Sivile blir satt i bur for å unngå luftangrep

Opprørere i Syria sperret inne sivile og regimesoldater i bur for å bruke dem som menneskeskjold i forsvar mot luftangrep. Bildet er hentet fra en video som aktivister har lagt ut på nett.

Opprørere i Syria sperret inne sivile og regimesoldater i bur for å bruke dem som menneskeskjold i forsvar mot luftangrep. Bildet er hentet fra en video som aktivister har lagt ut på nett. Foto: Skjermdump

Flere hundre mennesker ble innesperret i bur av opprørsgrupper i Syria, som nå beskyldes for krigsforbrytelser.

Opprørere i utkanten av Syrias hovedstad Damaskus begår krigsforbrytelser når de plasserer sivile i bur for å hindre luftangrep fra regimet, ifølge Human Rights Watch.

Sist helg dukket det opp videoer som viste titalls fanger, blant dem regimesoldater og sivile, innesperret i bur som ble plassert i ulike deler av Øst-Ghouta utenfor Damaskus og i den syriske byen Douma.

En tenåring som sto i nærheten av burene da filmkameraet rullet, hadde følgende budskap til Assads regime: «Deres kvinner er våre kvinner. Hvis dere vil drepe min mor, så dreper dere også disse kvinnene».

400 innesperret
Lokale aktivister sier at 400 menn og kvinner ble innesperret i bur av militante opprørsgrupper. Området er daglig utsatt for luftangrep fra russerne og det syriske regimet.

Om lag 100 bur skal ha blitt plassert i boligstrøk både i Douma og Øst-Ghouta. Det skal hovedsakelig være alawitter, en religiøs minoritetsgruppe med bånd til Syrias president Basher al-Assad, som blir innesperret i burene.

Krigsforbrytelser
Det var aktivistnettverket Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) som først rapporterte om praksisen. Den mektige opprørsgruppa Jaish al-Islam har plassert fanger i bur på offentlige torg for å hindre regimet i å utføre flere bombeangrep, ifølge SOHR.

Menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW) slår i en melding mandag kveld fast at opprørernes praksis svarer til krigsforbrytelser.

- Ingenting kan rettferdiggjøre å bure inne mennesker og med hensikt utsette dem for fare, selv om målsettingen er å stanse regjeringens vilkårlige angrep, sier Nadim Houry, HRWs nestleder for Midtøsten.

«100 bur»
Videoen er ikke verifisert som ekte fra uavhengig hold, men også HRW refererer til dette klippet, som er publisert med følgende tekst:

«Opprørere i Ghouta har satt ut 100 bur, hvorav hvert bur inneholder rundt sju personer, og en plan er underveis for å produsere 1.000 bur som skal fordeles i Øst-Ghouta ... i ulike deler av Douma by, spesielt på offentlige steder og markeder som tidligere er blitt angrepet av regimet og av det russiske luftvåpenet».

Ifølge SOHR er fangene som brukes som menneskelige skjold, militæroffiserer og deres familiemedlemmer som opprørerne har bortført i området.

Bombet sykehus
Leger Uten Grenser, som har tilstedeværelse i området, meldte at 70 mennesker ble drept og 550 skadet i et luftangrep utført av det syriske regimet i Douma på fredag, skriver The Times.

Dagen før ble et sykehus bombet. 15 mennesker ble drept og 100 ble skadet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.