GARDERMOEN (Nettavisen): Fremskrittspartiet starter sitt landsmøte på Clarion Hotel & Congress Oslo Airport fredag.

Partileder Siv Jensen innledet med å fortelle at hun nærmer seg 50 år og kan se tilbake på et liv med Frp siden tidlig 1980-tall:

- Erfaringer og feiltrinn har gjort meg til den jeg er i dag. Hvert år på denne tiden går jeg med spenning i kroppen. Det sier jeg ut fra enorm respekt for dere. Jeg har levd livet med dere siden slutten av 80-tallet, sa partilederen til landsmøtedelegatene.

- Politikk handler om livene til folk. Det er den gruppen som er redd for forandring, som sleper beina med seg inn i fremtiden, og så er det vi, som alltid går foran, sa Jensen videre.

- Har utfordret samfunnet siden 1973

- Fremskrittspartiet har utfordret det samfunnet vi lever i siden 1973. Vi har vært den lille gutten i Keiserens nye klær. Vi er Fremskrittspartiet, og vi går alltid foran, fortsatte hun og nevnte åpningstider, farge-TV, oppheving av fjernsynsmonopolet, personlige bilskilt, 50 kvadratmeter garasje uten søknad.

- I sum handler det om å styrke samfunnet og gjøre hverdagen enklere for folk flest, sa Jensen.

Hun snakket om sine politiske forbilder, blant dem tidligere statsminister Margareth Thatcher i Storbritannia:

- Hun har alltid vært et forbilde for meg.

Se Siv Jensens landsmøtetale:

- Vil ikke løfte en finger for IS-kvinnene

Jensen påpekte også at Frp-politikere må kreve forandring, før hun kom inn på innvandringen til Norge.

- Det er enorme utfordringer med innvandring, og Fremskrittspartiet har vært de eneste som har vært villige til å gjøre noe med det, sa Jensen, og viste til den økte innvandrerbefolkningen i Oslo.

Hun kom deretter inn på IS-krigerne, og sa tydelig at:

- Dere er ikke velkommen tilbake til Norge, til stor applaus fra landsmøtesalen.

- Og til kvinnene som har knyttet dere til IS, dere er ikke ofre. Det er ikke synd på dere. Fremskrittspartiet vil ikke løfte så mye som en finger for å hjelpe dere, sa hun.

- Skal kjempe mot eiendomsskatt

Jensen sa også at eiendomsskatten blir en viktig kampsak i valgkampen.

- Skatt på folks hjem er en uakseptabel løsning som Fremskrittspartiet aldri skal akseptere. Derfor skal vi kjempe mot eiendomsskatten i alle de kommunene vi kommer til makten etter valget, sa hun.

Hun viser til at Oslo ville gått med 2,7 milliarder kroner i overskudd selv uten eiendomsskatt.

- Derfor har jeg en oppfordring til Oslo-byrådet: Fjern eiendomsskatten!

Jensen trakk så fram sin egen mor, som for 27 år siden startet sin egen bedrift.

- Til alle landets kjøpmenn og gründere: takk for at du tør, og for at du bidrar til å gi folk i Norge et bedre liv, sa Frp-lederen til landsmøtet.

Vil ikke stenge oljekrana

Hun slo også tilbake mot de som vil stanse oljeletingen i sin landsmøtetale.

- De som tror vi kan opprettholde velferden og samtidig stenge oljekrana, de tar feil, sa Jensen, og la til:

- Nå er det noen som mener vi skal skamme oss. Det vil jeg ikke være med på.

Jensen påpekte at oljearbeiderne ikke har gjort noe galt.

- De skal vite at Fremskrittspartiet står skulder ved skulder med dem, og skal være deres siste skanse, slo hun fast, til stor applaus.

Hun advarte mot alvorlige konsekvenser dersom Norge stenger ned olje- og gassvirksomheten:

- De globale utslippene kommer til å øke på grunn av økt forbruk av kull. Det vil svekke Norges muligheter til å satse på nye næringer, fornybar energi, innovasjon, forskning og bedre velferd. Titusenvis av distriktsarbeidsplasser vil forsvinne over hele landet, og hver eneste familie må betale 175.000 kroner mer i skatt hvert eneste år, sa Jensen.

- Jeg har valgt å bo alene

I tillegg ble den nyutnevnte eldreministeren, Sylvi Listhaug, trukket fram av Jensen, som den som nå skal fronte Fremskrittspartiets eldrepolitikk framover.

- En verdig eldreomsorg skapes av Frp-poltikere som tar de eldre på alvor, og som får bestemme mer over sine egne liv, sa Jensen, og ble mer personlig igjen:

- Jeg er opptatt av valgfrihet. Jeg har valgt å bo alene, jeg har ikke barn. Men det har vært mitt valg. Og selv om jeg ikke har barn som trenger barnehageplass, så var jeg en av arkitektene bak barnehageforliket, sa hun.

Hun mente Arbeiderpartiet nå går til valg på å fjerne valgfriheten, og viste til at partiet vil prioritere kommunale framfor private barnehager.

- Det er et angrep på velferdssamfunnet, påpekte Jensen, som også kom med en annen oppfordring til Ap-leder Jonas Gahr Støre:

- Så Jonas, gjør som Sylvi, ta deg en tur for å se på svenske tilstander.

- Vi skal rive bomstasjoner

Bompenger ble naturlig nok også et tema i Frp-lederens landsmøtetalen.

- Hadde det ikke vært for at Frp sitter i regjering, så hadde folk betalt mer i bompenger enn nå, sa Jensen, og la til at hun blir forbannet over politikere som sier de er mot bompenger, men likevel stemmer for bompengeprosjekter lokalt.

- Vi skal rive nye bomstasjoner allerede i år. Nå foreslår regjeringen å bruke 200 millioner kroner på å rive bomstasjoner, sa hun.

Hun sa at høstens valg også er et ja eller nei til bompenger.

Jensen slapp dessuten nyheten om at de fjerne engangsavgiften på biler som er over 20 år, for de som ønsker å importere eldre biler til Norge.

Et år fullt av skandaler

Fremskrittspartiet innleder sitt landsmøte med et bakteppe av ødeleggende saker og intern uro, som Tor Mikkel Waras fall som justisminister og stortingsrepresentant Ulf Leirsteins epost med pornografisk materiale til unge gutter i FpU.

Partiet har opplevd fallende oppslutning på meningsmålingene, men fikk kanskje en vitamininnsprøytning fredag med nyheten om at tidligere justisminister og fungerende Frp-nestleder Sylvi Listhaug gjør comeback som statsråd. Den nyheten slapp statsminister Erna Solberg på Slottsplassen tidligere på dagen.

Landsmøtet får blant annet forslag på bordet fra et utvalg ledet av fungerende Frp-nestleder Sylvi Listhaug, som fredag gjorde comeback som statsråd, denne gang i rollen som eldre- og folkehelseminister. Nei til flere kvoteflyktninger, burkaforbud og tak på økonomiske ytelser er blant en rekke forslag til innstramminger på integreringsområdet.

På Fremskrittspartiets landsmøte, under valgene på søndag, vil Sylvi Listhaug etter alt å dømme bli valgt til partiets 1. nestleder.