Gå til sidens hovedinnhold

Siv Jensen kommer ikke til orde: – Det er korona, korona, korona og så litt mer korona

Frp-lederen frykter at koronadiskusjonene skal overskygge partiets kjernesaker.

Men først er det jul. En annerledes jul.

– Jeg merker på meg selv at jeg er blitt ekstremt julete denne høsten. Jeg har aldri pyntet juletreet så tidlig som jeg har gjort i år. Det er julepynt overalt, sier Siv Jensen.

NTB møter henne til intervju på kontoret i første etasje på Stortinget, der hun sitter med utsikt mot Wessels plass. Det drønner i veggene hver gang trikken går forbi.

– Og jeg har bakt! fortsetter Jensen.

– Vanligvis baker jeg ikke kaker, men nå har jeg bakt julekaker opp og ned og in mente. Jeg har tatt med meg tre ladninger med julekaker til stortingsgruppa. Så jeg har holdt på med mye juledill. Det ligner egentlig ikke meg.

Hun tror mange har det på samme måte.

– Vi går jo ikke ut. Vi gjør ingenting. Da er det utrolig viktig at det er hyggelig og koselig hjemme.

Les også

Slik vil Norge bli med Siv som «diktator»

Unntakstilstand

For Oslo-folk flest er det hjemmekontor som gjelder.

Men Frp-lederen har tilbrakt mye tid på stortingskontoret. Hun overtok det fra Fremskrittspartiets daværende parlamentariske leder Hans Andreas Limi da partiet gikk ut av regjering i januar.

– Jeg må si jeg har vært kjempeheldig som så å si daglig har kunnet reise på jobb. Jeg har måttet gjøre det, for Stortinget skal fungere. Vi må stemme. Vi må gjøre jobben vår.

Og det har vært et heftig år. Fremskrittspartiet rakk så vidt å finne seg til rette i opposisjon før koronanedstengningen kom. Siden har det vært knallharde forhandlinger om krisepakker og budsjetter. I tillegg har Jensen slitt med bråk internt, og nå i desember ble Oslo Frp satt under administrasjon og fylkesleder Geir Ugland Jacobsen ekskludert.

– Egentlig er det helt ufattelig at det er gått et år, sier Jensen.

Les også Siv Jensens kronikk: Krenkelseshysteriet må opphøre

Vanskelig å nå fram

Den mest krevende tida, syns hun, var de første månedene etter mars.

– Da opphørte de partipolitiske skillelinjene litt. Det var rett og slett ikke plass i nyhetsbildet og i folks hoder, tror jeg, til partipolitikk.

I dag er situasjonen noe mer normal. Men koronasituasjonen gjør det fortsatt vanskelig å få nok oppmerksomhet i pressen om Frp-politikk.

– Det har vært sånn at selv om du mener du har en kjempegod sak, så kommer den som nummer sju eller åtte på nyhetene, sier Jensen.

– Fordi det er korona, korona, korona og så litt mer korona før det kommer andre nyheter.

Forsynt

Før jul fikk regjeringspartiene og Frp på plass en budsjettenighet. Men det var tøffe forhandlinger. Ifølge Jensen var det bare så vidt båten bar.

– Det er ikke gitt at det ville blitt en budsjettenighet i høst hvis det ikke var for koronasituasjonen. Vi følte et veldig sterkt ansvar for å bidra til at landet fikk et budsjett i den situasjonen vi var i.

Etterpå sa både Siv Jensen og nestleder Sylvi Listhaug at de følte seg ferdige med KrF og Venstre.

Les også: Krisemåling for Frp og Siv Jensen: - Aldri målt partiet så lavt

– Jeg tror hele partiet er enig om dette. Vi er forsynt med KrF og Venstre, sier Jensen.

– Vi kan samarbeide med KrF og Venstre fra sak til sak. Men å se for seg en varig samarbeidskonstellasjon, det tror jeg ikke vi har noen appetitt for i overskuelig framtid, sier hun.

«Folkeforføreri»

Hva Frps vei til innflytelse skal være hvis KrF og Venstre faller under sperregrensa, er mindre klart.

Men Jensen har gjentatte ganger oppfordret Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum til å bytte side.

Hun gjør det klart at dette ikke er noe realistisk scenario slik situasjonen er nå. Tvert imot, Sp-lederen har gjort sitt valg. Dermed må han forholde seg til Ap, SV, MDG og Rødt.

– Og da må han reise rundt så mye han bare ønsker og forfekte alt det han gjør. Men det stemmer bare ikke overens med den politikken samarbeidspartiene hans har. Så det kommer ikke til å bli noe av, sier Jensen.

Hun har null tro på at Vedum vil få gjennomslag for det han lover.

– Det er egentlig et stort folkeforføreri han driver med, sier Frp-lederen.

– Hadde han byttet side, derimot, så hadde det vært mulig å få det til. (©NTB)

Kommentarer til denne saken