Gå til sidens hovedinnhold

Siv Jensen irettesatte partikollega fra talerstolen - blir kalt Sverte-Siv

Frp-lederen kalte Støre Vingle-Jonas og satt partikollega på plass. Nå sammenlignes hun med Donald Trump på sosiale medier.

GARDERMOEN (Nettavisen): Lørdag formiddag åpnet Frp-leder Siv Jensen Fremskrittspartiets landsmøte med sin landsmøtetale på Gardermoen.

Etter en rolig åpning sparket hun nærmest i alle retninger,og satte merkelapper på blant annet Ap-leder Jonas Gahr Støre, SV-leder Audun Lysbakken - og flere andre.

- Blir det Vingle-Jonas? Ulve-Audun? Bompenge-Lan? Eller Kommunist-Bjørnar? sa Jensen og lurte på hvem Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum skal samarbeide med etter stortingsvalget neste år.

Men også partikollega Ketil Solvik-Olsen ble irettesatt av Frp-lederen.

Se video øverst: Irettesatte partikollega fra talerstolen

- Sverte-Siv på Trump-nivå

Stortingspolitiker Martin Henriksen (Ap) er en av mange som nå reagerer på Twitter:

«Frp og Siv Jensen, aka Sverte-Siv, starter valgkampen med et heftig forsøk på å dra norsk valgkamp ned på Trump-nivå. Når går Høyre ut og advarer mot «skitten valgkamp» fra sin nærmeste allierte? Vi venter i spenning ...».

Les også: Listhaug vil ta flere grep for å hindre terror: - Det er på ville veier

Aftenposten-redaktør Kjetil B. Alstadheim kaller Frp-lederen for Donald-Siv:

«Donald-Siv lanserer kallenavn i norsk politikk.»

Ap-politiker Marianne Aasen liker heller ikke merkelappene til Jensen:

«Dette har hun lært av en som stiller til valg i et annet land. Å bruke kallenavn kalles mobbing på skolen og hersketeknikk blant voksne», skriver hun.

- Ap-politikere gikk amok da Bøhler meldte overgang

Tidligere Høyre-rådgiver Torbjørn Sølsnæs har imidlertid en annen tilnærming:

«Etter å ha sett hvordan flere Arbeiderparti-politikere gikk amok i tastaturet da Jan Bøhler meldte overgang til Senterpartiet, er det selvsagt viktig å arrestere Siv Jensen for trumpsk ordbruk når hun benytter noe så vanlig som prefixkallenavn. Flott, 2020. Godt levert, igjen

Jensen selv forsvarte også ordbruken da hun kommenterte den litt senere.

- Noen mener jeg har mobbet noen. Da bør de kanskje gå i seg selv, sa hun, og viste til at hun selv er blitt kalt mye, som «forskjells-dronning».

- Forstår ikke hva Jonas vil

I sin landsmøtetale slo Jensen fast at Frp skal være et tydelig opposisjonsparti.

- For Fremskrittspartiet er det ingen sak som er for stor, og ingen sak som er for liten. Vi skal alltid være ombudsmenn for alle mennesker, påpekte hun i talen.

Deretter gikk hun til knallhardt angrep på Ap-leder Jonas Gahr Støre.

- Jeg forstår ikke helt hva Jonas vil. Den ene dagen skal han stramme inn innvandringspolitikken, den andre dagen skal han ta imot flyktninger fra Moria og den tredje dagen vil han ikke møte oss til debatt, sa Jensen, og prøvde seg også på å gi råd til Ap-lederen:

- La meg gi deg et gratis råd: sosialisme har aldri fungert, og det kommer heller aldri til å gjøre det, sa Frp-lederen, til stor applaus.

Les også: Denne pengebruken irriterer Siv Jensen: Hun har ikke sett spor av endring på 20 år

Video: Jensen med setter merkelapper på politikere:

- Vingle-Jonas og Ulve-Audun

Hun kom også med flere syrlige stikk til Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

- Du vil samarbeide med Arbeiderpartiet, men du får ikke flertall med de alene. Du må samarbeide med MDG, SV og kommunistpartiet Rødt - som vil øke skatter og avgifter med 40 milliarder over natta, sa hun.

- Lykke til med det, Trygve. Har det streifet deg at du har valgt feil lag? spurte hun.

Jensen hentet frem merkelapper, og spurte syrlig Vedum hvem han skal samarbeide med:

- Blir det Vingle-Jonas? Ulve-Audun? Bompenge-Lan? Eller Kommunist-Bjørnar?

- Du hører fra meg neste uke, Trygve, ropte Jensen.

Les også: Ny sjokkmåling: Thriller om statsministerjobben

Solvik-Olsen irettesatt

Selv Jensens partikollega, tidligere Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen, fikk altså gjennomgå i landsmøtetalen. Det etter at han i et intervju fredag sa at Fremskrittspartiet bør snakke med innestemme om innvandring framover.

- Nei, Ketil, vi skal ikke snakke med innestemme, irettesatte Jensen Solvik-Olsen i talen.

Den tidligere Frp-statsråden ønsker comeback i partiledelsen, men han ønsker seg et mer forsonende parti. Det var i et intervju med VG fredag sa Solvik-Olsen at han ønsker seg et mildere Frp i innvandringssaker.

Les også: Slik svarer Ketil Solvik-Olsen på kritikken fra Siv

- Skal vingeklippe Fylkesmannen

Regjeringen, som Frp var en del av fram til januar i år, fikk også gjennomgå flere ganger i talen. Blant annet om bilavgiftene, som de foreslår å øke i statsbudsjettet for neste år.

Jensen viste også til koronapandemien, og eldre og pleietrengende som er blitt nektet besøk av sin familie de siste månedene.

- Helseundersøkelser og operasjoner er også blitt utsatt. Det viser hvor store kostnader denne pandemien har hatt, påpekte Jensen.

Partilederen slo deretter fast at egenandelene for helseundersøkelser ikke skal økes slik regjering har foreslått i sitt forslag til statsbudsjett for neste år - et budsjett som regjeringen må bli enige med Frp om.

Se hele Siv Jensens tale:

Jensen trakk dessuten fram det hun mener er tungvinte byggesaksprosesser.

- Vi skal vingeklippe Fylkesmannen, og få et ja-stempel i byggesaker, sa hun.

Les også: Valgforsker: - Indre uro i Frp før landsmøte

- Regjeringens nye gullkalv

Men også regjeringens klimasatsing høvlet Jensen løs på, og kalte klimapolitikken for regjeringens nye gullkalv.

- Her danses det rundt mens milliarder av skattekroner sløses bort, sa hun.

I sin tale trakk Jensen fram flere eksempler på det hun mener er ukritisk bruk av skattebetalernes penger på klimatiltak.

Blant annet kritiserte hun elektrifiseringen av norsk sokkel, som både regjeringen og venstresiden stiller seg bak.

- Her skal vi smelle opp vindmøller over hele landet og bygge strømkabler til plattformene. Bare fordi de ikke skal bruke gassen som allerede er der. For den skal nemlig sendes til Tyskland for å brennes der i stedet, sa Jensen.

Les også: Splid på rødgrønn side: - Klart det er en forvirrende situasjon

Varer kun én dag

Frps landsmøte holdes delvis digitalt, og delegater fra mange fylker deltar fra sitt fylke. Til stede på Gardermoen er partiets sentralstyre, FpU, Viken Frp, Oslo Frp og Vestfold og Telemark Frp.

Landsmøtet er også mye kortere enn vanlig, og varer i bare én dag. Det skulle egentlig vært avholdt som normalt i vår, men ble utsatt på grunn av koronasituasjonen.

- Det er så godt å endelig kunne ha et landsmøte igjen, selv om det er litt amputert - og selv om mange av dere sitter andre steder i landet, åpnet Jensen sin tale med.

Fremskrittspartiet gikk ut av regjeringen i januar i år. Da var det bare ett år siden Høyre, Venstre, KrF og Frp gikk sammen i en flertallsregjering.

Nettavisen er til stede på Gardermoen og følger landsmøtet.

Kommentarer til denne saken