Gå til sidens hovedinnhold

Siv Jensens departement vil ikke bestille ny statistikk om kriminalitet

- Statistisk sentralbyrås uavhengighet er avgjørende, sier Finansdepartementet og avviser å bestille kriminalitetsstatistikk som forteller hvilke landbakgrunn de straffede har.

OSLO (Nettavisen): Vil Finansdepartementet benytte den kommende runden med tildelingsbrev til å be Statistisk sentralbyrå (SSB) legge fram kriminalitetsstatistikk der man kobler straffede ikke bare til statsborgerskap, men til landbakgrunn? spurte Nettavisen.

Spørsmålet er aktuelt etter sommerens debatt om kriminalitet og innvandring.

Svaret fra det Frp-styrte Finansdepartementet er nei: «Tildelingsbrevene benyttes ikke til å bestille eller omtale enkeltstatistikker», skriver kommunikasjonsavdelingen.

Samtidig er Nettavisen kjent med at det noen mener er manglene i kriminalitetsstatistikken er tatt opp på departementsnivå - med Statistisk sentralbyrå.

Les også: Utenlandske navn i flertall: - Vi må ikke bortforklare slike tall

Peker på uavhengighet

Men i svaret fra Finansdepartementet, som er ført i pennen av kommunikasjonsrådgiver Dorte Drange, pekes det på Statistisk sentralbyrås uavhengighet og at departementet ikke kan gi føringer om hva slags statistikk som skal produseres eller hvilke metoder SSB skal benytte.

«SSB er etter statistikkloven en faglig uavhengig virksomhet, som er administrativt underlagt Finansdepartementet. Denne uavhengigheten fra politiske myndigheter og interessegrupper er avgjørende for den tillit og autoritet offisiell statistikk må ha», undertreker Finansdepartementet.

Frp: - Trenger tallene

Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann Mayzar Keshvari har sagt at SSB bidrar til mistenkeliggjøring når de ikke vil gå ut med konkret statistikk på det som har med innvandring, kriminalitet og landbakgrunn å gjøre.

Flere ganger har Frp bedt om kriminalstatistikk på landbakgrunn. I sommer tilbød SSB seg å finne tallene Frp etterlyste, men krevde ekstra betaling - 230.000 kroner. Det sa Frp nei til.

- Skal vi ha en opplyst samfunnsdebatt, trenger vi tallene SSB sitter på. Får vi denne kunnskapen, vil det bidra til en god debatt. Slik det nå er, skapes det myter på begge sider, som at alle asylsøkere og innvandrere er kriminelle, noe som ikke er sant i det hele tatt, sa Keshvari til Nettavisen sist uke.

- SSBs uavhengighet er vel også viktig, Keshvari?

- Ja, jeg har aldri tatt til orde for at departementet skal instruere, men de kan bestille relevant statistikk på ordinær måte gjennom tildelingsbrevene.

- Men departementet sier til Nettavisen at tildelingsbrevene ikke benyttes til å bestille eller omtale enkeltstatistikker?

- Departementet har mulighet til å bestille det de mener er relevant for arbeidet de driver med. Det er også litt underlig at 2011 var siste gang Statistisk sentralbyrå fant faglig grunnlag for å publisere landbakgrunn, sier Keshvari.

- Ingen uenighet

Stortingsrepresentanten avviser at det er ulik oppfatning mellom Frp på Stortinget og Frp i Finansdepartementet om hvor langt departementet kan gå overfor Statistisk sentralbyrå.

- Nei, at departementene kan bestille relevant statistikk for sine fagområder er det ingen uenighet om, sier han.

Nettavisen har spurt om det likevel er aktuelt å legge fram de tallene Frp på Stortinget har bedt om i neste runde, men foreløpig har ikke SSB hatt tid til å svare.

Her kan du se Finansdepartementets tildelingsbrev for 2015 (PDF-fil).

Les også

Antirasistisk senter: - Vi må se på tallene

Les også

Politinestoren Finn Abrahamsen skryter av blogg om kriminalitet og fremmedfrykt

Les også

- Stopper ikke NAV-utbetaling til utviste kriminelle

Les også

Politiinspektørens kronikk hylles i sosiale medier - refses av Ap-politiker

Kommentarer til denne saken