Onsdag var det nøyaktig ett år siden Fremskrittspartiet valgte å gå ut av Erna Solbergs regjering. Men regjerings-exiten har så langt ikke gitt uttelling på meningsmålingene, snarere tvert imot. På Nettavisens ferske januarmåling fra Sentio, får Fremskrittspartiet en ny bunnotering på 8,4 prosent.

Målingen viser at mange av dem som stemte på partiet i stortingsvalget i 2017, nå velger et helt annet parti.

- Velgerovergangene til Senterpartiet øker sammenlignet med desember. I tillegg har Frp begynt å lekke velgere til Arbeiderpartiet og «andre partier», sier Martin Stubban hos Sentio til Nettavisen.

Les også: Ett år siden Frps exit - får sjokktall på måling: - Ny bunnotering

Se resultatene for alle partiene lenger ned.

Mer enn halvparten

Det er Senterpartiet som stjeler flest velgere fra Frp-leder Siv Jensen, totalt 75.152 velgere sammenlignet med 2017-valget. Mens 27.570 personer forlater partiet til fordel for Arbeiderpartiet.

Den største endringen fra forrige måned, er likevel velgerlekkasjen til «andre partier», småpartiene som ikke er representert på Stortinget. Disse partiene tar nå et stort jafs av Jensens velgermasse, til sammen 48.026 velgere.

Totalt har mer enn halvparten av Frps velgere forlatt partiet siden forrige stortingsvalg, ifølge målingen. 246.800 velgere har enten gått til andre partier eller satt seg på gjerdet (68.000 velgere).

I underkant av 200.000 personer sier at de nå vil stemme på Frp.

I målingen er 1000 personer spurt om hva de ville stemt om det var stortingsvalg i morgen. Målingen er tatt opp fra 12 til 16 januar, og har en feilmargin fra 1,2 til 3,1 prosent.

Disse partiene stjeler

I målingen øker oppslutningen til flere av småpartiene som ikke er å finne i Stortingets korridorer. Samlet sett får disse partiene et resultat på 4,6 prosent i januarmålingen, som er fram hele 2,0 prosentpoeng fra desember.

- Det er i hovedsak Frp som lekker velgere til småpartiene, men også Arbeiderpartiet, Høyre og KrF, opplyser Stubban hos Sentio.

I tillegg til at partiene stjeler 48.026 velgere fra Frp, tar de 8810 velgere fra Arbeiderpartiet, 7329 fra Høyre og 7000 fra KrF. Mens 5000 kommer fra gjerdet.

Størst oppslutning av småpartiene får partiet De Kristne, med 1,1 prosent. Deretter kommer Sentrum, Pensjonistpartiet og Liberalistene, alle med 0,7 prosent.

- De partiene Frp ikke lekker til er Sentrum, NKP eller Liberalistene, sier Stubban.

Dette får de andre småpartiene: Industri- og næringspartiet (0,4), Demokratene (0,4), Folkeaksjonen nei til mer bompenger (0,2 prosent), Norges Kommunistiske Parti (0,2) og Norgespartiet (0,2).

Les også: Måling: Venstre nesten radert ut av Stortinget: - Vanskelig å stoppe lekkasjen

De Kristne: - Ikke bortkastet

Lederen av Partiet De Kristne (PDK), Erik Selle, er fornøyd med resultatet.

- PDK er glad for at vi synes i målingen med 1,1 prosent, men potensialet er uendelig mye større. Hvis alle som er enig med PDK stemmer på oss, kommer vi inn ved valget 13. september, sier Selle optimistisk, og legger til:

- 1,1 prosent viser at ingen stemme er bortkastet.

Selle mener resultatet viser at gruppen «andre partier» bør fjernes fra målingene, og at oppslutningen til hvert parti heller må vises.

- Med Venstre og KrF på 2 og 3-tallet og Frp på 7-8 prosent, er nå partier utenfor Stortinget en reell utfordrer for disse partiene, påpeker han.

Gunnar Stavrum: Jonas Gahr Støre er verken problemet eller løsningen på Arbeiderpartiets krise

- De som stemte er skuffet

- Hvorfor går så mange av Frps velgere til småpartiene?

- Av de som stemte på Frp forrige gang, om man ser på hvem som fanger dem opp, så er det partier som baserer seg på tydelige standpunkt rundt norske verdier, og kristne verdier. De klassiske Frp-sakene som er blitt vannet ut litt når de har samarbeidet i regjering og har vært støtteparti, sier Sentios tallknuser.

- Det dette sier meg, er at de som stemte på Frp er skuffet, og vil ha en mer tydelig politikk, legger han til.

Stubban tror også koronakrisen kan ha påvirket tallene.

- Hvem vet hva som hadde skjedd om det ikke var korona. Da hadde man snakket om helt andre saker, og det ville blitt mer støy og oppmerksomhet rundt dem. For eksempel innvandring ville tatt mer plass i samfunnsdebatten, og bilavgifter og avgifter på alkohol, som er typiske Frp-saker, sier han.

Størst blant eldre

Ser man på bakgrunnstallene til målingen, så har Fremskrittspartiet flere støttespillere jo eldre velgerne blir. I gruppen fra 60 til 69 år, svarer sju prosent at de vil stemme på partiet, mens åtte prosent i gruppen fra 70 år og eldre svarer det samme. Minst oppslutning har partiet i aldersgruppen 30 til 39 år, der kun én prosent sier at de vil stemme på Frp.

Tallene viser også at partiet har flere mannlige enn kvinnelige velgere, henholdsvis fem og tre prosent. Og ser man på geografi, hvor velgerne bor, så har Frp størst oppslutning på Sørlandet (8 prosent) og Vestlandet (5 prosent).

- Dette er en veldig dårlig måling, sa Frp-nestleder Terje Søviknes til Nettavisen tirsdag, da han kommenterte målingen der partiet får 8,4 prosent.

- Jeg håper også at vi etter hvert får en mer normalisert politisk debatt, hvor vi kan diskutere andre saker enn koronapandemien, la han til.

Frp-ledelsen ønsker ikke å kommentere saken ytterligere, får Nettavisen opplyst fra partiets kommunikasjonsavdeling.

Se resultatene for alle partiene her:

Flertall for skifte

Men heller ikke regjeringspartiene som ble igjen hos Erna Solberg i januar for ett år siden, KrF og Venstre, har fått noen gevinst av det. I januarmålingen havner begge partiene på 2-tallet, på henholdsvis 2,9 og 2,6 prosent. Det ville gitt partiene henholdsvis én og to stortingsrepresentanter.

I tillegg går nå også Høyre tilbake for første gang på lenge, med 3,5 prosentpoeng, til en oppslutning på 23 prosent. Med et slikt valgresultat ville de rødgrønne partiene, Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet fått flertall, og Solberg ville blitt skiftet ut.