Gå til sidens hovedinnhold

Siv ser mot 2013

Frp-leder Siv Jensen ser mot 2013 og mener velgerne har gitt klar beskjed om sentrumspartienes plass på borgerlig side.

Frp-lederen gikk i strupen på Venstre-lederen og KrF-lederen under partilederdebatten fra Stortinget natt til tirsdag. Der var skyldfordelingen i gang om hvorfor det ikke ble borgerlig flertall og regjeringsskifte.

- Surret på borgerlig side
- Frp har gjort tidenes beste valgresultat i historien. Det er vi stolte av. Vi er det suverent største partiet på ikke-sosialistisk side. Nå må vi rette blikket mot 2013. Da håper jeg vi slipper dette surret på borgerlig side som noen dessverre har bidratt til, sa Siv Jensen under partilederdebatten på Stortinget valgnatten og satte blikket i Venstres Lars Sponheim og KrF-leder Dagfinn Høybråten.

-Skyldfordelingen er i gang, men tar Frp sin del av ansvaret? Dere stilte krav den andre veien, sa debattleder Magnus Takvam fra NRK.

- Ikke skyld på oss
- Frp har gått fram, så jeg tror ikke man skal skylde på oss. Det er tydelig at både Høyre og Frp, som begge inviterte til samarbeid på borgerlig side, har gått fram, mens Venstre og KrF, som har bidratt til spetakkelet, har gått tilbake, svarte Siv Jensen.

Hun tolket valgresultatet slik at velgerne ikke ønsker at sentrumspartiene skal ha dominerende innflytelse på borgerlig side.

- Både KrF og Venstre er hjertelig velkommen til å avklare et nytt borgerlig prosjekt før 2013. Vil de ikke være med på det, bør de si fra til velgerne, sa Jensen.

Vil ikke være del av superblå blokk
Høybråten og Sponheim erkjente at de ikke er valgvinnere, men svarte at sentrumspartiene hører hjemme i sentrum.

- På sikt bør norsk politikk ha rom for et kraftfullt sentrum. Det er det KrF kan bidra til. Vi vil ikke bli en del av en superblå blokk, sa Høybråten.

- Hvis vi ikke tror på en sentrumsorientert grønn røst, må vi melde oss ut av politikken. Det er ikke noe alternativ for mange av oss. Så for velgerne avgjøre hva de vil, sa Sponheim, som tidligere på kvelden gjorde det klart at han tar konsekvensen av valgresultatet for Venstre og ikke stiller til gjenvalg som partileder.

Høyre-leder Erna Solberg var langt mer forsiktig i sine uttalelser både om årsaken til at den borgerlige seieren så ut til å glippe og om en mulig borgerlig seier i 2013.

- Denne debatten løser vi ikke her i natt. Min erfaring er at det er når du snakker om politikk og saker du skaper samarbeid, ikke i symbolspillet mellom de politiske partiene, sa hun under partilederdebatten.

Kommentarer til denne saken