sier man nå kan stille spørsmål ved hennes lederstil.

- Burde sagt klart i fra
- Hun burde vært klarere på hva man gjør og ikke. Det ville vært rimelig at Frps partileder at politikere ikke skal blande seg inn i politiarbeid. Det er en type signal jeg savner – og viser mangel på lederskap.

- Hvis Frp gjør dårlig valg, vil det bli en intern diskusjon om henne som leder, tror jeg.

- Er det noe du synes Jensen har gjort bra?

- I begynnelsen kun et par feilskjær. Men etter at Hagen kom på banen, fremstår hun som svak. Hun har ikke evnet å si hva som er Frps linje. I den siste tiden har hun fremstått som tafatt!

- Stiller spørsmål ved ressursbruken
Det var lørdag at Hagen gikk ut i Nettavisen og satte spørsmålstegn ved politiets omfattende etterforskning i terrorsaken.

- Jeg setter et spørsmålstegn ved om man nå i lang tid skal bruke 100 politifolk til å etterforske en oppklart kriminell handling, når det er massevis av kriminalitet som blir henlagt, begrunnet med mangel på ressurser, sa Hagen.

Les intervjuet her: - Burde ha holdt med en to ukers lang rettssak

- Iskald holdning
Utspillet fikk blant annet SV-leder og kunnskapsminister Kristin Halvorsen til å reagere kraftig.

- Jeg mener Carl I. Hagen har lagt for dagen en iskald holdning til drapsofrene, og en mangel på innlevelse i de pårørendes situasjon, sa Halvorsen til Nettavisen mandag.

Les også: - Hagen har diskvalifisert seg som ordfører

Kommentarer til denne saken