Gå til sidens hovedinnhold

Sjakklubb kan bli husløse

Siden 1976 har Nordstrand sjakklubb spilt på Lambertseter gård. En ny kontrakt for gården kan bety slutten på en æra.

LAMBERTSETER: Sjakklubben er en av 24 foreninger som holder til på Lambertseter gård. I snart 40 år har sjakkspillerne samlet seg på gården hver uke.

LES OGSÅ: Kommunen vil doble husleien

Otto Milvang i sjakklubben stilte i åpen halvtime under møte i Nordstrand bydelsutvalg torsdag. Her fortalte han at foreningslivet på gården er truet.

Han møtte forståelse blant bydelens politikere da han snakket om fortvilelsen over den nye kontrakten som Eiendoms- og byfornyelsesetaten (EBY) har skissert for gården.

Samfunnshus

Lambertseter gård ble etablert som samfunnshus i 1958. EBY overtok gården i 2009. Etter tre husleiefrie år, ble leien satt til 80.000 kroner i 2009.

Det er Foreningen for Lambertseter gård som driver stedet, med leder for frivillighetssentralen Kai Adelsøn i spissen.

Da kontrakten med EBY utløp ved årsskiftet, ble foreningen presentert for en ny kontrakt som vil gjelde fra juni, hvis foreningen undertegner.

LES OGSÅ: Det glatte vanvidd

Leien mer enn doblet

I den nye kontrakten er husleien satt til 190.000 kroner.

EBY viser til byrådsmelding nr. 12/2002 hvor det står at all kommunal eiendom skal selges til den høyeste pris som markedet vil by, det gjelder også utleie. I tillegg står det i den nye kontrakten at «leieobjektet kun må benyttes til kontor- og selskapsvirksomhet».

– Det vil si at de foreninger som kan tåle en husleieøkning, likevel skvises ut, sier Milvang som undres over at etaten kan avvikle Lambertseter gård som samfunnshus uten politisk prosess.

– Lambertseter gård har vært et blomstrende kultursenter siden det ble etablert som samfunnshus i 1958, sa Milvang og appellerte til bydelspolitikerne om å påvirke slik at gården overføres til en annen etat.

– Sammen kan vi redde Lambertseter gård, avsluttet han.

LES OGSÅ: Kjør inn og parkér!

Reklame

Vårens kuleste sneakers til herre