Gå til sidens hovedinnhold

Sjef for 5000 speidere

Fra og med i dag skal Karen Marie Engeseth holde styr på 5000 små og store speidere.

LISTA: Speiderlederen fra Groruddalen er sjef for KFUK-KFUM-speidernes landsleir, Grønn Action 2010, på Lista i Farsund kommune. Hun har jobbet med prosjektet siden 2006 og regner med å ha jobbet halvannet årsverk som frivillig når det hele er over.

Grønn Action - Lista 2010 er sommerens største barne og ungdomsarrangement, og som navnet tilsier blir det fokus på miljø. KFUK-KFUM-speiderene skal lage Norgeshistoriens første miljøsertifiserte landsleir, og speiderne går en stappfull aktivitetsuke i møte. På programmet står blant annet vindmøllebygging, olabilkjøring, kanopadling og drageflyging. Arrangementet har kun én ansatt. For øvrig driftes Grønn Action av en dyktig og engasjert frivillig stab, ledet av landsleirsjef Engeseth.

Hun leder en leirorganisasjon på over to hundre speiderledere. Disse legger ned et stort antall frivillige timer i arbeidet med leiren.

- Bare selve leiren, inkludert reisen, utgjør for mange nærmere to uker. Bare dette utgjør fort 2-3 årsverk. I tillegg kommer all planleggingen, sier Engeseth.

Motiveres av fellesskapet

– Hvorfor i all verden sa du ja til å lede dette gigantiske prosjektet?

- Jeg har vært på mange landsleirer og de har vært viktige for meg. Jeg ønsker å dele alt jeg har opplevd med andre, sier Engeseth engasjert.

- Det er også faglig spennende å etablere og lede en prosjektorganisasjon med over 200 frivillige medarbeidere. Jeg har fått utfordringer og lært mye nytt. Det er en god opplevelse å få til ting sammen med andre, sier Engeseth.

Hun understreker at det også er viktig å huske på all den tiden lederne i speidergruppene bruker til forberedelser. Men det er mer enn organsiasjonerfaring og opplevelser som gjør sjefsjobben til en god og spennende erafring.

- Vennskap som har blitt etablert på leir er slitesterke.

Engeseth forteller at gamle og nye vennskap er en sterk motivasjon for de frivillige.

- Mange har gjennom planleggingen fått mulighet til å ta opp igjen kontakten med gamle venner. Selv om det er landsleirmøter en helg blir det også møte med gode venner og tid til å være sosial.

Mange oppgaver

Hva er din rolle før og under leiren?

- Mitt oppdrag er å lede prosjekt landsleir. Før leiren har det handlet mye om fremdrift, koordineringer, økonomistyring og spørsmål knyttet til ideologi og profil. Under leiren vil det handle om koordineringer, avklaringer og problemløsing - og ikke minst å oppleve Grønn Action, sier Engeseth.

– Hva gleder du deg mest til?

- Å ta i mot busser med forventningsfulle speidere og treffe alle de trivelige folkene jeg har hatt kontakt med før leiren. Og selvfølgelig leirstemning, sang, latter og vannkrig…

Oppfinnsom leirsjef

– Vannkrig, sier du... hva er det sprøeste du noen gang har gjort som speider?

– Engangssprøyter og konditorfarge er moro. Har du noen gang prøvd å sprøyte det inn i uåpnende melke- eller juicekartonger? spør landsleirsjefen retorisk med glimt i øyet.

Hun gleder seg imidlertid ikke bare over skøyerstreker. Som speiderleder finnes det også andre former for glede:

- En annen ting som er ganske morsomt er å vekke et helt patruljeførerkurs kl 04.00 om morgenen for å ha ekstraøkt - i forbundskunnskap (kunnskap om KFUK-KFUM-speiderne).

Samtidig avslører leirsjef Karen Marie at hun kan være litt utspekulert til tider.

- Å være frivillig til dotømming og dovask på kveldstid er en enkel måte å omgå rosignal på, sier Engeseth med et tilbakevendende skøyerblikk.

330 fra Oslo

At de fem tusen leirdeltakerne får den tvilsomme gleden av å oppleve Karen Maries nattlige teoriøkter er lite sannsynlig, men en spennende og innholdsrik grønn uke er det ingen tvil om at de får. Grønn Action - Lista 2010 teller nå 5000 påmeldte. 330 av disse er fra Oslo.

Allerede nå er en solid frivillig stab på plass på den tidligere militærflyplassen på Lista for å bygge leirområde med vann, veier og avløp. «Maurene», som er arbeidernes flatterende navn, er allerede i full sving.

- Dette er en håndplukket arbeidsgjeng full av effektivitet, arbeidsvilje og masse humør, melder Engeseth fra Lista. Nå reiser leiren seg sakte, men sikkert, foreløpig i strålende sol og en lett frisk Listabris.

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping