Tirsdag lanseres tidligere Frp-leder Siv Jensens selvbiografi, «Siv. Med egne ord», og der tar hun et kraftig oppgjør med både partiveteranene Carl I. Hagen og Per Sandberg.

«Per Sandberg har vært en fargeklatt i partiet, men også en kinaputt: lett antennelig og med kort lunte», skriver Jensen i boka.

Hun forteller om et brutt vennskap med sin allierte i toppolitikken i over 20 år.

«Per og jeg jobbet side om side i over tjue år. Vi har ikke lenger noen kontakt. På en måte er det ganske trist. Jeg var jo glad i ham», skriver hun.

Les også: Siv Jensen angrer på «Morn'a, Jens»: – Det var smålig av meg

- Her skuffer Per meg

Jensen legger ikke skjul på at hun er skuffet over Sandberg.

«Per har tatt mange dumme valg. Han har brutt med Frp og meldt seg inn i et nytt parti. Det er hans beslutning. Men for meg har det ikke vært naturlig å forsøke å opprettholde en nær kontakt etter tillitsbruddet. Jeg er skrudd sammen sånn at jeg stoler fullt og helt på folk inntil det motsatte er bevist. Og her skuffet Per meg», skriver hun videre.

Sandberg, som har meldt seg inn i partiet Liberalistene, slår kraftig tilbake mot kritikken:

- Jeg er kjempeglad i Siv, jeg. Men endelig fikk jeg bekreftet at hun har spilt overfor meg. Hun har gjentatte ganger gitt uttrykk for at hun fortsatt hadde tillit til meg, sier Sandberg til Nettavisen, og legger til:

- Det var meg som valgte å gå av. Både Erna og Siv ville at jeg skulle fortsette som statsråd, og Siv sa i ettertid gjentatte ganger at hun hadde tillit til meg. Her har Siv talt med to tunger, dessverre.

Les også: Per Sandberg: - Det venter mange blåmandager

Sandberg: - Det er så latterlig

Jensen skriver i biografien om Sandbergs mye omtalte reise til Iran i 2018, da han var fiskeriminister og tok med seg statsrådtelefonen på reisen.

«Midt i sommerferien fikk jeg en telefon fra statsministeren. Erna var fullstendig oppgitt og fortalte at Per hadde reist til Iran. Jeg ante selvsagt ingenting om dette og ble helt satt ut. Erna ba meg om å få tak i Per for å finne ut hva i alle dager som foregikk. Etter mye om og men svarte Per på mobilen.

Han var helt avslappet og fornøyd og kunne ikke skjønne at hans private ferietur til Iran var en sak for regjeringen. Jeg forklarte at han hadde forårsaket en stor krise, og ba ham komme seg hjem så fort det lot seg gjøre», skriver hun i boka.

Selv karakteriserer Sandberg det hele som latterlig:

- Jeg må le litt også. Hun sa at det var iverksatt en innenrikspolitisk krise. Det er så latterlig som det går an å få sagt det. Hvis dette medførte en innenrikspolitisk krise, så var det i så fall ingen som følte på det. Det var ingen innenrikspolitisk krise, sier han til Nettavisen, og påpeker:

- Siv har oppført seg på en måte overfor meg og spilt et annet spill overfor resten av partiet, regjeringen og Erna. De er feiginger hele gjengen hvis de mener dette var en innenrikspolitisk krise. Og hvis det fortsatt er den jævla mobiltelefonen de henger seg opp i, har de ikke peiling på etterretning i det hele tatt.

- Nedrige angrep fra Carl

Tidligere Frp-formann Carl I. Hagen får også passet sitt påskrevet av Jensen.

«Vi kom frem til at vi måtte avlede Carl; gi ham noe å holde fingrene i. Dermed konstruerte vi Fremskrittspartiets Seniororganisasjon. Vi hadde egentlig ikke behov for et sånt nivå, men vi rigget det til, også for at Carl skulle få penger», skriver Jensen.

I boka beskriver hun et vanskelig forhold til den tidligere partiformannen - som ble stadig verre.

«Carl har alltid vært opptatt av sin private økonomi, kanskje litt ukledelig for en politiker som tilsynelatende har interessert seg for den lille manns sak. Vi strakk oss langt for å gi Carl plass og ga ham de talerstolene han ville ha. I alle landsmøtetalene mine, og ved andre anledninger der det falt seg naturlig, hyllet jeg ham. Likevel ble Carl og etter hvert også Eli mer og mer nedrige i sine angrep», skriver hun.

«Jo lenger jeg satt, jo vanskeligere ble det. Og jo verre Carl ble, jo verre ble Eli. Hele tiden ga de meg stygge stikk. Jeg bet det i meg, selv om det holdt hardt mange ganger», fortsetter Jensen.

Les også: Carl I. Hagen: - Ganske drøyt av Siv

- Hvor kommer hatet fra?

Hun karakteriserer det hele som et hat fra det profilerte Frp-paret:

«Hvor Carl og Elis hat mot meg kommer fra, har jeg aldri klart å fatte. Selv ikke den dagen da jeg takket for meg på landsmøtet, klarte Eli å dy seg», skriver Jensen.

Hun beskriver også en tidligere partileder som hun mener ikke ville slippe taket.

«Da jeg tok over som partileder etter nesten tre tiår med Carl, var det med en liten usikkerhet. Ville partigründeren makte å holde fingrene av fatet? Samarbeidet de første månedene gikk høvelig greit. Men etter hvert skjønte jeg at frykten var reell: Carl ville ikke slippe taket», skriver hun.

Hagen: - Ingen kommentar

Nettavisen har snakket med Carl I. Hagen, som sier han ikke har noen kommentarer til boka.

- Jeg har ingen kommentar, og det tror jeg ikke jeg kommer til å ha, sier Hagen, som opplyser at han selv ikke har fått Jensens nye bok.

Siv Jensen tok ikke gjenvalg på Stortinget i år, og er nå ute av norsk toppolitikk. Hun var finansminister i Erna Solbergs regjering fra 2013 til 2020, og var innvalgt på Stortinget fra 1997 til 2021.

Jensen tok over som Frp-leder etter Hagen i 2006, og satt som leder fram til i år da Sylvi Listhaug overtok.