Gå til sidens hovedinnhold

Sjefredaktør Espen Egil Hansen om «Årets Osloborger»: - Vi burde gjort en bedre sjekk

Aftenpostens kåring av Årets Osloborger har satt følelsene i kok hos mange. Mohsan Raja, som fikk lesernes stemmer på grunn av sitt hjelpearbeid for flyktninger som i løpet av høsten har kommet til hovedstaden, har nemlig også kommet med uttalelser om at homofili ifølge Islam er forbudt og derfor er straffbart.

LES redaktør Stavrums blogg om saken her: Årets Osloborger hater homofili

- Mest bisarre

Sosiolog og skribent Kjetil Rolness skriver på sin Facebook-side at bildet av Raja som mottar prisen fra Aftenposten sjefredaktør, er «det mest bisarre i historien om det flerkulturelle Norge».

«En åpent homofil sjefredaktør overrekker prisen som Årets Osloborger til en flyktninghjelper som på sin åpne Facebook-profil sammenligner homofile med drapsmenn. Og som legger til: «Det som er forbudt er forbudt. Bryter man regler og lover så er det straffbart. Veldig enkelt å forstå egentlig». Den smilende redaktøren sa under overrekkelsen: «Du representerer noen av de beste verdiene.»

Hansen sier til Nettavisen at hans legning ikke er relevant.

- Jeg tror ikke min legning som homofil er relevant. Han (Rolness, red.anm.) får mene hva han vil om det. Dette var informasjon vi ikke hadde da han ble nominert, men vi burde ha gjort bedre bakgrunnssjekk, det har kommet frem også andre ting, som leserne våre burde visst om da de stemte. Det ansvaret ligger på meg og på Aftenposten, sier Hansen til Nettavisen.

LES mer: Årets Osloborger Mohsan Raja er tidligere straffedømt

Raja skrev i sommer på sin åpne Facebook-profil, at å leve som homofil ikke er tillatt ifølge Islam:

«Ha forhold med samme kjønn er ikke tillat i islam. FERDIG SNAKKA!Ï, skrev Raja i en statusoppdatering i juni, og fortsatte:

«Det som er forbudt er forbudt. Bryter man regler og lover så er det straffbart. Veldig enkelt å forstå egentlig. Og det er straffbart å være homse eller lesbe, ifølge islam.»

Kraftig avstand

Sjefredaktør Hansen legger vekt på retten til å ha ulike meninger.

- Jeg personlig mener at man må kunne ha ulike holdninger til homofile, og at det må vi tåle i et liberalt demokrati. Jeg er uenig med han, og tar avstand fra det han sier om homofile. Det gjør Aftenposten også. Men det må være lov å ha ulike meninger, sier sjefredaktøren, og sier han tror på Raja, som i dag har sagt han burde ordlagt seg annerledes.

- Jeg ser at han utleder til dette med drapsmenn, det tar jeg selvsagt kraftig avstand fra. Nå har han i dag sagt at det ikke var hans mening. Da kan jeg legge godviljen til å tro at ifølge den religionen og hans tolkning av islam, så er ikke det riktig.

LES også: Foss: - Dette er flaut for Aftenposten

- Ingen samfunnsdebattant

Raja var i høst natt etter natt ute som frivillig og hjalp flyktninger som kom til Tøyen. Han delte blant annet ut mat og pledd, og ble på den måten et kjent navn i hovedstaden - og er grunnen til at han ble stemt frem som årets Osloborger blant hovedstadsavisens lesere.

- Mange av kandidatene til Årets Osloborger er offentlige personer, som er velprøvde i det offentlige rom. De har diskutert, og folk har fulgt med på hva de sier og hva de står for, i flere år. Raja var ikke en offentlig person, han er blitt kjent gjennom arbeidet med flyktningene. Han er heller ikke en samfunnsdebattant. Det vi har erkjent er at med den typen kandidater, burde vi gjøre bedre sjekk. Noe av det han har uttrykt burde leserne visst om så de kunne ta det med i vurderingen.

Hansen sier at det konkrete arbeidet Raja har gjort for flyktninger står det respekt av.

- Det er et bra arbeid, uavhengig av andre ting han har sagt. Men på vegne av Aftenposten må jeg ta selvkritikk for researchen. Skal en slik kåring ha legitimitet over tid, så er det viktig at vi evner å gi relevant informasjon.

Ikke en «perfekt-pris»

Hvordan kåringen ville endt, om Rajas uttalelser hadde vært kjent, blir å spekulere. Men Hansen har fått med seg at flere i løpet av dagen har sagt de ikke ville stemt slik de gjorde, om de hadde hatt kjennskap til Rajas uttalelser.

- Vi har alle sagt og gjort ting vi ikke er stolte av. Dette er ikke en pris for å være et perfekt menneske, og det er en vanskelig debatt hva som hadde blitt utfallet ellers. Men mange har uttrykt at de ikke ville stemt på Raja dersom de hadde kjent til en del av utsagnene som har kommet frem i går og i dag.

Rabalderet får derimot ikke konsekvenser for avisens tradisjon med å kåre årets Osloborger

- Vi kommer til å fortsette med tradisjonen, og skal gjøre det til neste år. Men da skal vi gjøre en bedre jobb, og det ansvaret ligger på meg.

Kommentarer til denne saken