Mens det pågår en nokså sterk kamp mellom Iran og USA for å vinne Europas gunst sender Iran en av landets mest sjarmerende og karismatiske utenriksministere gjennom Irans moderne historie, Mohammad Javad Zarif, på turné. Da han ble utnevnt som minster mente flere i Washington at dette måtte anses som en olivengren fra Rouhani.

Zarif er mannen som nekter å håndhilse på kvinner, og som passer rett inn i det bildet vi har av det iranske regimet med ledere som har tredagers-skjegg og løper rundt ikledd kappe og turban. Det å tro at Zarif alltid har latt være å håndhilse på kvinner og at han er en like konservativ skikkelse som hans forgjengere er en feilvurdering. Han skiller seg ut.

Skiller seg ut

Den iranske utenriksministeren har all sin høyere utdanning fra USA. I 1982 fullførte han sin første mastergrad og tok mastergrad nummer to året etter.

Begge grader er innen internasjonal politikk og tatt ved San Francisco State University.

Verken byen San Francisco eller det nevnte universitetet er kjent for sin konservative tilnærming til verden.

Utdanningsløpet ble fullført med en doktorgrad i 1988 ved Josef Korbel School of International Studies. Avhandlingen handlet om «selvforsvar innen internasjonal lov».

Zarif er et mer effektivt verktøy enn både penger og atombomber

Zarif startet sin karriere i 1979 som rådgiver ved det iranske konsulatet i San Fransisco. I 1982 ble han vervet som rådgiver til den iranske delegasjonen ved FN. Det var hans språk og kunnskap om USA som var hovedårsaken til at han ble rekruttert etter at de revolusjonære i Iran ville rydde opp i hvem som representerte dem i FN.

Forhandlingens mann

Han har fremforhandlet en rekke avtaler mellom Iran og USA og Vesten. Blant annet forfattet han Irans bidrag til FNs resolusjon 598, den endelige våpenhvilen mellom Irak og Iran etter den åtte år lange krigen.

Den iranske utenriksminsteren var også sentral, om ikke avgjørende, for avtalen med Nord-Alliansen i Afghanistan som åpent dørene for at landets første regjeringen etter Taliban kunne dannes.

Han var også den første som gjennomførte møter på ministernivå med USA. Bildet av ham og John Kerry, hvor sistnevnte sitter med brukket bein i en lenestol, er blitt ikonisk. Det ser såpass vennskapelig ut at man skulle tro de var barndomsvenner.

Zarif er en diplomat som kan faget godt. Ja, kanskje til og med betydelig bedre enn mange av våre politikere, og han har reelle resultater å vise til.

Kjent USA-skikkelse

Han er en godt kjent skikkelse for mange i USA. Zarifs omfattende aktivitetsplan, nettverk blant amerikanske politikere og debattdeltakelse, fikk amerikanske journalister og akademikere til å spøkefullt spørre om han skulle stille til valg ved det amerikanske presidentvalget.

Det er også nettopp derfor sanksjonene mot ham er særlige effektive. Dette er ikke en mann som har lyst til å bli i Iran. Store deler av hans voksenliv er tilbrakt som diplomat i USA - i kontakt med vestlige.

I 2013 da han gratulerte jødene med et nytt år på Twitter ble han konfrontert med at det hadde også vært hyggelig om Iran anerkjente Holocaust. Han parerte ved å skrive «Iran har ikke nektet for holocaust, han som fornektet Holocaust har gått sin vei. Godt nytt år.» Dette er en klar referanse til Ahamedinejads fornektelse av Holocaust og at dagens regjering tar avstand fra Ahmadinejads uttalelser.

Sjarmoffensiv i Europa

Nå som Zarif er på sjarmoffensiv i Europa vil enkelte lure på hva Rouhani ønsker å oppnå.

Det er vanskelig å vite, men det er nærliggende å anta at han ønsker å rydde opp i kaoset som enkelte deler av det iranske regimet har skapt. Iran trenger venner og samarbeidspartnere i Europa, og Zarif er et mer effektivt verktøy enn både penger og atombomber til å skaffe disse alliansene.

Selv om Zarif uttaler seg nokså kritisk om Europas militærdeltakelse i et eventuelt maritimt oppdrag i Persiabukta, vil han nok heller se en bred tilstedeværelse bestående av europeiske land og USA, enn kun en unilateral operasjon gjennomført av sistnevnte.

En bred tilstedeværelse vil gi bedre kontrollmekanismer, selv når det ligger under amerikansk kommando. En rekke nasjonale begrensninger kan pålegges en slik styrke. Zarif er kjent med dette.

Zarif og den iranske regjeringen ledet av Rouhani ønsker også å kapitalisere på den eksisterende splittelsen som finnes mellom USA og Europa. Noe som klart fremkom under gårsdagens spørsmålsrunde ved NUPI.

Upresist og ideologisk fra «ekspertene»

Zarif er heller ingen naiv kontorpult-akademiker-diplomat. Han har reell erfaring fra forhandlinger og resultatoppnåelse, noe som også setter ham istand til å forstå viktigheten av disse rundturene.

Så til slutt: Mediene, kommentatorer og såkalte eksperter med turisterfaring fra Midtøsten må i betydelig større grad skille de forskjellige ledelsesnivåene og systemene i Iran fra hverandre.

Det å hamre upresist og ideologisk løs på tastaturet og produsere meninger og ekspertuttalelser som ikke holder vann - forblir upresis hamring.

Om noe, så er slike diplomater som Zarif de som bidrar til å skape en litt lysere fremtid for iranere - og ikke nødvendigvis regimet.