*Nettavisen* Nyheter.

Sjakkpappa dømt for juks, sønnen frikjent

Foto: (www.skak.blog.is)

Ingen av partene anker.

03.07.12 17:49

OPPDATERT: Ingen av partene vil anke, og dommen blir dermed stående

Faren til en ung sjakkspiller er utestengt i et år, mens sønnen er frikjent for anklagene om juks.

Styret i Norges Sjakkforbund vedtok først å utestenge spilleren i ett år, og mens faren fikk tre år.

Familien kontaktet advokat, og anket til reglementsutvalget. Nå har de avsagt sin dom, og straffen er kraftig redusert.

Sjakkcomputer på mobilen
Det var i mars gutten ble disket fra en internasjonal turnering på Reykjavik. Ifølge arrangøren mottok han hjelp fra faren, som hadde utstyrt seg med et sjakkprogram på mobilen.

- Partikvaliteten hans forteller overhodet ikke om juks. Jeg har bedt dem spille gjennom partiene og se selv, sa faren til Nettavisen den gang.

LES OGSÅ:- Sønnen min har ikke jukset

Ingen nordmenn tidligere dømt for juks i sjakkturneringer, selv om mulighetene har økt kraftig. Med lett tilgjengelige sjakkprogrammer på mobil eller PC kan du gjøre trekk som matcher de beste menneskene i verden og vel så det.

Reglementsutvalgets leder Hans Olav Lahum vil ikke uttale seg om deres avgjørelse, og henviser til forbundspresident Jøran Aulin-Jansson.

- Det stemmer at faren har fått redusert straffen, og at sønnen er frikjent. Dette er en dramatisk endring fra sentralstyrets innstilling. Jeg har ikke fått lest hele dokumentet godt nok til å være skråsikker i noen som helst retning, men min første innskytelse er at det er litt rart at man virker å være enig med sentralstyret i at noe muffens har foregått, sier Aulin-Jansson.

Kan bli anket
Begge parter kunne be verdenssjakkforbundet FIDEs etiske komite om å avgjøre saken, eller anlegge sivil sak, men tirsdag ble det klart at begge parter innfinner seg med resultatet.

Aulin-Jansson har diskutert saken med sine kolleger i Fide. Forbundet har gitt signaler om at de ønsker at saken skal løses på nasjonalt nivå.

Han innrømmer at saken har vært vanskelig.

- Dette har vært en belastning for enkelte. Det er ikke heldig for sjakken, men det hadde heller ikke vært heldig om det ikke ble tatt opp. Sentralstyret føler at vi ikke har hatt noe valg. Jeg kan ikke huske noe liknende, og håper det ikke skjer igjen, sier presidenten.

Sterke reaksjoner
Den første dommen vakte sterke reaksjoner, og internasjonal dommer Øystein Brekke skrev et krasst klagebrev til sentralstyret.

Også sønnens klubb har engasjert seg sterkt. De la i helgen ut en melding på sin hjemmeside, der de kaller styrets avgjørelse famøs og skriver at det var «en selvfølge at spilleren ble frikjent».

- Folk burde tenke seg litt bedre om før de ytrer sine meninger, sier Jøran Aulin-Jansson.

Faren sier til Nettavisen at de foreløpig ikke har noen kommentar.

- Vi må tygge litt på dette, men uansett er jeg glad på min sønns vegne, sier han.

Nettavisen-ekspert Leif Erlend Johannessen kommenterer saken slik:

- Jeg har ikke lest saksdokumentene, men på generelt grunnlag synes jeg det er gledelig at sønnen går fri. Han er et av våre største talenter og det ville vært synd om han gikk tapt for norsk sjakk som følge av en utestengningsdom.

FÅ SISTE SJAKKNYTT:Bli tilhenger på Facebook

HTML EMBED
FB.init("e6253cc5dae49ef63226bfc093de3ad3");

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.