Sjefen og lønna forsvant

Tenåringsjentene fikk ikke lønn til avtalt tid og fant ut at sjefen hadde en tvilsom forretningsfortid.

19.10.06 23:23

Det var den aller første deltidsjobben for Renée Louise Flager (16) og Marita Jenssen (18). Jobben gikk ut på å ringe potensielle kunder for å tilby demonstrasjon av en støvsuger.

Og jentene fant seg godt til rette i arbeidslokalene i Oppegård i Akershus, der de jobbet fra januar til rundt påske:

Klikk på bildet for å forstørre.

Godt arbeidsmiljø - ingen lønn
- Vi trivdes veldig godt, det var et fint miljø på arbeidsplassen og oppgavene var interessante, sier Renée Louise Flager og Marita Jenssen.

Og sjefen, Gunvald Birkelund (26), var hyggelig og imøtekommende.

- Ja, han la til rette for at vi kunne jobbe når vi ønsket og han var blid, forklarer Marita Jenssen.

Problemene startet da lønna ikke kom til avtalt tid. Birkelund ga gjentatte løfter om at utbetaling straks skulle komme, uten at det skjedde.

Maritas far, Svein Jenssen, ba om å få se arbeidskontrakten, og ble meget skeptisk da det viste seg at det var nevnt to ulike firmanavn i kontrakten, men ingen av disse var registrert i det norske bedriftsregisteret.

I tillegg kom det frem at Birkelund var slått konkurs tre ganger, og ble ilagt konkurskarantene i sommer. I den siste konkurssaken ble blant annet manglede lønnutbetaling lagt til grunn for konkursen.

Engasjert far
I alt fire tenåringsjenter jobbet for Birkelund over en periode på tre måneder. Det var Marita Jenssen som hadde mest utestående, rundt 8000 kroner.

- Jeg engasjerte meg for jentene fordi de gikk på skole og brukte fritid på kveldene til å jobbe for å få seg lommepenger, og det synes jeg er veldig sunt, sier Svein Jenssen.

- Men når de møter arbeidsgivere som ikke betaler lønn, så mister de kanskje troen på å jobbe, og det er ikke slik det skal være, legger han til.

Også Svein Jenssen fikk gjentatte løfter fra Birkelund om at pengene var rett rundt hjørnet, uten at noe skjedde. På vårparten flyttet virksomheten ut fra kontorlokalene i Oppegård sentrum.

Avviser lederrolle, men betaler lønn

Klikk på bildet for å forstørre.

Det hadde gått åtte måneder siden første lønn skulle vært utbetalt da TV 2 hjelper deg tok kontakt med Gunvald Birkelund for å en forklaring på manglende lønnsutbetaling.

På telefon forklarer Birkelund at det har vært en del rot i forbindelse med ”forskjellige ting” og at han ikke kan gjøre annet enn å beklage det som har skjedd, og forsikrer om at lønna vil bli tatt hånd om innen kort tid.

Neste gang Birkelund er på telefonen, forklarer han at han ikke er øverste ansvarlig for driften i Oppegård. Han vil ikke navngi hvem som har ansvaret, og avlyser flere intervjuavtaler med TV 2 hjelper deg.

Likevel gjør Birkelund selv opp med alle de fire tenåringsjentene etter at TV 2 hjelper deg tok kontakt.

Akershus-jentene er lettet over å ha fått lønna til sist:

- Ja, vi er svært glade for at Gunvald ordnet opp, selv om det tok lang tid, sier Marita Jenssen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.