*Nettavisen* Nyheter.

Siv Jensens krevende utfordring

Fremskrittspartiet er den desidert største usikkerhetsfaktoren i norsk politikk. Når partiet nå påstår at det vil legge om stilen og bli et mer forutsigbart og pålitelig parti, er det knapt noen i det politiske miljø som våger å tro på slike utsagn.

Fremskrittspartiet under Carl I. Hagens ledelse har gjennom alle år gjort det til en leveregel å gjøre livet så surt som mulig for dem som til enhver tid har sittet med den politiske ledelsen. Partiet har svingt fra å være samarbeidspartner til å være motstander av samtlige andre partier. Standpunkter til sakene ble inntatt etter hvor mange stemmer man antok det ville være mulig å hente.

Bildet av et upålitelig og tvers igjennom opportunistisk parti ønsker man nå å få gjort noe med. Strategiutvalget i partiet, under ledelse av Siv Jensen, har gitt klart uttrykk for at man må gjøre noe med det inntrykket alle andre sitter med av partiet. Siv Jensens utvalg ønsker at partiet skal bli en pålitelig samarbeidspartner for andre partier, og siktemålet er å komme i regjering sammen med de partiene som i dag sitter med regjeringsmakten.

I virkeligheten er strategiutvalgets konklusjoner en knusende dom over den politiske kursen partiet har manøvrert etter i alle år. Men viktigere er det at Siv Jensen nå ønsker å distansere seg fra det som lå til grunn for dannelsen av partiet: Det skulle være i opposisjon - det skulle representere en protest mot alt det de andre partiene sto for.

Det er ikke gjort i en håndvending å forandre et parti så fullstendig som Siv Jensen nå ønsker. Og det vil selvfølgelig ta betydelig tid før det vil være mulig å overbevise potensielle samarbeidspartnere om at partiet er noe annet i dag enn det alltid har vært. Derfor må Siv Jensen som en mulig ny partileder, være forberedt på at hun først må vise i praksis at partiet har forandret seg, før hun kan gjøre seg håpom å bli akseptert som en ønsket deltager i et samarbeid med andre partier.

Så vil det til syvende og sist være opp til velgerne å avgjøre om man egentlig trenger et Fremskrittsparti som har fornektet sitt opphav og tatt farvel med sine tradisjoner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.