RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sjefene får bonus når Telenor kjøper egne aksjer

Oslo (NTB): Toppledelsen i Telenor får millioner av kroner i bonus ved at selskapet bruker milliarder på kjøp av egne aksjer.

Dette skjer med næringsminister Trond Giske sin velsignelse, skriver Finansavisen. Giske godkjente bonussystemet i Telenors generalforsamling, en måned før han uttalte at regjeringen ikke hadde lykkes med å følge opp intensjonen om moderate lederlønnstillegg i statlige og delstatlige selskaper.

Bonusprogrammet slår inn dersom Telenor-aksjen gjør det bedre enn en bestemt referanseindeks over en toårsperiode. I 2010 ble det storstilte kjøpet av egne aksjer begrunnet med at Telenor-aksjen hadde ligget lavere enn andre sammenlignbare selskaper. I dag avviser selskapet at oppkjøpene påvirker aksjekursen, som altså igjen påvirker bonusen til toppene.

Bonusene er 30 prosent av grunnlønnen for Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas og 25 prosent for resten av toppledelsen. Dersom aksjen presterer 15 prosentpoeng bedre enn indeksen i løpet av perioden blir bonusen tre ganger så stor.

Bonusen i referanseperioden 2010 og 2011 ble på 5,2 millioner kroner til ledelsen, hvorav 1,4 millioner tilfalt Baksaas. I år ligger det an til at aksjen presterer 15 prosent bedre enn indeksen.

Generalforsamlingen, der staten har 54 prosent av stemmene, godkjenner aksjekjøpene. Samtidig slettes det aksjer, slik at grensen for hvor mye selskapet kan eie av seg selv ikke overskrides. Det samme møtet godkjenner bonussystemet og fornyer mandatet til å kjøpe aksjer. Et aksjeselskap kan eie maks 10 prosent av egne aksjer. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere