RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sjarmerte milliardsvindler

Sist oppdatert:
Imelda Marcos er under etterforskning av underslag på ti milliarder dollar. Nils og Ronny fikk audiens. Les deres historie her.

(SIDE2:) Imelda Marcos betraktes som en av de store når det gjelder pengebruk i det 20. århundre, og hun er fremdeles under etterforskning for et gedigent underslag fra statskassen. Hun står oppført med verdens største ran i Guinness' rekordbok. Bare i de to siste årene av avdøde Ferdinand Marcos regime skal hun og mannen ha brukt så mye som 500 millioner kroner på personlig forbruk. Selv har hun hardnakket hevdet sin uskyld.

20 minutter ble fem timer

Marcos gir sjelden intervjuer, men Nils Henrik Wærstad og Ronny Kristoffersen fikk i stand det som skulle være et kort møte. Det varte fem timer og endte med koseprat over saft og skiver. Hva var det som egentlig skjedde?

- Vi fikk kontakt med henne via en mediekjent kokk i Manila. Hun var venninne med Imelda Marcos og ordnet 20 minutter for oss. Så der toga vi inn i en gullbelagt leilighet og tenkte at innslaget skulle bli en kuriosa i et program om Manila, forteller Ronny Kristoffersen til Side2.

- Men hun syntes å like å fortelle historien fra sitt ståsted. Etter hvert viste hun private videoer og det tok tid.

"hun fremstilles som en person med beina godt plantet i lufta"

Etter fem timer var det Nils og Ronny som måte avbryte intervjuet for at de skulle nå et fly.

Mennesket bak myten

- Hvilken inntrykk fikk dere av henne som person?

- Jeg oppdaget i researchen at mange av artiklene om henne på internett synes å være basert på hverandre. Inntrykket de gir er at hun er en person med beina godt plantet i lufta. I programmet prøver vi å la hennes person tre bedre frem.

Mot slutten av ektemannen liv, var president og diktator Ferdinand ved så dårlig helse at Imelda Marcos i praksis presenterte landet. De private videoene gir drypp fra den sfæren hun beveget seg. De viser møter med statsledere, hvis fellestrekk er at de var diktatorer.

- Hennes historie forteller mye om hvordan en karismatisk lederskikkelse overtar et helt land.

Ny rekord

«Walkabout» sendes for siste gangen denne sesongen i kveld. Kun avbrutt av OL har programmet hatt en formidabel oppslutning, med over 140.000 flere seere i snitt siden forrige sesong.

- De har vært i Irland, Jerusalem og India. I snitt er det 673.000 som har sett på de syv programmene, sier Kristian Tolonen ved Forskningen i NRK.

Snittet for sesongen i 2004 var drøyt 530.000, mens snittet i første sesong i 2002 lå oppunder 400.000. «Walkabout» er dermed blitt et program som vokser over tid etter hvert som folk blir kjent med dem.

Vil bak høflighetsfrasene

Programmets suksess ligger blant annet i programledernes evne til å komme tett på menneskene de møter.

- Tenker dere på dette under opptak?

- Vi er veldig bevisst på å komme forbi høflighetsfrasene og få folk til å fortelle sin historie. Vi har også jobbet mye med hvordan vi bruker kamera slik at det ikke skal virke sjenerende. Vi bruker for eksempel ikke mikrofoner som må festes på dem vi møter.

Ambisjonen for hvert program har vært å balansere mellom det å underholde, å gi informasjon, og aller viktigst: å røre.

- Det aller siste er det vanskeligste. Men når det sitter, så får vi masse tilbakemeldinger fra seerne, forteller Ronny.

Venter på lysten

Etter endt sesong kommer det to enkeltstående Walkabout i løpet av våren. Det et første sendes ved påsketider og handler om Vestbredden. Foreløbig er det usikkert om Nils og Ronny kommer til å lage flere sesonger, eller bruke de samme metodene i mer dokumentariske programmer.

- Det er veldig tidkrevende å lage en serie, poengterer Ronny, og forteller at de i det meste har kommet hjem med 90 timer film til det som skulle bli to halvtimer.

- Det er de små situasjonene vi er ute etter, og det krever at vi har kamera på hele tiden. Så det er helt avgjørende at vi har lyst til å lage det vi gjør.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere