RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Siv Jensen får ingen støtte fra eget SSB-utvalg


Hard skyts: SSB-sjef Christine Meyer er svært misfornøyd over å ha blitt vraket i jobben.
Hard skyts: SSB-sjef Christine Meyer er svært misfornøyd over å ha blitt vraket i jobben. Foto: Ntb Scanpix
Sist oppdatert:

Tidligere SSB-sjef Christine Meyer måtte gå for en drøy uke siden.

Et av finansminister Siv Jensens (Frp) ankepunkt var at siden Statistikklovutvalget skulle vurdere forskningsavdelingen i SSB, burde omorganiseringen bero.


Utvalgsleder Nils-Henrik M. von der Fehr gikk ikke Jensen støtte i SSB-saken.

Nå avviser imidlertid leder av Statistikklovutvalget, Nils-Henrik von der Fehr, at forskningsavdelingen hadde noe med deres mandat å gjøre, skriver VG Nett.

- Ikke forskningsavdelingen som sådan

– Det vi skulle vurdere var om det skal være lovpålagt at SSB skal ha forskning eller ikke. Vi skulle nok ikke vurdere forskningsavdelingen som sådan, sier von der Fehr til VG.

Det ble imidlertid endret den fredagen Jensen gjorde det klart at Meyer ikke lengre hadde hennes tillit.

– Nå oppfatter vi at det er mer spesifikt, og vi skal i større grad vurdere hva slags og i hvilket omfang SSB skal drive forskning. Vårt mandat var å skrive en lov, ikke å gå inn i detaljer på hvordan SSB organiserer sitt arbeid. Men siden vi nå har fått en presisering fra departementet, så er vi nødt til å gå mer i detalj enn vi hadde sett for oss, sier utvalgslederen.

- Tatt ut av sammenheng

Von der Fehr får støtte av NHOs sjeføkonom Øystein Dørum, sivilingeniør Astrid Undheim og fagdirektør Marta Ebbing ved Folkehelseinstituttet, som sitter i utvalget.

I en e-post til Nettavisen kommenterer finansminister Siv Jensen saken mandag kveld.

- Dette er semantikk og tatt ut av sammenheng. Statistikklovutvalgets mandat er offentlig og publisert på vår nettside. Der fremgår det tydelig at utvalget blant annet skal « vurdere om det fortsatt skal være en lovpålagt oppgave for SSB å utnytte statistikken til analyse og forskning». Det er grunn til å vente at utvalget vil legge frem en bred drøfting av forsknings- og analysevirksomheten i SSB, som vil kunne få betydning for hvordan virksomheten skal organiseres. Finansdepartementet har derfor, gjennom hele denne prosessen og gjentatte ganger, advart SSB-ledelsen mot å gjøre endringer i forskningsavdelingen som vil kunne foregripe anbefalinger fra utvalget.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere