Gå til sidens hovedinnhold

Siv Jensen om olje-nei:  - Helt virkelighetsfjernt av MDG

Klimadebatten raser - også i Trøndelag.

HELL/STJØRDAL (Nettavisen): Klima er på alles lepper og også hovedtema på Trøndelagsmøtet som startet i Stjørdal torsdag.

Mens noen vil skru igjen oljekranen, mener andre at norsk olje og gass er en del av løsning.

Frp-leder og finansminister Siv Jensen tok i sin innledning til orde for at løsningene på klimautfordringene først og fremst ligger i gode internasjonale avtaler.

Se videointervju med Jensen øverst i saken.

Les også

Equinor lover utslipp «nær null» innen 2050: - Dette er lønnsomme investeringer

- Helt virkelighetsfjernt

Nettavisen snakket med Siv Jensen like etterpå.

- Hvorfor mener du at oljestopp ikke er noen god idé?

- Norsk olje og gass er en del av løsningen på fremtidige klimaløsninger, ikke en del av problemet, sier hun.

- Hva vil du si til Miljøpartiet De Grønne (MDG), som mener det er helt feil?

- Jeg mener det er helt virkelighetsfjernt. Dette er en næring som sysselsetter nær 200.000 mennesker, som gir en enorm verdiskapning til Norge og som vil bidra til å få klimagassutslippene i verden ned, sier Jensen og påpeker:

- Hvis Norge stenger ned sin oljeproduksjon, kommer den til å øke i andre deler av verden, hvor utslippene er mye høyere. Når vi selger vår gass til Europa, fortrenger det kull som slipper ut mye mer CO2 enn det norsk gass gjør. Så vi er en del av løsningen.

MDG: - Penger på en døende hest

Men MDG slår tilbake mot kritikken fra Jensen - med samme mynt.

- Det er ikke MDG, men Siv Jensen som er virkelighetsfjern hvis hun tror vi kan fortsette å leve av olje og gass i Norge, sier MDGs nasjonale talsperson, Une Aina Bastholm, til Nettavisen.

Les også: Jens Ulltveit-Moe advarer mot klimaskeptikere

Bastholm mener Jensen ikke innser at verden vil slutte å kjøpe olje og gass.

- Hun sier selv at verden trenger internasjonale klimaavtaler, men hun har åpenbart ikke erkjent at en effektiv internasjonal klimaavtale vil sørge for at folk slutter å kjøpe olje og gass. Jensen lukker øynene for dette, og det faktum at oljearbeiderne trenger nye, trygge jobber å gå til, og det snart, sier hun, og legger til:

- Det burde vært Jensens prosjekt nå, i stedet for å satse alle penger på en døende hest.

- Gjør fremtiden utrygg

Bastholm advarer mot konsekvensene av oljeproduksjonen:

- For hvert fat olje som produseres på norsk sokkel flytter vi litt mer CO2 fra jordskorpa til atmosfæren, og gjør fremtiden til barna våre litt mer utrygg. Derfor må både Norge og andre oljeproduserende land omstille seg vekk fra olje og gass, sier hun, og påpeker:

- Å komme raskt i gang med omstillingen vil være bra for både mennesker og miljø. Da har vi bedre tid til å skape en trygg, forutsigbar omstilling der næringer som landbasert industri, skipsfart og havvind kan dra nytte av kompetansen som i dag finnes i petroleumsindustrien.

Denne uka åpnet oljefeltet Johan Sverdrup, noe Bastholm har kalt en gigantisk feilinvestering.

Feltet skal sikre staten inntekter på mer enn 900 milliarder kroner de neste 50 årene.

Les også

Ordfører Ingrid Aune (33) døde brått - slik er livet i Malvik nå

- Lokale løsninger på globale problemer

Panelet på Trøndelagsmøtet i Stjørdal er bredt, og inngangen for torsdagens klimadebatt er:

«Klimakrisen er både opplest og politisk vedtatt, blant annet av fylkestinget i Trøndelag. Hva gjør vi nå? Noen vil skru igjen oljekrana, mens andre mener det blir for drastisk. Hva slags muligheter har vi til vern, vekst og utvikling? Hva gjør det offentlige og hvordan påvirker finansbransjen bedriftene?»

Hedwig Thiery Aresvik i Natur og Ungdom sa i en kommentar til Siv Jensen, som mener internasjonale løsninger er veien å gå, at:

- Vi i Natur og Ungdom jobber for lokale løsninger på internasjonale problemer.

Næringen lover kutt

Mandag ble det kjent at Equinor, NHO og LO vil kutte utslippene fra norsk olje- og gassvirksomhet til nær null innen 2050. Men da må rammevilkårene ligge fast.

- For oss er ikke dette politikk. Det er forretning. Men også en naturlig del av vårt samfunnsansvar, sa Equinors konsernsjef Eldar Sætre da han møtte pressen for å presentere de nye ambisjonene.

Les også

Elvestuen tror ikke vi klarer å erstatte «superinntekten» fra norsk sokkel

Satsingen innebærer at samlede utslipp av klimagasser fra selskapets opererte felt og landanlegg i Norge skal kuttes med 40 prosent fra 2005-nivå innen 2030, 70 prosent innen 2040 – og så til «nær null» innen 2050.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken