RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
MISTET LIVET: Foreldrene til Tiril Alette Huser Bølge (11) og Sara Christiane Holmedahl Sandsmark (13) klappet hesten Kaktus, som dro vognen den skjebnevangre januardagen da jentene omkom.
MISTET LIVET: Foreldrene til Tiril Alette Huser Bølge (11) og Sara Christiane Holmedahl Sandsmark (13) klappet hesten Kaktus, som dro vognen den skjebnevangre januardagen da jentene omkom. Foto: Maria Schiler Tønnessen/privat (Nettavisen)

Sjåføren snakker ut for første gang: - Det blir svart og så sier det pang

Sist oppdatert:
- Jeg håper alle skjønner at man ikke gjør sånt som dette med vilje.

LILLESTRØM (Nettavisen): Fredag var foreldrene til Tiril Alette Huser Bølge (11) og Sara Christiane Holmedahl Sandsmark (13) tilbake på Bjørkelangen der jentene omkom i januar 2014. Der var også hesten Kaktus, som trakk vognen jentene satt i, da de ble påkjørt og drept.

- Det blir svart og så sier det pang, har den tiltalte sjåføren i Bjørkelangen-ulykken sagt i politiavhør.

Da rettssaken mot ham startet i Nedre Romerike tingrett fredag forklarte han hvor fortvilet han er over at han ikke husker noe fra den skjebnesvangre dagen.

- Husken ifra den dagen der og to-tre uker etterpå er på en merkelig måte revet bort. Det er ikke for å unngå skyld, men dessverre er det sånn det er. Jeg må ha hatt en slags blackout, sa han da han startet sin forklaring.

Sjåføren - i 40-årene - er tiltalt for uaktsomt drap på venninnene Sara Christiane Holmedahl Sandsmark (13) og Tiril Alette Huser Bølge (11). De to var ute og kjørte hest og vogn da de ble påkjørt bakfra og døde som følge av skadene de pådro seg i ulykken.

  - Det som plager meg mest er at jeg ikke kjørte ut i veien og unngikk dem. Jeg håper alle skjønner at sånt som dette gjør man ikke vilje, sa han til retten.

Du kan følge live-dekningen nederst i saken.

Aktor Kåre Kalvå og forsvarer Gunhild Lærum. Foto: Scanpix

- Synlighet sentralt spørsmål
- At han ikke husker så mye har vært hans holdning hele tiden, sa aktor Kåre Kalvå i sin innledning.

- Et sentralt spørsmål vil være hvor synlig disse jentene var for sjåføren, sa Kalvå.

Aktor konfronterte tiltalte med utsagn han kom med i det første avhøret etter ulykken - da han ble avhørt på stedet - som tiltalte ikke lenger kan si om stemmer fordi han ikke husker noe.

- Det var ting jeg trodde stemte, en slags forklaring jeg trodde var riktig. Jeg har nok med å klare å leve videre, og kanskje jeg vil ha en forklaring for å klare det. Jeg har fått høre mange teorier fra folk i bygda, og kanskje du lager deg en egen forklaring ut ifra det, svarte han.

BEFARINGEN: Hesten Kaktus, som jentene var på tur med da ulykken skjedde, var med på befaringen fredag.

- Kan ikke ha sovnet
Selv har han noen teorier om hva som kan ha skjedd.

- En mulig teori er at jeg koblet helt ut. En annen er at jeg kan ha blitt blendet av noe lys, slik at jeg ikke så at jeg måtte kjøre ut til høyresiden, for der var det nok av plass. Det plager meg veldig at jeg ikke vet dette. Jeg kan ikke ha sovnet, det må være noe annet.

- En annen ting er at vi har med en hest å gjøre, det kan jo være at hesten har flydd ut. Men jeg skal ikke påstå noe som helst.

PÅ ÅSTEDET: Under befaringen fikk retten se hvor Tiril Alette Huser Bølge og Sara Christiane Holmedahl Sandsmark kjørte hest og vogn da de ble påkjørt.

Han utelukker derimot at han skal ha forsøkt å kjøre forbi jentene og hesten. Dette på grunn av at det like etter er en knaus som gjør forbikjøring uforsvarlig.

Kan det være mulig at du ikke så hesteekvipasjen, ville aktor vite.

- Det kan være en mulighet.

Senere fredag skal hele retten ut på åstedet for å se på strekningen ulykken skjedde.

Fakta: Bjørkelangen-ulykka:

Klikk for å åpne faktaboksen
 

I 14.30-tiden lørdag 11. januar 2014 ble Sara Christiane Holmedahl Sandsmark (13) og Tiril Alette Huser Bølge (11) påkjørt av en bil da de var på tur med hest og sulky på fylkesvei 229, fire kilometer sør for Bjørkelangen i Aurskog-Høland i Akershus.

Begge jentene fikk alvorlige hodeskader i ulykken og var bevisstløse da de ble fløyet til Ullevål sykehus. 11-åringen døde natt til søndag 12. januar. 13-åringen døde om formiddagen samme dag.

Sjåføren, en mann i 40-årene, var først siktet for uaktsom kjøring etter paragraf 3 i veitrafikkloven. I mai ble siktelsen endret til uaktsomt drap etter straffelovens paragraf 239.

Mannen står nå tiltalt for uaktsomt drap med motorvogn. Rettssaken starter førstkommende fredag og det er satt av fem dager til saken.

- Tungt å gå ut døra
Begge jentenes foreldre er tilstede i retten. De synes det er tungt, og vil ikke snakke med media før saken er ferdig. De ser på rettssaken som et punktum for en tragisk sak.

At både et av ofrene - Sara Christiane Sandsmark Holmedahl - og tiltalte er fra samme bygd, er både positivt og negativt, sa sjåføren.

- Jeg har opplevd enorm støtte i bygda. Samtidig har jeg og familien hatt problemer med å bevege oss ut av døra etter ulykken, fortalte han.

- Livet mitt dreier seg om denne ulykka. Spørsmål om hvorfor det skjedde meg. Jeg er bare et menneske, og det er ikke lett, fortsatte han.

Tiltalte åpnet seg også om at han har slitt med selvmordstanker fram til inntil nylig.

- Jeg skjønte at jeg må leve videre for dem som trenger meg, sa han.

- Ikke forsøk på å legge skyld på jentene
I etterkant av den tragiske ulykken har ikke sjåføren uttalt seg til media. Hans forsvarer, Gunhild Lærum, har forklart at hennes klient har vært og er  svært langt nede etter det som har skjedd.

Det var derfor knyttet spenning til mannens forklaring.

- Han er fortvilet selv over at han ikke husker. Og dette er ikke noe forsøk på å legge skyld på jentene. De er helt uten skyld, sa forsvareren til retten i sin innledning.

Les også: Forteller om tapet av datteren

- Sterkt preget
Mannen vil forsøke å være tilstede under hele rettsaken, ifølge Lærum.

Ulykken forandret livet totalt for 40-åringen som er en bekjent av familien til Sara Christiane Holmedahl Sandsmark.

- Han er sterkt preget av dette, og han skjønner at de som mistet jentene sine ikke kan ha hatt en god dag siden ulykken. Selv tenker han på jentene hver dag, sier Lærum.

TØFT: Faren til Tiril Alette Huser Bølge og moren til Sara Christiane Sandsmark Holmedahl omfavnet hverandre da de møttes i retten fredag. Foto: Scanpix


- Ripper opp i vonde minner
Alle de fire foreldrene til de to jentene er på plass i salen.

- Det har vært en stor belastning for dem. De gruer seg til rettssaken fordi det vil bli rippet opp i mange vonde minner, sier bistandsadvokat for Sara Christiane Holmedahl Sandsmarks familie, Christian Lundin.

Les også: - Synes det er fantastisk flott at familien ikke bærer nag til ham

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere