RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sjarmerende inkluderende

Sist oppdatert:
Disse innvandrerne ler vi ikke av, men med.

(SIDE2): La oss komme til poenget med én gang: «Birkebeinerne» er en god serie fordi vi blir oppriktig interessert i å se om innvandrergjengen Anees, Robin, Song, Amanda, Nancy, Adnan, Cedric og Maudo klarer å fullføre Birkebeinerrennet til våren.

Å fullføre det årlige rennet på 54 kilometer er kanskje ikke noe å gjøre en hel tv-serie av, men disse åtte eksemplarene av nye nordmenn har aldri stått på ski før.

I løpet av ti uker skal de trenes opp av de tidligere skistjernene Pål Gunnar Mikkelsplass og Anette Bøe, og rustes til å - som gode nordmenn - gjennomføre Birkebeinerrennet.

Selvironi
Når det gjelder underholdningsverdien fungerer serien svært godt. De åtte uredde går til verket med krum rygg, selvironi og godt humør, på tross av at de - som coach Mikkelsplass sier - «har et stykke vei å gå».

Lengst vei å gå har Maudo fra Gambia, som ser ut til å ha minst kjennskap til å forsere snømasser med planker på beina. Til gjengjeld viser han et upåklagelig mot når han kaster seg ut i det og ender opp med knall og fall som strider mot tyngdekraften. For ikke å snakke om den verste av alle norske ekstremsporter: rømmegraut.

Jeans og tynne jakker
Det er ikke fritt for at det er en farlig balansegang å lage en serie om innvandrere som skal bestå den ultimate nordmann-testen. Det kan fort bli Bongo fra Kongo-humor, men den fellen styrer TVNorge unna. Hadde denne serien blitt sendt for 20 år siden ville ramaskrikene kommet før du kunne sagt selbuvott, men at serier som «Birkebeinerne» og «Norsk for nybegynnere» kan sendes på tv får vi ta som et tegn på at integrering og inkludering er på rett vei i 2007.

Innvandrere og nordmenn må finne seg i skråblikk-vurderinger på hver sin kant i denne feelgood-serien, som bærer bud om finfin underholdning fremover.

I første episode ble vi kjent med persongalleriet, som i jeans og tynne jakker fikk prøve skiene i snømassene på Lillehammer. Og en liten flørt til oss nordmenn blir det også, da kinesiske Song er blitt litt varm i trøya etter noen runder på ski: «nå føler jeg meg norsk - kald på utsiden, og varm på innsiden».

Lykke til på Birkebeineren, folkens!

Birkebeinerne
TVNorge
Søndager kl. 20.00

Les mer om tv her:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere