Se videointervju med Siv Jensen:

Tidligere Frp-leder Siv Jensen tar et knusende oppgjør med flere Frp-veteraner i sin selvbiografi, deriblant sin allierte i partiet i en årrekke, Per Sandberg.

«Per og jeg jobbet side om side i over tjue år. Vi har ikke lenger noen kontakt. På en måte er det ganske trist. Jeg var jo glad i ham», skriver Jensen.

Overfor Nettavisen forteller hun hvorfor vennskapet tok slutt.

- Det var veldig mange ting. Først og fremst kanskje at han valgte å melde overgang til et annet parti. Da gjør du jo noe med en nærhet og fortrolighet som ikke lenger kan tas vare på, sier Jensen.

Les også: «Selv ikke den dagen da jeg takket for meg, klarte Eli å dy seg»

- Det kom til et punkt

I boka skriver hun at «Per har tatt mange dumme valg», og legger ikke skjul på at hun er skuffet over sin partivenn som nå har meldt seg inn i Liberalistene.

«For meg har det ikke vært naturlig å forsøke å opprettholde en nær kontakt etter tillitsbruddet. Jeg er skrudd sammen sånn at jeg stoler fullt og helt på folk inntil det motsatte er bevist. Og her skuffet Per meg», skriver Jensen.

Da selvbiografien ble lansert tirsdag, slo Sandberg tilbake mot kritikken.

- Jeg er kjempeglad i Siv, jeg. Men endelig fikk jeg bekreftet at hun har spilt overfor meg. Her har Siv talt med to tunger, sa Sandberg til Nettavisen.

Selv svarer Jensen slik på påstanden om at hun har spilt overfor ham:

- Jeg skjønner ikke helt det, men Per må få lov til å si hva han tenker og føler oppe i dette. Nå har jeg kommet med min historie, og den står jeg ved, sier hun.

Les også: Siv Jensen i harnisk over ryktet: - Jeg ropte høyt

- Burde skjønt det selv

Det Sandberg sikter til, er Jensens håndtering av Sandbergs mye omtalte reise til Iran i 2018, da han var fiskeriminister og reiste til landet med statsrådtelefonen.

«Midt i sommerferien fikk jeg en telefon fra statsministeren. Erna var fullstendig oppgitt og fortalte at Per hadde reist til Iran (...) Jeg forklarte at han hadde forårsaket en stor krise, og ba ham komme seg hjem så fort det lot seg gjøre», skriver hun i boka.

- Jeg må le litt også. Hun sa at det var iverksatt en innenrikspolitisk krise. Det er så latterlig som det går an å få sagt det. De er feiginger hele gjengen hvis de mener dette var en innenrikspolitisk krise, sa Sandberg om reisen med sin kjæreste Bahareh Letnes.

- Han mener det er latterlig at du antyder at det var en innenrikspolitisk krise?

- Alle som husker tilbake til den hendelsen, skjønte jo at det kunne ikke ha noen annen utvei enn det fikk - og det burde han ha skjønt selv også, sier Jensen.

Les også: Siv Jensen tar et knusende oppgjør med Frp-veteraner

- Ingen forhold i dag

I boka beskriver hun også Sandberg som «en fargeklatt i partiet, men også en kinaputt: lett antennelig og med kort lunte».

Sandberg var Frps 1. nestleder fra 2006 til 2018.

- Jeg har vært veldig glad i Per, jeg, og har hatt veldig mange tøffe slag med ham, hvor han har vært en god alliert og en flankespiller, sier Jensen til Nettavisen.

- Vi har hatt det veldig mye gøy sammen, og veldig mye nært og fortrolig. Det kom til et punkt der det ikke lot seg gjøre lenger, og sånn er det bare, legger hun til.

Les også: Siv Jensen: Fikk voldstrusler og avføring i postkassa

- Hva er ditt forhold til Per Sandberg i dag?

- Vi har jo ikke noe forhold i dag. Sånn er det bare, sier Jensen.