Gå til sidens hovedinnhold

Siv Jensen grønn av irritasjon: Ut mot Støre

- Det underliggende budskapet er at Frp på et vis er medskyldig for tankegodset bak angrepet.

Som avgått leder i Frp, så har Siv Jensen langt roligere dager enn hun vanligvis ville hatt under en valgkamp. Hun har imidlertid fått med seg det tøffe debattklimaet rundt 22. juli i det siste, og spesielt det Ap-leder Jonas Gahr Støre mente om at høyresiden i landet ikke hadde tatt ansvar nok etter terrorangrepet for ti år siden.

- Politikere på venstresiden må nå ut til de som følger oss, slik vi gjorde da radikale ekstremister brukte politisk motivert vold for noen tiår siden. Politikere på høyresiden må nå heve stemmen og trekke klare grenser opp mot det høyreekstreme, og ikke lukke øynene, sa Støre under talen sin på Utøya, 22. juli i år.

Les også: Fabian Stang-innlegg vakte sterke reaksjoner: - Så betent at jeg sletter innlegget mitt

Nå tar Jensen bladet fra munnen, fordi hun mener at Frp har fått altfor mye tyn i det siste.

- Jeg har irritert meg grønn over 22. juli-debatten gjennom sommeren og alle forsøkene på å brunbeise Frp, sier Jensen til Dagens Næringsliv (krever abonnement).

- Tør ikke spille det kortet

Den tidligere Frp-lederen forteller videre at de siste årene har hun sett en klar tendens som hun absolutt ikke liker.

- Det har gjennom årene vært tilløp til å politisere 22. juli, men AUF og Støre gjorde det nå sterkere i forbindelse med tiårsmarkeringen. Det underliggende budskapet er at Frp på et vis er medskyldig for tankegodset bak angrepet. Men de tør ikke spille det kortet rett ut. Derfor dobbeltkommuniserer de ved å si at vi har et særlig ansvar, sier Jensen til Dagens Næringsliv.

Hun mener at Ap-lederen egentlig ønsker å knytte partiet direkte til gjerningsmannen, og at Støre heller ikke vil ta debatten med nåværende Frp-leder Sylvi Listhaug.

Massemorderens forsvarer forteller at det kan bli en ny rettssak likevel:

Mener at Jensen feiltolker budskapet

Støre ønsker ikke å kommentere uttalelsene til Jensen, men AUF-leder Astrid Hoem svarer på vegne av partiet. Til Dagens Næringsliv forteller hun at høyresiden lettere kan nå ut til dem som har havnet på feil side, og Hoem poengterer også at selv Unge-Høyre-lederen har erkjent dette. Hoem forteller også at Frps bruk av begrepet «snikislamisering» er uheldig, siden det kan trigge høyreekstreme miljøer.

AUF-lederen mener at Frp har gjort altfor lite de siste ti årene, ved at partiet ikke har klart å ta et skikkelig oppgjør med høyreekstremismen. Jensen på sin side er helt klar på at massemorderen ikke delte Frps ideologi, selv om han en stund var medlem av partiet. Til Dagens Næringsliv er hun krystallklar med å understreke at brunbeisingen av Frp må ta slutt.