Gå til sidens hovedinnhold

Sjef for klimatoppmøte om ny rapport: – Blir den kraftigste advarselen så langt

For første gang på sju år kommer FNs klimapanel mandag med en ny, omfattende rapport som viser status i klimaforskningen.

Rapporten oppsummerer den naturvitenskapelige kunnskapen om den globale oppvarmingen.

Viktige temaer vil være omfanget av klimaendringene vi ser i dag, og hvor kraftige endringer vi kan vente oss i tiårene framover.

– Dette kommer til å bli den kraftigste advarselen så langt, sier den britiske politikeren Alok Sharma, som skal lede klimatoppmøtet i Glasgow i november.

Han regner med at klimapanelet (IPCC) tydelig vil slå fast at menneskelige handlinger forsterker den globale oppvarmingen.

Ekstremvær i sommer

Det pleier å gå mellom fem og sju år mellom hver gang IPCC kommer med en ny såkalt hovedrapport. Rapportene skal gi verdens politikere et kunnskapsgrunnlag å forholde seg til når de tar beslutninger om klimapolitikk og utslippskutt.

Det er første del av den sjette hovedrapporten (AR6) som presenteres mandag – i kjølvannet av en rekke ekstremværhendelser i sommer som har satt klimaendringene høyere på dagsordenen. Forskernes konklusjoner vil trolig få stor betydning under klimatoppmøtet i Glasgow.

– Vi har ikke råd til å vente to, fem eller ti år lenger. Det er nå det må skje, sier Sharma om tiltak for å stanse den globale oppvarmingen.

Godkjente sammendrag

Siden IPCC ga ut sin forrige hovedrapport, er det gjort en rekke vitenskapelige framskritt. Blant annet har det kommet en rekke studier som har knyttet konkrete ekstreme værhendelser til den globale oppvarmingen.

I tillegg har hyppigere ekstremvær og stigende temperaturer gjort klimaendringene mer synlige for vanlige folk som ikke selv er forskere.

Mens det er forskere og eksperter som skriver IPCCs rapporter, må sammendragene av rapportene godkjennes av FNs medlemsland. Sammendraget av første del av AR6 ble godkjent fredag, etter langvarige møter mellom forskere og representanter for nesten alle verdens land.

Den franske klimaforskeren Corinne Le Quere uttalte da at delrapporten trolig blir en av de viktigste vitenskapelige rapportene som noen gang er publisert.

(©NTB)