RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Lien, Kyrre (Scanpix)

Siv vil vingeklippe fylkesmannen

Sist oppdatert:
Mener det er regjeringen og landets fylkesmenn som har ansvaret for at stadig flere Frp-kommuner har eiendomsskatt.

- Jeg ønsker å få fremmet et forslag der vi får vingeklippet fylkesmannen, ikke minst i forhold til eiendomsskatten, sier Frp-leder Siv Jensen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- Litt av problemet nå er at til tross for lokale vedtak fra lokalt valgte politikere, så opplever vi mange steder at statens lange arm, altså fylkesmannens byråkrater, griper inn. Og da med trusler og tvang overfor kommuner som velger en annen økonomisk løsning, slår Jensen fast.

Skjønnsmidler
I Frp-styrte Nordreisa i Troms økte man eiendomsskatten i frykt for at fylkesmannen skulle inndra skjønnsmidler fordi kommunen ikke hadde brukt alle inntektsmulighetene. Ifølge Aftenposten har dessuten halvparten av Frp- eller Høyre-drevne kommuner innført eiendomsskatt.

- I Nordreisa kan man trygt si at det er den norske regjering som har innført eiendomsskatt, og ikke Frp, til tross for at vi har ordføreren og en betydelig oppslutning. En manglende handlefrihet skaper problemer. Hvis det er slik at regjeringen mener at alle kommuner skal ha eiendomsskatt, så får de tvinge kommunene til det og lovpålegge det. Så lenge eiendomsskatt er frivillig, så må også kommunene få lov til å innrette seg deretter. Vi vil derfor vingeklippe fylkesmannen i påvente av at vi får et lovforbud mot eiendomsskatt, sier Jensen.

Ikke over natten
- Så det faktum at antall Frp-kommuner med eiendomsskatt har økt fra 23 til 47 prosent på seks år; det er ikke Frp som har innført dette, men regjeringen?

- Vi har på relativt kort tid fått styringsansvar i flere kommuner. Noen plasser blir vi overkjørt av et annet politisk flertall, som i Fredrikstad. Der gikk vi til valg på å redusere eiendomsskatten fram mot en avvikling. Vi var i gang, men mistet koalisjonen vi satt i, da to partier gikk over til Ap. Det er vanskelig for oss å gjøre noe mot et flertall, selv om vi har ordføreren. Vi jobber for å redusere, og så avvikle, eiendomsskatten i alle kommuner. Vi fjernet den i Oslo, men det skjedde heller ikke over natten. Å gå fra full eiendomsskatt til null må jo skje innenfor ansvarlige økonomiske rammer, påpeker Jensen.

Forhatt skatt
- Men det er ikke slik at et ønske fra partiet sentralt om å fjerne eiendomsskatten totalt, kolliderer med virkeligheten nede på det lokale plan, der man kanskje må velge mellom eiendomsskatt og eldreomsorg?

- Jeg tror ikke du finner noen i Frp som ikke er for å fjerne eiendomsskatten. Den er ganske forhatt, og vi jobber intenst for å få det til i alle kommuner der vi er i posisjon.

- Hvordan jobber dere sentralt overfor Frp-politikere lokalt som har innført eiendomsskatt?

- Jeg har full tillit til at våre lokale politikere gjør det de kan for å avvikle eiendomsskatt. Vi må huske at det er litt ulike forutsetninger. Noen steder har man arvet en gigantgjeld som må håndteres, samtidig som man har alle de lovpålagte oppgavene. Da kan ikke tempoet for avvikle eiendomsskatt være like høyt, avrunder Jensen. (ANB).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere